Informació general

La Cooperativa Agrícola preveu produir uns 650.000 litres d'oli en la campanya d'enguany

Per Berta Ruiz

Entrada d'olives al molí de la Cooperativa Agrícola, ahir a la tarda

Ahir dilluns 2 de novembre va ser el primer dia d'entrada d'olives al molí de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Enguany es preveu una molta bona collita dins del cicle bianual de l'oliver, i la previsió és que entrin uns 3.500.000 quilos d'olives de les quals se'n podran extreure uns 650.000 litres d'oli aproximadament, segons ha explicat el gerent de la Cooperativa Agrícola –Lluís Abella– a Revista Cambrils Diari Digital. De fet, en el primer dia de feina ja hi va haver una bona entrada d'olives, unes 20 tones aproximadament, tot i la forta ventada que va bufar durant tot la jornada d'ahir.

Així doncs, enguany "toca collita forta i gairebé rècord". A més, segons les primeres previsions, "sembla que l'oliva d'enguany ja porta oli de bon començament, és a dir, sembla que ragen una mica més que d'altres anys. Calculem un rendiment percentual de l'oliva entre un 19 i un 20%", va comentar Abella. A

Controls de qualitat exhaustius

Pel que fa a la qualitat d'aquesta campanya, Lluís Abella va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que des de que s'acaba una campanya i s'inicia una altra ja s'estan prenent les mesures necessàries i tota una sèrie de controls per tal d'aconseguir un oli de primera qualitat. Aquests controls de qualitat requereixen de tres filtres: el primer d'aquests es realitza al camp durant tot l'any i consisteix en controlar els tractaments que es fan i els seus terminis de seguretat i ensulfatar "quan toca per tal que l'oliva arriba en les millors condicions", segons va dir Abella. El segon control que passa l'oliva, es realitza un cop iniciada la campanya, i es fa en el moment de l'entrada de l'oliva al molí, "hi ha un control visual per part de la Cooperativa Agrícola per comprovar que les olives estiguin en bones condicions". I finalment, el tercer filtre consisteix en analitzar l'acidesa de totes les partides, a banda del rendiment percentual, i "d'aquesta manera aconseguim tenir un oli de primera qualitat", va afegir Abella.

A meitats de novembre, l'oli nou

Donada la gran quantitat d'olives que hi ha enguany, segons va comentar Lluís Abella, "la campanya de l'oli s'allargarà fins a meitats del proper mes de gener". No obstant, la Cooperativa Agrícola preveu tenir l'oli nou a meitats d'aquest mes de novembre. Un cop vagin entrant les olives al molí, es xafaran i es deixaran reposar uns dies.

Comenta aquest article