Cultura

L'artista Jordi Forniés presenta "Tir na Nóg" (La terra de la joventut eterna), una sorprenent mostra pictòrica

Per Berta Ruiz

Jordi Forniés, al costat de l'obra Tir na Nóg, que dóna el nom a l'exposició

"Tir na Nóg" (La terra de la joventut eterna) de l'artista Jordi Forniés és el títol de la darrera exposició pictòrica que es pot visitar a la sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils. Una vintena de quadres realitzats en diferents tècniques: encàustica, oli, gravat i mixta, sobre tela i paper. Ahir al vespre, tenia lloc l'acte d'inauguració, que va comptar amb la presència del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens– i l'autor de l'exposició, Jordi Forniés.

Una àmplia trajectòria artística

Jordi Forniés va néixer a Osca l'any 1971 i va arribar a Irlanda l'any 2006 després de viure més de 30 anys a Vila-seca. Al llarg de la seva trajectòria artística, Forniés ha exposat a Dublín, Mèxic, Nova York, Uruguai o l'Argentina, i en diferents ciutat de l'Estat espanyol, a més de tenir pintures en col·leccions privades de Dublín, Madrid, Barcelona, Londres, Chicago, Milà, París, Shangai i Sydney.
Durant l'acte d'inauguració d'ahir, Forniés va voler donar les gràcies a l'Ajuntament de Cambrils per convidar-lo a muntar una exposició i va explicar alguns detalls d'aquests darrers treballs presentats a la sala Àgora. Segons va comentar, "jo pinto des de fa molt de temps, però no he estudiat pintura. He tingut la sort d'utilitzar aquell mètode antic de l'aprenent i el mestre, i m'he trobat amb gent molt maca a Irlanda i fora d'Irlanda que m'han volgut fer de mentors. També observant i mirant un punt de la natura, reflectir com aquell punt canvia dia a dia o en diferents moments del dia". A banda, en la col·lecció també hi ha algunes escultures en bronze.

Sobre el títol que porta la mostra "Tir na Nóg" (La terra de la joventut eterna), Forniés va explicar que parteix d'una llegenda irlandesa. De fet, arran de la seva segona exposició individual a Irlanda, Forniés va trobar-se amb un senyor que li va dir si podria fer algun quadre de temàtica irlandesa, "perquè cap artista irlandès vol pintar res de llegendes d'Irlanda. Ell em va explicar la llegenda de Tir na Nóg, que és un lloc màgic a Irlanda on la gent no envelleix mai. Vaig fer una mica de recerca de la llegenda i vaig trobar diferents elements descriptius d'aquest lloc. I a partir d'aquesta llegenda li vaig donar el títol a aquesta mostra".

Cal destacar que, el seu doctorat en química també li ha aportat al seu art un ús molt particular dels materials que utilitza en les seves creacions, barrejant materials tradicionals amb d'altres molt més innovadors, amb un resultat original i sorprenent.

Artista internacional

La presència artística de Jordi Forniés a Irlanda és molt important, ja que aquest mateix any, un dels seus quadres ha estat adquirit per l'Office of Public Works d'Irlanda, que és l'organisme que gestiona el patrimoni artístic d'aquest país i ara forma part de la col·lecció d'art de la República d'Irlanda. El quadre estarà exposat a l'oficina de govern del comtat de Meath i participarà en la propera exposició d'art de l'estat al castell de Dublín.

Aquesta mostra es podrà visitar a la sala Àgora fins al 2 d'octubre.

Comenta aquest article