Informació general

Preocupació dels comerciants per la continuada presència de venedors ambulants il·legals al port

Per Berta Ruiz, Raquel Samaniego

Imatge de la presència dels venedors ambulants al passeig Marítim, un diumenge d'aquesta tardor

El problema de la venda ambulant il·legal segueix estan molt present a les zones més comercials del port cambrilenc. Passats els mesos d'estiu, sembla que aquesta problemàtica s'allarga en el temps, i a diferència d'altres anys, la presència de venedors ambulants segueix sent molt important, principalment durant els caps de setmana i en les hores de major afluència. Des de la Unió de Botiguers de Cambrils (UB) es mostren molt preocupats i descontents amb la resposta que s'està donant des de l'Ajuntament de Cambrils enfront aquesta problemàtica. Precisament ahir, va tenir lloc una reunió entre representants de la Unió de Botiguers de Cambrils, encapçalats pel seu president –Salvador Colom–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat, Laura Forcadell.

Salvador Colom: "Volem un turisme de qualitat i donem una imatge tercermundista"

El tema principal que es va tractar en aquesta reunió va ser sobre el problema de la venda ambulant il·legal. El president de la UB –Salvador Colom– manifestava a Revista Cambrils Diari Digital el seu "descontent" vers aquest tema i afirmava que, "veiem que cada vegada n'hi ha més de venedors. Sabem que és un problema difícil de controlar, però pensem que no es fa prou. Hi ha molts venedors ambulants i no hi ha prou efectius". Colom va descriure que, durant els caps de setmana principalment, el volum de venedors ambulants al passeig marítim és molt important. "Posen la manta a terra i controlen perfectament els moviments de la Policia, ja que s'avisen els uns als altres". Sobre l'increment d'aquesta problemàtica fora dels mesos d'estiu, Salvador Colom va reiterar que, abans el problema es concentrava durant l'època estival, tot i que ara, aquest s'allarga durant tot l'any, "creiem que la crisi hi té molta relació en aquest fet. L'any passat ja n'hi havia en aquesta època, però enguany n'hi ha molts més". Colom va afegir que molts associats de la Unió de Botiguers de Cambrils es queixen contínuament per aquest problema. "Volem un turisme de qualitat i donem una imatge tercermundista", va comentar el president de la UB.

Fruit d'aquesta reunió d'ahir amb els representants municipals, Salvador Colom va apuntar que, "des de l'Ajuntament ens han reconegut que s'ha de fer alguna cosa. S'ha de treballar per intentar minimitzar aquest problema". A banda, des de la UB es va acordar iniciar en breu una actuació preventiva a través d'una campanya informativa, en col·laboració amb la regidoria de Protecció Ciutadana i Mobilitat.

Destrucció d'una part del material intervingut i donació de les peces de roba a ONG's locals

En relació a aquest mateix tema, el passat divendres 4 de desembre, la Policia Local de Cambrils va procedir a la destrucció del material decomissat en accions policials, des del passat mes d'agost fins ara. En total hi havia emmagatzemats 5.292 objectes, entre bosses de mà, ulleres, cd's dvd's i peces de roba.
Aquesta xifra fa un balanç d'any de 19.839 objectes, 9.487 més que el passat 2008. En aquesta ocasió però, no es va procedir a la destrucció de tot el material, sinó que les peces de roba seran donades properament a ONG's locals. Tal com va informar el sergent en pràctiques –Manel Muñoz– s'han iniciat els contactes pertinents amb les diferents ONG's locals per tal de fer aquesta donació i repartir la roba entre la gent més necessitada.

Més venedors durant els mesos d'hivern

Sobre el material decomissat i les principals zones de venda, Manel Muñoz va comentar que, "les zones on es concentra principalment la venda ambulant és al passeig marítim i a les zones comercials del port de Cambrils", tot i que també ha augmentat molt la presència d'aquests venedors en bars i establiments de restauració, segons va comentar Muñoz. La majoria són venedors il·legals d'origen senegalès que venen productes amb marques falsificades –sobretot de la marca Tous– i cd's i dvd's que representen un delicte contra la propietat intel·lectual. En relació a l'increment de venedors ambulants durant l'hivern, Muñoz també va reiterar que "estem en època de crisi, no hi ha feina, i per tant aquesta gent s'ha de buscar la vida. El més habitual és que la venda ambulant augmenti a l'estiu –perquè venen venedors provinents d'arreu de l'Estat fins a les zones costaneres–, però els venedors que viuen aquí són els que segueixen amb aquesta venda durant l'hivern".

Manel Muñoz també va voler afegir que, "després de l'estiu seguim amb la feina preventiva, però el contingent d'efectius de la Policia Local també baixa. La feina preventiva es limita a la disponibilitat, i per tant, si tenim les patrulles ocupades no podem dedicar agents de forma exclusiva a aquesta feina com tenim de cara a l'estiu, quan hi ha agents dedicats al control del passeig Marítim".

El passat divendres es van destruir quasi 5.300 objectes intervinguts des de l'agost fins l'actualitat

Comenta aquest article