Informació general

"Ecologistes en acció" rememora l'accident nuclear de Vandellòs I, 20 anys després

Per Berta Ruiz

Eloi Nolla i Salvador Matas, ahir durant la xerrada d'Ecologistes en Acció a la seu d'ICV

Aquest passat 19 d'octubre es van complir 20 anys del que ha estat fins ara l'accident més greu ocorregut en una central nuclear d'Europa Occidental, el de la Central Nuclear de Vandellòs I. Des d'Ecologistes en Acció de Catalunya han iniciat una campanya per commemorar aquest fet i recordar totes les mobilitzacions populars que van succeir a l'accident.

Homenatge a la població civil que es va manifestar després de l'accident

Ahir a la tarda, la seu d'ICV de Cambrils va acollir una xerrada sobre aquest tema a càrrec d'Eloi Nolla –coordinador d'energia d'Ecologistes en Acció de Catalunya–, una exposició sobre l'accident de 1989 i la projecció d'un vídeo relacionat amb aquest 20è aniversari. Tal com va explicar Eloi Nolla a Revista Cambrils Diari Digital, "l'objectiu d'aquesta campanya és fer una mena d'homenatge a la població civil que es va manifestar després de l'accident defensant els seus interessos econòmics, de salut, i de seguretat. I que d'alguna manera van concentrar els seus esforços en el tancament d'aquella planta. Des d'Ecologistes en Acció pensem que és important refrescar la memòria sobre els accidents nuclears que, malaurament ens han portat molts problemes des de la seva existència". Aquesta campanya està recorrent les diferents poblacions que van viure de prop l'accident –com l'Ametlla de Mar, Tivissa o Vandellòs– i també d'altres com Barcelona o Cambrils. Segons va afegir Nolla, "volem donar a conèixer aquests fets, sobretot a les generacions que no van viure aquell accident, per tal que coneguin l'accident i a la gent que va patir l'accident que pugui rememorar aquelles manifestacions i tots els fets que es van succeir després de l'accident".

"Pensem que s'ha de fer un desmantellament escalonat de tot el parc nuclear de l'Estat"

20 anys després de l'accident a Vandellòs I, la demarcació de Tarragona encara manté tres centrals nuclears actives. Sobre aquesta qüestió, Eloi Nolla va afegir que, "el problema nuclear és un problema global. No tenir cap central nuclear a Catalunya tampoc ens garantiria no ser víctimes d'un accident nuclear produït en qualsevol planta atòmica que funciona a l'Estat. Pensem que s'ha de fer un desmantellament escalonat de tot el parc nuclear de l'Estat espanyol i mundial i intentar apostar, en el mínim temps possible, per les energies netes i renovables. Aquestes han de venir a substituir l'aportació que en aquests moments fa l'energia nuclear, que significa un 20% de tota l'electricitat de l'Estat". Fa 20 anys, les centrals nuclears produïen el 40% de l'electricitat consumida a l'Estat, i actualment aquesta ha baixat un 20%, per tant, segons va apuntar Nolla, "podem pensar en la seva substitució per un tipus d'electricitat que no sigui tan perillosa per la salut i pel medi ambient".

Comenta aquest article