Cultura

L'escultura "Plenitud" de la desapareguda artista Paloma Núñez ja llueix al Centre Cívic de Vilafortuny

Per Berta Ruiz

Antonio Escudero i Robert Benaiges, descobrint l'escultura de Paloma Núñez instal·lada al Centre Cívic de Vilafortuny

Des del passat dissabte 29 d'agost, el Centre Cívic de Vilafortuny llueix a la seva entrada, l'escultura de la desapareguda artista Paloma Núñez San Martín. La peça feta en bronze i anomenada "Plenitud" ha estat cedida per la família Escudero Núñez i aquest dissabte s'inaugurava en un acte encapçalat per la família de Paloma Núñez –amb el seu marit i els seus fills–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, el director del Museu d'Història –Gerard Martí–, així com els regidors de l'Ajuntament Jordi Savall, Laura Forcadell i Maricel Llaveria.

Cessió de dues escultures més al Museu d'Història de Cambrils

Durant aquest acte, el marit de Paloma Núñez –Antonio Escudero– i Robert Benaiges van ser els encarregats de descobrir l'escultura "Plenitud". Posteriorment, ambdós van adreçar unes paraules, en les què Escudero va voler agrair la presència a tots els assistents i va destacar que, "la intenció de la Paloma era estar present a Cambrils. Les seves cendres van ser llançades a la platja de l'Esquirol i quin millor lloc com Cambrils per a què les escultures estiguin prop de la seva autora". Per la seva part, Robert Benaiges va agrair a la família la seva presència i la donació de les obres de Paloma Núñez a Cambrils, ja que, "aquesta és una important aportació per a la nostra cultura i el nostre art".

Aquest acte de dissabte també va servir per formalitzar una nova cessió de la família Escudero Núñez al Museu d'Història de Cambrils de dues escultures més de Paloma Núñez anomenades "Sarcófago" i "Humanidad". Recordem que l'any 2006 ja es va formalitzar la cessió de la família d'una part de l'obra d'aquesta artista al Museu d'Història de Cambrils, fet que va donar lloc a l'exposició "Lamentos y equilibrios", una mostra que va ser present al Molí de les Tres Eres entre el 29 d'abril i el 15 d'octubre. Aleshores, també es va arribar a l'acord d'insta·lar una de les peces més destacades de Paloma Núñez en un lloc públic de Cambrils. L'escultura triada ha estat "Plenitud" i el lloc públic de Cambrils ha estat el Centre Cívic de Vilafortuny.

Una artista lligada a Cambrils

Als anys setanta, Paloma Núñez San Martín va iniciar el seu vincle amb Cambrils, ja que durant més de 30 anys va ser el seu destí de vacances. Les seves estades a Cambrils li van servir com a font d'inspiració de la seva obra tan diversa, des de pintura, gravat, ceràmica i escultura. La seva prematura mort l'any 2003, a causa d'una malaltia, li van impedir continuar amb la seva trajectòria artística ascendent i prolífica, que li va valdre l'any 1997 d'un important reconeixement professional al ser inclosa en la publicació Escultoras Españolas escrita per Concha Huidobro del Departament d’Història de l’Art, Diego Velázquez, del CSIC.

Comenta aquest article