Informació general

La facturació dels hotelers baixa més d'un 20% aquesta temporada turística

Per Raquel Samaniego



Joan Antoni Padró i M. Eugènia Arbó, ahir en roda de premsa per fer balanç de la temporada turística
Les coses no van gaire bé en el sector hoteler. Una vegada acabada la temporada turística, el balanç és encara pitjor que el de l'any passat, i tot i que esperen que l'any vinent comencin a canviar les coses, hi ha indicis de que continuarà anant a menys. "La temporada ha estat fluixa, tant pel nombre de clients que han vingut com per les nits que hi passen", comentava el vicepresident de l'Associació Hotelera Salou - Cambrils - la Pineda —Joan Antoni Padró—. Els motius de la davallada del 15% en pernoctacions, segons explicava ahir, són la crisi, la por a la despesa, i la pujada del valor de l'euro, que fa que alguns turistes estrangers que venen a passar les seves vacances a la Costa Daurada i han de fer canvis de moneda, surtin perjudicats. "Tot i que hem mantingut els preus, i fins i tot hi ha qui els ha baixat, hi ha altres països emergents que poden ser molt més competitius perquè no tenen l'euro", afegia.

Davant aquesta baixada de turistes, els hotelers han vist la necessitat de fer ofertes directes, com per exemple, alguna nit addicional gratis, nens exempts de pagar, o algun que altre descompte. "Juny i juliol això no va tenir massa èxit, perquè no es van assolir les xifres d'altres anys. Per altra banda, però, agost, setembre i fins i tot octubre, l'ocupació es va mantenir una mica per sota que l'any 2008, però estable".

Més turistes estrangers que espanyols

El tipus de client i de nacionalitat s'ha mantingut aquesta temporada turística. Segons Padró, "hi ha hagut més estrangers que espanyols, sobretot britànics, que són els que dominen quasi el 50% del mercat internacional". Després d'ells, els que més visiten la Costa Daurada són francesos i russos. Sembla ser, per altra banda, que el turista alemany no es recupera, i que clients belgues o holandesos, també segueixen a la baixa.

A la Costa Daurada predomina el turisme familiar, i és per això que l'Associació Hotelera ho potencia. Tot i així, han baixat el nombre de nits que han passat els visitants: mentre l'any passat els hotels van assolir una mitjana de 4,7 nits, enguany la xifra descendeix a 3,9. "Les estades han estat més curtes que altres anys, ja que el turista que potser venia dues setmanes ara només està una, o el que venia la setmana sencera ara aprofita els ponts", comentava Padró.

La facturació cau un 20% respecte 2008

L'Associació Hotelera està formada per 87 establiments de les tres poblacions que, de mitjana, hauran vist com enguany han facturat entre un 20 i un 22 menys de facturació que l'any passat. La temporada turística comença per Setmana Santa i finalitza per Tot Sants, encara que hi ha molts hotels que obren directament al juny, "perquè no els surt a compte obrir l'hotel abans", i també n'hi ha que obren 10 dies en Setmana Santa i després tornen a tancar.

Incrementa el rebut de la llum i el gas

L'electre és un altre dels fronts oberts que tenen els hotelers, i com ells, "el sector productiu en general", comentava la presidenta de l'Associació —M. Eugènia Arbó—. Segons va explicar, a partir de l'1 de juliol haurien d'haver entrat al mercat lliure, però l'empresa distribuïdora "no ha tingut temps material per poder canviar els comptadors, tot i que aquesta ja té el contracte signat amb la comercialitzadora per passar a mercat lliure". Amb aquesta situació, es troben que a partir de l'1 de juliol tenen una penalització del 5% sobre el cost de l'electricitat; un 5% més si passa de l'1 d'octubre, un altre 5% si passa de gener, i per últim un 20% si passa de l'1 d'abril de 2010.

"Estem rebent càrrecs al banc de llum molt superiors a l'any passat, però no la factura. Per exemple, un hotel de 100 habitacions ha pagat 6.000 euros més de llum aquests mesos d'estiu que els de l'any passat", comentava Arbó.

El 62% de les arribades de baix cost es queden

L'aeroport de Reus s'ha convertit en una bona porta d'entrada pels turistes. Un 62% de les persones que arriben en avió pernocten a la Costa Daurada —el 2008 van ser 309.000 usuaris—. Tot i així, Joan Antoni Padró manifestava que no volen que aquest tipus de viatges es converteixin en "competència" pels touroperadors clàssics. "Per nosaltres surt més a compte i perquè hi ha un gran percentatge de visitants que venen a través d'aquest sistema", deia.

La Costa Daurada és la que té més clients fidels: un 65% repeteixen any rere any, i són els que acostumen a reservar amb antelació.

Comenta aquest article