Informació general

Un 30% de la població percep una millora de la seguretat un any després de l'arribada dels mossos

Per Redacció

Vehicle dels Mossos d'Esquadra estacionat davant la comissaria de Cambrils

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació —Joan Saura— es va reunir el passat divendres, 6 de novembre al CECAT de Reus, amb els alcaldes del Camp de Tarragona per valorar conjuntament el primer any de desplegament dels Mossos d’Esquadra i constatar que en aquest any "ha millorat la percepció de seguretat als municipis de Tarragona".  El conseller va valorar "satisfactòriament" la feina feta pels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona en complir-se el primer any del seu desplegament i va constatar que “ha augmentat la seguretat des que la policia autonòmica es va fer càrrec ara fa un any de la seguretat ciutadana d’aquestes comarques”, va dir.
 
Saura va explicar que "molts alcaldes i moltes institucions i associacions, tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l’Ebre, m’han traslladat personalment la felicitació pel treball que fan els Mossos d’Esquadra en estreta col·laboració i bona entesa amb les policies locals de les dues regions policials”. En aquest sentit, va recordar la importància de les Juntes Locals de Seguretat que presideixen els alcaldes i alcaldesses, amb els quals els Mossos hi col·laboren estretament.

Més d'un 30% de la població considera que ha millorat la seguretat
 
Un 31,3% de la població del Camp de Tarragona, la xifra més alta de totes les regions policials catalanes, considera que ha millorat la seguretat als seus municipis amb el desplegament dels Mossos d’Esquadra, segons les dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya. Pel que fa a les Terres de l’Ebre és un 30,4% de la població, la segona xifra més alta de Catalunya.
 
Dotacions policials
 
Saura va explicar que "la dotació policial actual de la Regió Policial del Camp de Tarragona és de 1.249 mossos d’esquadra, el que equival a una ràtio de 2,08 agents per cada mil habitants, mentre que la dotació de Mossos d’Esquadra a les Terres de l’Ebre és de 435 agents, el que suposa una ràtio de 2,31 agents per cada mil habitants. Totes dues ràtios estan per sobre de la mitjana de Catalunya que és de 2 mossos per cada mil habitants.” 
 
El conseller va exposar als alcaldes que el compromís del Departament és anar reforçant cada any totes les regions policials de Catalunya amb les noves promocions de mossos que es graduen a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, tot i que va recordar que “a Tarragona mai ha hagut tanta policia com ara. Actualment hi ha a Catalunya 15.096 mossos d’esquadra i és previst que aquesta dotació creixi en 3.000 agents més fins l’any 2015 per arribar als 18.000 efectius.”
 
Policia de proximitat
 
Segons el conseller, la gran expectativa que va crear el desplegament dels Mossos d’Esquadra ha estat un al·licient per als propis agents i també una exigència que han sabut complir, entre d’altres coses amb els més de 8.400 contactes (4.474 al Camp de Tarragona i 4.025 a les Terres de l’Ebre) que han mantingut en un any amb associacions de veïns, de joves, de gent gran, escoles i instituts, entitats culturals i de lleure, del sector industrial i empresarial, amb unions de comerciants i amb altres institucions.
 
D’altre banda, el conseller ha dit que “més de 28.000 persones han participat en el darrer any en les xerrades i col·loquis” que han ofert els mossos d’esquadra al Camp de Tarragona (870 conferències) i les Terres de l’Ebre (217 conferències) per parlar de temes preventius de seguretat, com ara internet (a les escoles), violència masclista (a dones), consells de seguretat (a empresaris i comerciants), sobre consum de drogues, situacions de risc i seguretat viària (a joves) o sobre prevenció d’estafes (a gent gran).

El Camp de Tarragona,  unitat pionera a Catalunya
 
En el desenvolupament d’aquesta filosofia policial de proximitat, destaca una iniciativa pionera a Catalunya que és la creació al Camp de Tarragona d’equips formats per agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) amb formació de policia científica, que es desplacen al lloc del delicte per comprovar els fets, i facilitar la presentació de la denúncia a la víctima amb la finalitat de donar atenció més immediata, de qualitat i personalitzada a les víctimes de determinats delictes. Aquesta unitat pionera, anomenada “Argot-Nucli”, s’està ara implementant també a la Regió Policial de les Terres de l’Ebre.
 
Una altra de les dades que permet fer una valoració positiva del desplegament dels Mossos d’Esquadra al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre és la disminució "molt notable" dels robatoris comesos a la pagesia i en els magatzems d’eines. També la resolució de determinats tipus de delictes "ha permès durant el darrer any disminuir l’alarma social a nivell local. Part d’aquest mèrit el té el disseny de patrullatges proactius i preventius i la bona col·laboració establerta entre la policia autonòmica i les policies locals dels diferents municipis de la demarcació".
 
Durant el primer any de desplegament, els Mossos d’Esquadra han dissenyat i executat alguns operatius que també han contribuït a millorar la seguretat, com ara el que va permetre detenir a 4 delinqüents que es feien passar per policies per robar amb violència a prostitutes o un dispositiu específic per lluitar contra els robatoris a masies que va acabar amb la detenció de 15 persones.
 
Baixen un 28% les víctimes mortals de trànsit en el darrer any
 
Entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de l’any 2009, les comarques del Camp de Tarragona han registrat 31 persones mortes en 29 accidents, quan en el mateix període de 2008 hi va haver 43 víctimes mortals en 40 sinistres. Això representa una reducció de gairebé el 28%. Si comparem les dades del 2009 amb les del mateix període de l’any 2000, quan 86 persones van morir en 77 accidents mortals, el decrement percentual de morts se situa en gairebé el 64%.

Comenta aquest article