Informació general

Una seixantena d'alumnes de geologia de la Universitat de Barcelona realitzen una pràctica a la zona verda de la Llosa

Per Berta Ruiz

Imatge dels joves realitzant les pràctiques a la zona verda de la Llosa

Una seixantena d'alumnes de quart curs de les llicenciatures de geologia i enginyeria geològica de la Universitat de Barcelona van visitar aquest passat divendres la zona verda situada al costat de la Vil·la romana de La Llosa per realitzar una pràctica de camp i conèixer el subsòl d'aquest espai.

Estudiar el subsòl amb tècniques no destructives

Albert Cases, catedràtic de prospecció geofísica a la Universitat de Barcelona, va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, que "aquesta és una pràctica de camp, que realitzem tots els anys amb els alumnes de quart curs de la llicentura de geologia. L'objectiu d'aquesta pràctica és que els alumnes experimentin amb tot un conjunt de tècniques d'investigació no destructiva del subsòl. És a dir, reconèixer quins són els materials, quina és la distribució de les diferents formacions geològiques que hi ha en el subsòl tot utilitzant mètodes geofícs". A més, segons va comentar Cases "hem vingut aquí durant dos anys consecutius per encàrrec de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i l'Ajuntament de Cambrils per estudiar l'existència de restes arqueològiques més enllà del que és la zona excavada". Pel que fa a l'espai triat per a realitzar aquesta pràctica universitària, Albert Cases va remarcar que, "venim aquí perquè és un lloc que reuneix totes les condicions per poder fer aquesta experimentació. És una zona verda molt apropiada, amb aparcament, molt tranquil·la i a primera línia de mar. És un lloc extraordinari.

El parc arqueològic, en projecte

Per la seva part, el regidor de Cultura de l'Ajuntament –Joan Recasens–, que també va visitar els alumnes, va agrair a aquesta facultat de la Universitat de Barcelona que un any més hagi triat la zona verda de la Llosa per fer les seves pràctiques. "Quan vam fer el Pla director ja es va fer una prospecció geofísica per veure quines eren les zones que a posteriori es podien estudiar. És important que es continuï aquesta relació amb la universitat i també és una forma que els estudiants coneguin Cambrils.

Pel que fa al projecte del parc arqueològic que es vol crear en aquesta zona, Recasens va comentar que, "ja tenim el Pla Director, l'hem presentat a la Generalitat i ens està donant el vistiplau per veure com s'ha de portar a terme. Nosaltres tenim unes idees i ho hem d'acabar de consensuar amb la Generalitat. També vam anar a parlar amb el Ministeri de Foment, perquè dins del programa de "l'1% Cultural", pugui invertir diners en la zona. Un cop tinguem l'aprovació del Pla Director per part de la Generlitat posarem fil a l'agulla per fer el projecte executiu".

Comenta aquest article