Societat

Arriba la Festa Major de la Mare de Déu del Camí carregada amb més d'una cinquantena d'actes

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Josep M. Masdeu de la Colla Gegantera Tota l'Endenga, Jonathan Galán del Ball de Bastons de Cambrils, l'alcalde Robert Benaiges, el regidor de Festes –Jordi Savall– i Jordi Martí membre del grup Traüt de Tarí

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí 2009 arriba carregada de més d'una cinquantena de propostes i activitats per a tots els gustos i per a totes les edats.

Del 29 d'agost al 13 de setembre, la Festa Major reunirà tot un seguit d'actes lúdics, culturals, socials, esportius, musicals i folklòrics amb una participació activa de bona part de les entitats cambrilenques. A banda dels esdeveniments tradicionals i emblemàtics com la Nit del Foc, el Festival Internacional de música ètnica i popular Mangrana o la 3a Festa Bastonera, enguany també hi haurà lloc pels espectacles infantils, el teatre, els castells o els tradicionals actes entorn el santuari de la Mare de Déu del Camí. Ahir, es presentava en roda de premsa el programa de la festa, amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Festes –Jordi Savall–, el cap de la colla gegantera Tota l'Endenga –Josep M. Masdeu–, un dels membres del grup Traüt de Tarí –Jordi Martí– i Jonathan Galán, com a membre de la comissió organitzativa de la festa bastonera.

12è Festival Internacional de música ètnica i popular Mangrana

Una de les tradicionals cites emmarcades en la programació de cada any és el Festival Internacional de música ètnica i popular Mangrana. Un dels membres de Traüt de Tarí, Jordi Martí, va ser l'encarregat ahir de fer un petit repàs de les actuacions d'enguany. De fet, en aquesta edició tal i com va remarcar Martí, s'ha optat per un cartell d'actuacions musicals amb grups "de casa nostra". En total seran quatre actuacions gratuïtes que es repartiran entre dos escenaris: el Parc del Pescador i el Parc del Pinaret. La primera actuació anirà a càrrec del grup Üt el dia 1 de setembre al Parc del Pescador; el dia 3 al Parc del Pinaret serà el torn de Macaya&Rallo; el dia 4 tindrà lloc l'actuació de Corylus Avellana Sac Project al Parc del Pinaret i el darrer concert serà al Parc del Pescador el dia 6 de setembre amb La Orquestina del Fabirol.

18a Nit del Foc

Un altre dels referents ineludibles de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí és la Nit del Foc, que enguany arriba a la seva 18a edició. La Nit del Foc tindrà lloc el dia 5 de setembre, i des de mitja tarda ja s'encetaran les activitats amb el correfoc infantil amb la Colla Infantil de Diables de La Selva del Camp. També hi haurà xocolatada i espectacle al carrer. A partir de les deu de la nit tindrà lloc la concentració de les colles participants i a dos quarts d'onze s'iniciarà el correfoc que recorrerà els carrers del Barri Antic. Cap a dos quarts de dotze de la nit, està prevista l'encesa final i l'espectacle "Mascletà de Nit". Tot seguit, al Parc del Pinaret, la música serà la gran protagonista amb el concert a càrrec de La Carrau i la Fundación No Hay Manera.

3a Festa Bastonera

Una altra de les cites destacades de la programació d'enguany, serà la 3a Festa Bastonera el dia 12 de setembre. A partir de dos quarts de sis de la tarda s'iniciarà el cercavila pels carrers del port fins arribar al Parc del Pescador. En aquesta trobada hi participaran els Bastoners de Tivissa, el Ball de Bastons d'Igualada, Els Estelladors de Prats de Lluçanès, la Colla de Bastoners d'Esplugues de Llobregat, el Ball de Bastons de Cambrils i la Danza de las Espadas de la Hermandad de la Virgen de la Peña de la Puebla  de Guzmán de Huelva.

Més activitats populars i tradicionals

A banda, al llarg de tots aquests dies de festa també hi haurà lloc per a molts més actes de tot tipus. Per exemple, aquest proper cap de setmana, s'enceta el programa amb la Fira del Disc i el 29è Aplec de Sardanes de Cambrils. El dijous 3 de setembre serà el torn dels més menuts amb tota una Tarda de Festa al Parc del Pescador.
Pel diumenge 6 de setembre també cal destacar el tradicional vermut popular servit pels membres del consistori municipal o la tradicional tarda de castells. El dejuni de la Festa Major tindrà lloc la recepció a les Maria del Camí o el concert amb Cesk Freixas.

El dimarts 8 de setembre, Festa Major de la Mare de Déu del Camí, tindrà lloc el tradicional seguici popular pels carrers del Barri Antic, la missa solemne, l'ofrena floral i la ballada dels elements festius. Un dia després, serà el torn del teatre amb l'obra Cancún.
En aquesta edició també es crea l'espai Festaconcert, que s'ubicarà al Parc del Pinaret i serà d'entrada gratuïta, i que comptarà amb l'actuació de grups de música en català. Enguany serà el torn de Gertrudis i Manel. Finalment, també cal destacar els actes que es faran en motiu de la Diada de Catalunya o la IV Mostra d'Entitats de Cambrils el dia 13 de setembre.

Una de les novetats: el reportatge "Tu ets el protagonista de la festa" de Revista Cambrils

Una de les novetats d'enguany serà el reportatge fotogràfic "Tu ets el protagonista de la festa" a càrrec de Revista Cambrils. Durant els dies de la Festa Major es farà un reportatge fotogràfic on es plasmaran totes les imatges de la festa i la participació de la gent. L'últim dia de la festa, el 13 de setembre, a les 21.30 al passeig de les Palmeres o al Parc del Pescador, es farà la projecció d'aquest muntatge fotogràfic i musical.

Comenta aquest article