Informació general

Salou canalitzarà el barranc de Barenys per a evitar les inundacions al barri més proper a Cambrils

Per Raquel Samaniego

Imatge de la platja de Salou després de les pluges de la nit de dimarts

El barri de la Salut de Salou, el més proper a Cambrils tocant a Vilafortuny, pateix importants inundacions quan plou intensament. El barranc de Barenys desemboca al mar gràcies a un canal que hi ha per sota d'un dels seus carrers, tot i que aquest no té la capacitat suficient per suportar grans quantitats de pluja. Aquesta situació provoca que el 90% de les vegades que plou fort a Salou i a les poblacions més a l'interior, les platges més properes s'hagin de tancar al públic. Aquest, però, no és un fet al que Cambrils hagi de fer cas omís, ja que en més d'una ocasió, a causa d'aquestes baixades del barranc de Barenys, també s'han hagut de tancar les platges de llevant, com la de Vilafortuny o la del Cap de Sant Pere.

L'actual equip de govern de Salou, que està al càrrec des de fa sis mesos, va anunciar ahir l'obra que evitarà que es tornin a repetir aquestes inundacions. Es tracta d'un gran calaix subterrani amb una única sortida al mar, que es construirà des de la via del tren fins al mar per sota del carrer de Barenys, amb un cost total de tres milions d'euros, i que ocuparà una zona on actualment hi ha una trentena d'habitatges. A aquest pressupost, però, el consistori ha d'incloure cinc milions més, que són els que es gastaran en compensar la vintena de propietaris als que hauran d'expropiar les seves vivendes. D'aquesta manera, el nou alcalde i regidors fan marxa enrere amb el projecte que l'antic govern havia impulsat: la canalització del barranc en cinc sortides al mar. Cal destacar que l'empresa Invall ha emès diferents informes en els que es detallen la millor viabilitat d'aquesta aposta i la dificultat de fer cinc sortides.

Un dels altres projectes que està aprovat a la ciutat de Reus és la construcció d'un gran dipòsit de 40.000 metres cúbics que acollirà les aigües residuals per tractar-les abans de deixar-les anar al barranc de Barenys i evitar, d'aquesta manera, l'abocament d'aigües fecals a les platges de Salou i de Cambrils tal com ha passat en algunes ocasions en què la depuradora de Reus ha sobrepassat la seva capacitat.

"Un projecte inviable que costava 11 milions d'euros més"

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assumirà el 50% del cost d'aquesta obra, mentre que el restant anirà a càrrec dels promotors del Sector 03 de Salou, una zona situada a la part de dalt de la via del tren i que, a banda del nou canal, albergarà complexos hotelers i millores en la zona esportiva.
Pere Granados, alcalde de Salou, explicava ahir a peu de platja que aquest Sector i, per tant, les obres del canal, s'aprovaran inicialment aquest mes de novembre. L'Ajuntament s'estalviarà uns 11 milions d'euros, ja que les cinc sortides al mar haguessin costat 19 milions, tot i que aquesta proposta no comportava cap expropiació.
Aquesta obra també beneficiarà, per tant, a Cambrils, ja que com explica Granados, "l'objectiu és evitar les inundacions al barri de la Salut i també que les aigües residuals baixin després a la platja, tant a Salou com a Cambrils. És un tema que s'està portant a terme entre l'Ajuntament de Salou, de Reus i l'ACA".

 Totes les actuacions que es portin a terme en aquest aspecte, representa treballar "per donar una imatge de país, ja que en el segle XXI no podem tolerar que hàgim de tancar les platges a la gent que ve a Salou o a Cambrils de vacances".

Aquests són els blocs de pisos que s'han d'expropiar per tal de fer la canalització del barranc amb una única sortida al mar, que passarà per sota del carrer de Barenys, al barri de ponent de Salou

Comenta aquest article