Informació general

El ple extraordinari aprova uns pagaments als treballadors amb sous més baixos a compte de la Relació de Llocs de Treball

Per Berta Ruiz

Un moment del ple extraordinari celebrat ahir al matí a la sala de plens del consistori cambrilenc

El plenari extraordinari celebrat ahir al matí a la sala de plens del consistori cambrilenc va aprovar per unanimitat, amb els vots favorables de tots els grups municipals, un únic punt de l'ordre del dia: l'aprovació de pagaments a compte de la Relació de Llocs de Treball (RLT).

Instrument tècnic per a l'ordenació del personal

La regidora de Personal –Anna López– va ser l'encarregada de fer-ne l'explicació. Tal com va explicar López, "les RLT són un instrument tècnic a través del qual es realitza l'ordenació del personal d'acord amb les necessitats dels serveis. Aquesta ordenació indica la denominació, el tipus i el sistema de provisió" de les places de personal. Així doncs, "mitjançant les Relacions de Llocs de Treball s'assignen les funcions, atribucions i comeses que ha de realitzar el personal que ocupa els respectius llocs de treball. I fins que cada entitat local no hagi aprovat la seva Relació de Llocs de Treball, l'assignació d'atribucions als llocs de treball –si manca l'organigrama– pot fer-se per decret de l'alcalde", segons va afegir Anna López. Així és com s'ha fet fins ara a l'Ajuntament de Cambrils, i "per això vam encomanar la confecció de la Relació de Llocs de Treball a la Diputació de Tarragona" segons va assenyalar la regidora de Personal, "per intentar posar ordre i valorar la qualificació tècnica del lloc de treball sense entrar en personalismes".

Avançar uns imports als grups i categories amb sous més baixos

Anna López va explicar que el passat 12 de novembre, es va lliurar als representants dels empleats públics la proposta de Relació de Llocs de Treball (RLT) elaborada per la Diputació de Tarragona. Aquesta es troba en fase de valoració de cada lloc de treball, i per tant, ja es coneix el seu valor. L'equip de govern té la intenció d'aprovar-la el més aviat possible, però considerant que encara poden passar alguns mesos abans no s'aprovi –s'ha d'obrir un període d'informació i d'al·legacions–, s'ha cregut convenient "avançar uns imports a compte de la RLT a aquells grups i categories laborals amb uns sous més baixos". En aquest punt, López va afegir que, "estem parlant de força temps i encara que la RLT sigui retroactiva a gener de 2009, hem de ser conscients que es trigarà bastant i que a més a més només hi ha 380.000 euros a repercutir entre tots els treballadors de la casa".

La regidora de Personal va apuntar que, "parlant amb els representants dels treballadors vam manifestar la voluntat política de fer un avançament com a mostra de bona voluntat i vam negociar els termes d'aquests abonaments". Aquesta proposta suposa donar unes quantitats a compte de la RLT pels grups o categories amb sous més baixos que no sobrepassin els valors anuals de 20.418,86 euros pels auxiliars administratius i informadors turístics; 21.206,78 euros pels oficials primera, i 17.953,88 euros pels ajudants, conserges, peons especialistes i peons. Per calcular aquests imports s'ha partit d'una valoració de referència per a cada grup o categoria.

De moment, aquest avançament no s'aplicarà a tota la plantilla

Aquest avançament no s'aplicarà a tota la plantilla, sinó als treballadors amb sous més baixos. Sobre aquesta qüestió, Anna López va aprofitar per "demanar disculpes per la no aplicació a tota la plantilla d'un pagament avançat, però aconseguir el que ara presentem és una àrdua tasca d'un Departament de Recursos Humans petit que, aprofito per fer públic el meu agraïment per l'esforç realitzat i que en una organització de gairebé 500 treballadors, quatre persones en fan la gestió". López va finalitzar la seva intervenció dient que, "possiblement, la RLT no agradarà a tothom, i en som conscients, però mica a mica s'anirà percebent com un marc de referència".

Suport de tots els grups de l'oposició

Tots els grups municipals van mostrar el seu suport i van votar en favor d'aquesta aplicació. El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va comentar que, "estem contents que es faci aquesta equiparació. Fa temps que s'esperava, perquè hi ha llocs que estaven pagats 'molt justos'. Pensem que aquesta equiparació serà bona".
Per la seva part, el regidor del PP –Francesc Garriga– també va mostrar el suport del seu grup, tot i que va manifestar que, "donat que aquesta aplicació es fa amb retard, es podria aplicar a tota la plantilla". No obstant, tal com va afegir, "és lògic que es comenci des de les categories més baixes –que són les que més ho necessiten– fins a les categories més altes, però ens hagués agradat que s'apliqués a la totalitat de la plantilla". Garriga també va demanar la "màxima celeritat possible" per aprovar aquesta RLT. Finalment, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va mostrar el suport del seu grup, tot i que inicialment, en la comissió informativa CiU es va abstenir. Dalmau també va demanar "la màxima celeritat" per resoldre aquest tema, ja que aquest projecte es va iniciar a meitats de 2006. "És un instrument útil i oferim la nostra col·laboració. Estem a favor d'aquesta proposta perquè s'inicia des de baix fins a dalt i millorant els salaris inferiors".

Comenta aquest article