Cultura

Interior destina 5.335 euros al Museu d'Història per fer un itinerari de la Guerra Civil a Cambrils

Per Redacció

El departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (Direcció General de Memòria Democràtica) ha atorgat aquest any 200.000 euros a la demarcació del Camp de Tarragona per a 7 projectes adreçats a la recuperació del patrimoni memorial democràtic (trinxeres, búnquers, rutes de memòria, centres d’interpretació, etc.). Tots aquests projectes s’integraran en la Xarxa Espais de Memòria, una xarxa de rutes i espais de memòria que impulsa el Memorial Democràtic de la Generalitat.
 
D'aquesta manera, el Museu d’Història de Cambrils rebrà un total de 5.335 euros per a la creació de l’itinerari dels espais de la guerra civil al municipi. Aquest serà un projecte amb l'objectiu de recuperar el patrimoni memorial que testimoniï la lluita per la democràcia durant el període comprès entre els anys 1931 i 1980. A banda de Cambrils, també rebran ajudes amb aquesta finalitat quatre ajuntaments, que són els d'Alcover, Reus, Torredembarra i Tarragona, també el Consell comarcal del Baix Penedès i l’Institut Municipal de Museus de Reus.

Altres projectes al Camp de Tarragona

La directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a Tarragona, —Hortènsia Grau—, i el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona —Xavier Sabaté— van presentar ahir en roda de premsa aquests ajuts per a la recuperació de la memòria democràtica al Camp de Tarragona. El projecte més important, que rebrà una inversió de 74.202 euros, preveu la museïtzació d’espais de la memòria a la ciutat de Tarragona que fins ara restaven tancats. Es tracta d’una ruta que recorrerà els refugis antiaeris, la Torre del Pretori, on es preveu crear un punt informatiu històric per divulgar l’ús com a presó que va rebre la construcció romana desprès de la guerra civil; i la fossa comuna del cementiri, que actualment no es pot visitar i que es pretén dignificar obrint-la a la ciutat i donant-la a conèixer.

Totes les rutes de memòria, vestigis, centres d’interpretació i refugis recuperats i senyalitzats s’integraran dins la Xarxa Espais de Memòria, que reuneix itineraris i llocs de memòria a tot Catalunya. L’objectiu és impulsar la recuperació del patrimoni memorial (rutes de l’exili o d’evasió, trinxeres, fosses, búnquers, etc), dotar de valor i de coherència aquest patrimoni i donar-lo a conèixer.

A banda, el Departament va atorgar el passat mes de maig ajuts per valor de 68.005 euros per a 19 projectes de recuperació de la memòria democràtica (commemoracions, homenatges, activitats de recerca i difusió, etc.) impulsats per ajuntaments, consells comarcals i entitats diverses del Camp de Tarragona.

Comenta aquest article