Informació general

Cambrils acull una jornada de debat sobre la Justícia de Pau a Catalunya

Per Berta Ruiz

Marta Poblet, Isidor Garcia, Robert Benaiges i Javier Hernández durant l'acte al Centre Cultural

El Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils va ser la seu escollida ahir a la tarda per a la presentació de "L'estudi sobre la Justícia de Pau a Catalunya" de la Fundació Pi i Sunyer de la Diputació de Barcelona, a càrrec de la professora Marta Poblet de la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de l'estudi. Aquest acte, que va comptar amb una important presència de jutges de pau del territori, també va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el president de l'Audiència Provincial de Tarragona –Javier Hernández– i el Director General de Recursos de l'Administració de Justícia, Isidor García.

"Esperit de servei a la ciutadania"

Robert Benaiges va encetar l'acte amb unes dades sobre la trajectòria de la Justícia de la Pau a Cambrils, existent des de l'any 1874, i que actualment genera un enorme volum de registres que representen gairebé la meitat del que es genera al partit judicial de Reus. Benaiges també va destacar la figura de l'actual jutge de Pau de Cambrils, Àngel Díaz, del qual en va destacar la seva tasca i el seu servei als veïns de Cambrils. L'alcalde també va adreçar unes paraules de suport a tots els jutges de pau presents a l'acte, destacant "el vostre esperit de servei a la ciutadania i la vostra trajectòria que us ha fet mereixedors d'aquest càrrec".

Per la seva part, el president de l'Audiència Provincial de Tarragona –Javier Hernández– va destacar que un dels eixos fonamentals del sistema judicial és la Justícia de Pau, ja que és "el primer circuit de resposta judicial que respon als petits conflictes, que qualitativament són molt importants, perquè formen part dels nivells de convivència de la societat". Hernández també va comentar que Tarragona és la demarcació catalana amb un major nombre de decisions penals i civils solucionades a través dels jutges de pau, una xifra que "mostra un intens compromís amb aquesta figura". En les seves paraules, el Director General de Recursos de l'Administració de Justícia, Isidor García, també va voler destacar que la Justícia de Pau significa "proximitat amb el ciutadà i capacitat per resoldre els problemes. El sistema judicial ha de començar des de baix, des de la Justícia de Pau".

"La Justícia de Pau gaudeix de bona salut en tots els seus àmbits"

Marta Poblet va detallar les dades de "L'estudi sobre la Justícia de Pau a Catalunya". En aquest estudi hi van participar un total de 198 jutges de pau d'arreu de Catalunya, i segons va dir Poblet, "això és un diagnòstic del present. Uns resultats que ens serveixen per conèixer la realitat de la justícia de pau al territori". Pel que fa als objectius de l'estudi, Poblet va comentar que es "busca obtenir un perfil sociodemogràfic dels jutges, conèixer diferents valoracions subjectives al voltant del sistema de la justícia de pau i preguntar sobre el paper que ha d'exercir la justícia de pau en un futur".

Una de les dades més destacades de l'estudi és que, tant a Tarragona com a les Terres de l'Ebre, la Justícia de Pau és el primer esglaó judicial per al ciutadà. De fet, segons va comentar Poblet, "en aquesta zona, la Justícia de Pau gaudeix de bona salut en tots els seus àmbits: a l'àmbit civil, penal i de registre civil". Una altra de les dades més rellevants de l'estudi és que Tarragona és la província amb més judicis verbals i de faltes a tot l'Estat. Per exemple, a Tarragona es resolen més judicis de faltes que a tota la Comunitat de Madrid.

D'altres qüestions de l'estudi relacionades amb el perfil sociodemogràfic dels jutges de pau, parlen d'una Justícia de Pau "masculinitzada" –el 80% dels jutges de pau a Tarragona són homes– i amb una mitjana d'edat entorn els 60 anys. Pel que fa al nivell d'estudis, la majoria tenen estudis primaris o secundaris i un de cada tres jutges de pau estan jubilats. La mitjana de temps al càrrec és d'uns deu anys, i un 62% d'aquests van arribar-hi gràcies a una petició expressa dels seus respectius ajuntaments.

Comenta aquest article