Informació general

L'oposició proposa tres solucions per eliminar les males olors produïdes per la depuradora

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta, Francesc Garriga del PP, Mercè Dalmau de CiU i Xavier Martí de la PLIC
Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils –CiU, PLIC i PP– van oferir ahir al matí una roda de premsa conjunta per fer una valoració sobre la temporada turística 2009 i per proposar al govern de l'Ajuntament una sèrie de solucions per eliminar les intenses olors produïdes per la depuradora d'aigües residuals en els darrers mesos.

"La depuradora quedat petita"

El primer en prendre el torn de paraula va ser el regidor popular –Francesc Garriga– que va abordar el tema de la depuradora d'aigües residuals de Cambrils, tot enllaçant amb el tema del turisme. Segons va comentar Garriga, "donat que el turisme és un dels principals motors de Cambrils, hem de donar els millors serveis i les millors prestacions i fer que tothom estigui còmode, tant les persones que venen a l'estiu, com les que hi viuen tot l'any i que no es produeixin episodis de males olors com els que han tingut lloc aquest estiu". En aquest punt, el regidor del PP va apuntar que, "possiblement l'estació ha quedat petita, sobretot a l'estiu, per la superpoblació que hi ha. Però fa molts anys que a l'estiu hi ha superpoblació, i per això s'han de donar solucions immediates i no esperar al 2011, al 2012 o al 2020. Nosaltres oferim la nostra col·laboració, per tal d'assessorar-los al respecte".

Tres vies per solucionar les males olors de la depuradora

El regidor Francesc Garrigava enumerar les tres vies possibles per solucionar els problemes de les males olors. El primer pas, segons Garriga, seria realitzar un estudi olfatomètric per determinar tant les fonts com la composició química de les olors, tot i que es podria prescindir d'aquest punt.

Tal i com va explicar Garriga, "l'actuació més efectiva, possiblement seria la de cobrir les instal·lacions, sobretot el decantador primari amb l'extracció i la desodorització química dels gasos abans de ser emesos a l'atmosfera". Una altra de les possibilitats consistiria en "un tractament químic en la fase primària amb sulfur d'hidrogen, que milloraria l'eliminació de la DBO (Demanda Biològica d'Oxigen), la DQD (Demanda Química d'Oxigen) i el carbono orgànic. Finalment, la tercera proposta que apunta l'oposició és a través d'un mètode anomenat desodorització, que és un nou procés per eliminar l'àcid sulfhídric i el amonio, que són els compostos químics que causen les males olors. Aquesta innovadora tècnica consta de tres passos: que són la captació del mal olor, la conducció fins a la zona de tractament i el tractament final, que pot ser per tres vies: a través de la via química, a través de torres de carbó actiu o per filtres biològics. Aquest darrer tractament té una menor repercussió mediambiental.

Francesc Garriga: "No volem que Cambrils sigui una ciutat de males olors"

Garriga va insistir que aquest, "és un problema que té solució, i no té ni cap ni peus que ens esperem a no sé quin any per solucionar-ho. El que reclamem és que el govern es posi les piles i que exigeixi a la Generalitat. Els nostres representants també ho reclamaran al Parlament. No volem que Cambrils sigui una ciutat de males olors".

Mercè Dalmau: "Es fan molt poques comissions informatives de turisme"

Per la seva part, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– també va reiterar el suport dels tres grups de l'oposició  al govern vers la problemàtica de la depuradora i va afegir que, "ens posem a disposició del govern per si volen anar a reclamar on s'hagi d'anar". Després d'aquestes paraules, i enllaçant amb el balanç turístic d'aquest estiu, la regidora de CiU va remarcar que "el turisme és un dels motors econòmics més importants de Cambrils, i aquest tema s'hauria de treballar per part de tots els grups polítics. Volem denunciar les poques comissions informatives que se'n fan de turisme, ja que al llarg d'aquest 2009 només se n'han fet sis, quan per temàtica gairebé es podria fer una cada 15 dies". Dalmau també va criticar que, "els temes a la comissió de turisme se'ns porten dats i beneïts i fins i tot alguns no se'ns expliquen. Per exemple, ens vam assabentar per la premsa que Cambrils acolliria una nova jornada de Publicity". Tot i les crítiques, la regidora Mercè Dalmau va voler deixar clar que, "no estem dient que el patronat de turisme no funcioni o que els tècnics no funcionin, sinó que creiem que és un tema prou important per a que des de l'Ajuntament es treballi a nivell polític més profundament i més sovint".

Xavier Martí: "Demanaríem al govern que emprengués les accions anticrisi que es van proposar i que la junta que es va crear per pal·liar la crisi fos efectiva"

En aquesta mateixa línia, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va fer referència "a una sèrie de compromisos adquirits per l'alcalde abans de la temporada turística". Segons va dir, "des dels grups de l'oposició se li han fet una sèrie de demandes per minimitzar els efectes de la crisi, i una d'aquestes era incentivar la segona residència". Sobre aquesta qüestió, Martí va explicar que "l'alcalde va agafar el compromís d'enviar una carta a les segones residències per donar una sèrie de facilitats i bonificacions. I resulta que no s'ha fet absolutament res!". El regidor de la PLIC va insistir que, "des de l'equip de govern no s'ha posat en marxa cap mesura anticrisi. Demanaríem al govern que emprengués les accions anticrisi que es van proposar i que la junta que es va crear per pal·liar la crisi fos efectiva. Hi ha molts compromisos i poques mesures aplicant-se".

Comenta aquest article