Informació general

El plenari aprova una moció conjunta per a la millora urgent del finançament dels ajuntaments

Per Berta Ruiz



Joan Recasens, Robert Benaiges i Salvador Matas en la roda de premsa del ple
El plenari de l'Ajuntament va aprovar ahir al vespre una moció conjunta i consensuada entre tots els grups polítics cambrilencs per a la millora urgent del finançament local dels ajuntaments.

El regidor d'ICV –Salvador Matas– va ser l'encarregat de llegir els diferents punts de la moció. En aquesta es va demanar i exigir a l'Estat "a obrir una negociació que porti a un nou model de finançament pels ajuntaments; exigir a l'Estat a que reconegui el deute històric, quantificat en uns 7.000 milions d'euros, i a que això es compensi". Salvador Matas també va comentar en la roda de premsa prèvia al ple que en aquesta moció també es demana una major participació de les comunitats autònomes en el finançament dels ajuntament i es dóna recolzament a les entitats municipalistes que avancin en aquestes propostes.

A banda, segons va comentar Matas, "demanem que en els pressupostos de l'Estat de l'any 2009, el crèdit que es doni als ajuntaments siguin com a mínim el mateix que l'any 2008, ja que s'havia dit que aquesta aportació seria menor. Demanem que aquesta aportació sigui la mateixa, donada la situació econòmica tan complicada".

Acceptació de la subvenció dels fons Feder per a la remodelació de la Torre de l'Esquirol

Un altre dels punts del plenari que va tenir tots els vots a favor dels grups polítics va ser l'acceptació de la subvenció i el compromís de crèdit pel pressupost de 2010 per al projecte de recuperació de la Torre de l'Esquirol, inclosa en el programa Feder.

Segons va detallar Robert Benaiges, "l'Ajuntament de Cambrils ha rebut la subvenció dels fons Feder per al projecte de remodelació de la Torre de l'Esquirol i el seu entorn, des del punt de vista arquitectònic i paisatgístic". Recordem que el projecte compta amb un pressupost total de 623.394,90 euros, dels quals se'n subvenciona el 50%, el 50% restant haurà de ser assumit pel consistori cambrilenc en el proper exercici.

Commemoració del centenari de Francesc Ferrer i Guàrdia

En el ple ordinari d'ahir al vespre també es va aprovar l'adhesió de l'Ajuntament de Cambrils als actes commemoratius sobre el centenari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia.

El regidor d'ICV –Salvador Matas– va ser l'encarregat de presentar aquesta proposta que va rebre els vots a favor de tots els grups polítics, excepte les abstenció del PP i del regidor no adscrit Iñaki Carnero. Matas va recordar que el 13 d'octubre de 1909, el pedagog Francesc Ferrer i Guàrida va ser afusellat a Montjuïc, després d'haver dedicat tota la seva vida a l'educació sota uns principis diferents als dels qui manaven en aquell moment. Ferrer i Guàrdia defensava "una filosofia racionalista, humanitària i antimilitarista i va fundar l'escola moderna l'any 1901. En els fets de la setmana tràgica de 1909 ell va ser detingut i afusellat després d'un consell de guerra força dubtós". Arran del centenari de la seva mort, la Fundació Ferrer i Guàrdia realitzarà arreu de Catalunya diferents actes en el seu record. A Cambrils i a través de l'Antena del Coneixement de la URV, s'organitzarà una xerrada sobre la figura de Ferrer i Guàrdia que anirà a càrrec del vicerector de la URV, Santiago Castellà.

Sobre aquest tema, el grup de CiU va voler mostrar tot el seu suport. Mercè Dalmau va destacar que és important reconèixer la figura del creador de l'escola moderna. Una escola amb uns valors, com la coeducació entre sexes, la coeducació entre classes i la potenciació de la biblioteca com una eina d'ensenyament, que encara avui perduren. Dalmau també va recordar la influència dels principis de Ferrer i Guàrdia a Europa i la seva empremta en la història de la pedagogia moderna.

El PP va afirmar que entenen el reconeixement a la figura de Ferrer i Guàrdia, tot i que no comparteixen alguns dels seus postulats. Per això van abstenir-se, a l'igual que ho va fer el regidor no adscrit Iñaki Carnero.

Comenta aquest article