Tema del mes

Vendaval devastador

Per Raquel Samaniego

El fort vent va tombar aquest arbre, a la zona dels Antigons a tocar de l’N-340, que va caure damunt d’un cotxe que estava estacionat

El fort vent de mestral va sacsejar Cambrils, el passat dissabte 24 de gener, amb cops de vent màxims de fins a 124 km/h registrats a l’estació de la Parellada i de 96 km/h a la del Regueral. Segons informava la pàgina web Meteocambrils.com, les ràfegues de 70, 80 i 90 km/h van ser contínues i abundants, sobretot entre les 13 i 15 hores, cosa que va fer incrementar la sensació de ventada molt forta.

Les incidències a la població van ser nombroses, com arbres caiguts, talls del subministrament d’electricitat en diverses zones de Cambrils i desperfectes en equipaments com els nous camps de futbol o al Club Nàutic, entre molts d’altres.

Danys a les instal·lacions del camp de futbol
Els nous camps de futbol de la zona esportiva de Cambrils van patir danys considerables al caure a terra els pals de ferro que sostenen la xarxa de protecció de pilotes. També va caure part de la instal·lació que cobreix la banqueta dels jugadors. Conseqüentment, els dos partits que s’havien de disputar, el del Cambrils i el Vilafortuny, van haver de ser suspesos pels desperfectes ocasionats pel fort vent.

Arbres i senyals caiguts
A més, molts arbres van caure a terra a diferents llocs del terme municipal, com a la plaça d’Aragó, al costat del barranc de la Mare de Déu del Camí, a la desembocadura de la riera d’Alforja, un altre tocant a l’N-340 que va causar danys a un vehicle estacionat, a Vilafortuny, tallant el trànsit a l’avinguda de la Diputació, i uns vuitanta arbres al recinte del Parc Samà. Altres arbres van provocar que alguns camins del terme quedessin tallats. Molts altres no van arribar a caure a terra però el vent els va fer tombar i podrien haver representat un perill per a la seguretat ciutadana. Però no només els arbres podien provocar aquest perill i diversos veïns van efectuar diferents trucades a emergències avisant de la caiguda de vidres a la calçada i de material de les obres.
Circular amb cotxe, aquell dia, era tot un perill, ja que els objectes que aixecava el vent podien impactar en els vehicles. A més, alguns senyals de trànsit, com el rètol que indica l’inici de la carretera de Misericòrdia, van quedar a trossos.

Problemes a la xarxa ferroviària i al Club Nàutic
D’altra banda, els trens entre Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant no van circular el dissabte a la tarda i els usuaris d’aquest recorregut van haver de fer el tram amb autobusos. Pel que fa a la resta de combois, també van patir retards durant tota la jornada.
Al Club Nàutic, alguns vaixells i iots també van sofrir desperfectes, ja que es van trencar les cordes d’alguns amarraments.

Talls de l’electricitat en diverses zones de Cambrils
Les incidències amb el subministrament d’electricitat també van ser importants, ja que diversos barris i zones de la població es van quedar sense llum durant bona part del cap de setmana. Al Barri Antic no van tenir electricitat des de la tarda de dissabte fins aproximadament les dues de l’endemà. D’altres zones de la Parellada, de l’Eixample, de Vilafortuny, de Cambrils Mediterrani, de la urbanització Tarraco o de la Llosa, també van patir talls.
Una de les persones que més va patir aquest incident elèctric va ser un veí del barri de la Llosa que està en coma i connectat a una màquina que el manté en vida. La família va trucar cap a dos quarts de vuit de la tarda a la Policia Local avisant que no tenien llum a casa seva i que estaven preocupats perquè la bateria que té la màquina es podia acabar en qualsevol moment. La Policia els va enviar un electricista de guàrdia.







1. Els pals de ferro que sostenen la xarxa de protecció als camps de futbol van caure a terra
2. El rètol superior de l’hotel Mònica es va tombar i va estar a punt de caure
3. Un rètol ubicat a la plaça del Setge tombat pel vent
4. Un arbre caigut al costat del Parc del Pescador, a la desembocadura de la riera d’Alforja
5. Imatge d’un dels edificis en obres de l’avinguda de Josep Vidal i Barraquer
6. Un pi tombat damunt el galliner del tros de Josep M. Vidal


La producció de cítrics, la més perjudicada pel fort vent
El vendaval del dissabte 24 de gener va afectar la pagesia per la caiguda d’arbres i de branques i per l’afectació a les instal·lacions agrícoles del terme.

El fort temporal de vent també es va fer notar als conreus cambrilencs. El gerent de la Cooperativa Agrícola –Lluís Abella– va explicar a Revista Cambrils que la collita més perjudicada va ser la cítrica, ja que molts fruits van caure a terra a causa del fort vent. Segons Abella, “tots els cítrics que hagin caigut ja no es poden vendre al públic, així que van destinats a la indústria del suc, que té uns preus molt inferiors en comparació amb la venda al comerç”, explicava. Per sort, tot i que sempre representa una pèrdua econòmica per als pagesos, moltes de les grans produccions de cítrics estan assegurades, “motiu pel qual els pagesos reben una compensació econòmica”, va afirmar Abella.
D’altra banda, el gerent de la Cooperativa va manifestar que el vent també va provocar diversos desperfectes en alguns magatzems, així com també per la caiguda de diversos arbres enmig dels camins, “els pagesos es podien trobar amb els accessos tallats a causa dels arbres, per això s’han hagut d’ajudar entre ells per retirar-los tan aviat com ha sigut possible”, va apuntar. El gerent de la Cooperativa va assegurar que els efectes del temporal podrien haver estat molt pitjors, “perquè nosaltres no hem tingut, per sort, cap desperfecte als vivers o hivernacles, però sé que hi ha pobles del voltant que sí l’han patit més que nosaltres”.

La pagesia, també afectada
Un cas força espectacular va ser el de la caiguda d’un pi de grans dimensions damunt d’un galliner al tros de Josep M. Vidal. El pi, d’uns 10 metres d’alçada i 2,40 metres de perímetre, tenia uns 40 anys i va cedir a l’envestida del vent i va caure damunt d’uns galliners que van resistir l’impacte.

Comenta aquest article