Informació general

El naturalista Charles Darwin i l'astronomia centraran els actes de la Setmana de la Ciència

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Joan Pellicer, Joan Recasens i Ramón García Mateos, ahir en roda de premsa
Cambrils se suma un any més a les iniciatives internacionals entorn a la Setmana de la Ciència, que enguany celebra la seva 14a edició a Catalunya. A més, aquest 2009 també coincideix amb l'any de celebració del bicentenari del naixement del naturalista Charles Darvin i del 150è aniversari de la publicació de la seva obra sobre l'origen de les espècies, així com també de l'Any Internacional de l'Astronomia. Aquests dos àmbits seran doncs, els dos eixos principals del programa d'actes que es farà a Cambrils entre els dies 13 i 28 de novembre. El regidor de Cultura –Joan Recasens–, el director de l'Antena del Coneixement de la URV –Ramón García Mateos– i el coordinador del Centre Cultural i Ocupacional –Joan Pellicer– presentaven el programa d'actes ahir en roda de premsa.

Inauguració de l'avinguda de Charles Darwin

Entorn a la figura del naturalista Charles Darwin, el proper 24 de novembre tindrà lloc un acte en el que es descobrirà una placa commemorativa dedicada a aquest científic, i que donarà nom a la nova avinguda de Charles Darwin, situada al tram que va des de la Font del Centenari fins a la zona esportiva municipal. La descoberta d'aquesta placa tindrà lloc a les 11 del matí i anirà a càrrec de l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges.

Sortida a Escornalbou on es farà una observació astronòmica

Una de les novetats del programa d'actes de la Setmana de la Ciència d'enguany serà la nova col·laboració que s'enceta amb l'Antena del Coneixement de la URV. El seu director, Ramón García Mateos, va detallar tot el seguit d'activitats organitzades des de la universitat. Per un costat, s'organitzarà una xerrada adreçada a alumnes de Batxillerat sota el títol "Què ens fa humans? Un passeig per la història humana de la mà de Darwin" a càrrec de Robert Sala, que es farà a l'IES Cambrils. Per altra banda, també tindrà lloc una conferència amb Jesús Mosterín sota el títol "Darwin en su tiempo y en el nuestro" al Centre Cultural i Ocupacional el dia 24 de novembre.

Una altra de les novetats de les jornades d'enguany serà una sortida a Escornalbou per fer una observació astronòmica. Aquesta activitat estarà conduïda pel professor Roger Cabré del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV. Per aquesta sortida s'habilitarà un autobús gratuït per a tots aquells inscrits en l'activitat. La sortida es realitzarà des del passeig d'Albert a les 20 hores del proper 21 de novembre. Per a inscriure's en l'activitat cal dirigir-se al Centre Cultural i Ocupacional o bé enviar un correu electrònic a cco@cambrils.org.

S'instal·larà un Cinesfèric, un planetari amb projecció documental en 3D

Per la seva banda, Joan Pellicer va detallar la resta d'activitats que conformen el programa, adreçades a tots els públics, i en les quals es plasmaran els diferents llenguatges visuals, musicals, escenogràfics i de divulgació. Així doncs, hi haurà lloc per a una exposició fotogràfica, per a un cicle de cinema de ciència ficció o per a una obra de teatre familiar relacionada amb l'origen de l'univers.

A banda, el proper 19 de novembre a l'Espai El Pati del Centre Cultural s'instal·larà un planetari en el què hi participaran alumnes de les diferents escoles cambrilenques, mentre que aquest mateix dia es farà l'estrena del documental "Vidal i Barraquer. Coherència i exili". Un dia després, també tindrà lloc una jornada d'innovació i creativitat en participació organitzada per la Xarxa per a la Participació del Camp de Tarragona, ja que enguany també se celebra l'any de la innovació i de la creativitat.

En el programa d'enguany, un dels plats estrella serà la instal·lació d'un Cinesfèric, que serà un planetari en el que es projectarà el documental en 3D "Origins of life". El Cinesfèric és un petit cinema tipus Imax, amb una pantalla de 180x360 graus. Aquesta activitat tindrà lloc el dia 21 de novembre al Centre Cultural. Paral·lelament a aquesta activitat també es faran uns tallers en els que es construiran diferents objectes relacionats amb l'astronomia.

En la Setmana de la Ciència, la música també hi tindrà cabuda amb un concert a la Cripta de l'Ermita el dia 23 de novembre. El dia 28 també es faran tota una sèrie de tallers i activitats a la Biblioteca Municipal a través d'un planetari audiovisual.

Comenta aquest article