Societat

Es presenta el llibre "Cambrils Festiu" amb un acte institucional protagonitzat per les entitats festives cambrilenques

Per Berta Ruiz

Joan Estrada recollint el llibre com a representant de la Colla Gegantera Tota l'Endenga i les seves seccions dels Timbalers Cop de Cap i La Farnaca

La sala de plens del consistori cambrilenc va omplir-se el passat divendres 4 de setembre al vespre durant l'acte de presentació del llibre "Cambrils Festiu". Un llibre que compta amb els textos d'Antoni Serés i les fotografies de Rafael López-Monné, José Carlos León i Montse Riera. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, Alfred Arola de l'Editorial Arola Editors, l'autor del llibre Antoni Serés i un dels fotògrafs participants en l'obra, Rafael López-Monné. A banda, també es va comptar amb una representació de regidors del consistori cambrilenc i una àmplia presència de representants de les diferents entitats i associacions cambrilenques.

L'acte es va encetar amb les paraules d'Alfred Arola de l'editorial Arola Editors, que va destacar "la sensibilitat de l'Ajuntament de Cambrils, ja que un llibre és una manera de posar ordre i fer una reflexió. Aquest és un llibre que sedueix i que plasma l'ànima de les festes".

Un llibre que plasma l'ànima de la festa

Un dels fotògrafs participants en el llibre, Rafael López-Monné, també va voler adreçar unes paraules d'agraïment i va destacar que, "és un plaer presentar un llibre així i sobretot fer-ho a Cambrils. Juntament amb dos companys més, en José Carlos León i Montse Riera, hem plasmat la festa. Hem estat tres fotògrafs, i això enriqueix la mirada, la fan més variada, complexa i interessant. Ens ho hem passat molt bé, perquè a més, el tema s'hi presta". Segons va afirmar López-Monné, "aquest és el batec de la festa que segueix les estacions de l'any. Ens ho hem passat molt bé, perquè quan et conviden a això, et conviden a la intimitat d'una població. Això és un luxe i molt enriquidor. Les festes són uns signes d'identitat de les poblacions, grans herències del passat, no fixades, que van evolucionant. Sense festes, els humans no serien humans. Són manifestacions de cultura i del que som".

Per la seva part, l'autor de l'obra Antoni Serés també va voler donar les gràcies a tots els presents, "perquè sense vosaltres no hagués estat possible, sou l'ànima del llibre. Les entitats sou el reflex de la vitalitat, de les ganes i de l'empenta que hi poseu". Tal i com va comentar Serés, "el text que complementa les fotos està dividit en dues parts: la primera és un discurs històric de la festa, a través del pas dels anys. I la segona part és una descripció de cadascuna de les festes. Aquesta pretén ser una obra conscient i propera". A més, segons va afegir l'autor, "no sóc fill d'aquí, però m'hi sento. Fa 30 anys, els meus pares van descobrir el mar i van descobrir Cambrils. Aleshores vaig descobrir que Cambrils no només era sol, sorra i menjar, sinó que vaig descobrir les persones i em sento company de vosaltres".

"L'actiu més important de Cambrils és la nostra gent"

Finalment, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va tancar l'acte adreçant unes paraules. Segons va dir Benaiges, "aquest és un llibre que parla sobre Cambrils, sobre la nostra gent i les nostres festes, amb l'objectiu de difondre els nostres elements distintius i identitaris, la nostra història, el nostre patrimoni i la nostra cultura". Benaiges també va recordar que, el passat 3 de setembre, "vam celebrar el 857è aniversari de la primera carta de població que va atorgar Ramon Berenguer IV l'any 1152. Tenim una llarga història farcida de tradició, i la gent ha anat teixint una manera de fer que es plasma en les festes. El llibre "Cambrils Festiu" és una nova aportació al nostre patrimoni, un llibre que repassa el nostre calendari de festes, amb la música, el teatre, la gastronomia i la nostra la tradició. L'actiu més important de Cambrils és la nostra gent, les nostres entitats i associacions que en són les protagonistes del llibre. Cambrils és rica en entitats, que treballen pel patrimoni i la cultura, amb l'orgull de pertànyer a una comunitat".

Després dels parlaments, es va lliurar un llibre del "Cambrils Festiu" a representants d'una quarantena d'entitats i d'associacions festives cambrilenques, tot i que algunes no hi van poder assistir.

Aspecte de la sala de plens del consistori, el passat divendres al vespre

Comenta aquest article