Informació general

Prop d'una cinquantena de persones debaten sobre els referèndums populars per la independència de Catalunya

Per Redacció

Lluís Rovira, Manel Tarés, Esther Robert, Adam Manyé i Pere Navarro en la Taula Pública sobre el dret a decidir, ahir al vespre, al Centre Cultural

La convocatòria de referèndums populars sobre la independència de Catalunya va ser l'eix de la taula pública que sota el nom de "el dret a decidir", es va celebrar ahir al vespre al Centre Cultural. L'acte, impulsat per la Fundació Josep Irla, va comptar amb l'assistència de prop d'una cinquantena de persones i es va allargar unes dues hores.
La Taula Pública va tenir quatre convidats; Pere Navarro, doctor en Filologia Catalana i llicenciat en Ciències de la Religió i membre de la Coral Verge del Camí; Manel Tarés, físic, historiador i membre de Revista Cambrils; Esther Robert, agent d'assegurances i col·laboradora d'un programa literari a Ràdio Cambrils i Adam Manyé, llicenciat en filologia catalana, director dels serveis territorials de Cultura al Camp de Tarragona i escriptor. El director de Revista Cambrils, Lluís Rovira, va actuar com a moderador de l'acte.

"El dret a decidir no ha de fer por a ningú"

El debat va ser força divers i es van desgranar diferents aspectes de la realitat social de Catalunya. Fent referència a l'eix central de la trobada, Pere Navarro va fer una aposta per il·lusionar-nos a viure una utopia, "hem de tenir utopies per aconseguir", va manifestar.
Adam Manyé va assenyalar que el segle XXI és el segle dels drets i que "el dret a decidir no ha de fer por a ningú". Sobre aquesta qüestió, "la ciutadania ha de prendre les regnes", va dir Manyé. Esther Robert, en la seva intervenció, va remarcar aquest darrer aspecte, "no ho podem deixar tot en mans dels polítics ja que ells només escombren cap a casa seva. La gent del poble hem de ser capdavanters en aquesta aventura".
La primera ronda d'intervencions la va tancar Manel Tarés que va fer un repàs històric del catalanisme fins arribar al concepte de "catalanisme integrador. Si no s'aconsegueix un missatge més ampli i integrador serà difícil aconseguir la independència".
El públic present a la sala va protagonitzar una gran part de les intervencions i el que es va destacar, per damunt de tot, és que "és bo que es generi un debat obert sobre aquest tema".

Moció d'ERC al ple d'avui

El ple ordinari corresponent al mes d'octubre, que se celebra avui a les 8 del vespre, debatrà la moció que ha presentat ERC per tal de donar suport a les consultes populars municipals per la independència de Catalunya. Sobre aquesta qüestió, els dos regidors d'ERC, presents a l'acte, van dir-hi la seva. Així doncs, mentre que Jordi Savall es mostrava més optimista de poder treure un resultat favorable a la moció presentada, comptant amb el vot favorable d'altres grups polítics, Joan Recasens no ho veia tan clar. En tot cas la moció d'ERC només diu que "es donarà suport a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars per a la independència" i, com va dir Recasens, són "les entitats les que s'han de posar en marxa per a posar en marxa el referèndum".

Arran de la consulta popular feta el passat 13 de setembre a Arenys de Munt, d'altres poblacions catalanes s'han posat en marxa per a seguir els mateixos passos. El proper 13 de desembre un centenar de poblacions catalanes, entre elles 9 capitals de comarca, celebraran referèndums sobre la independència de Catalunya i depenent de la resposta que se n'obtingui es podria preparar un referèndum a nivell nacional per a la propera primavera.

Comenta aquest article