Informació general

Josep Muñoz: "Tot i la pressió que la Policia exerceix, estem patint una autèntica marea humana de venedors il·legals"

Per Raquel Samaniego

El material incautat en menys d'un mes supera amb escreix els objectes del mateix període de 2008

La Policia Local de Cambrils va tornar a buidar ahir els seus magatzems de material il·legal incautat en un total de 52 ocasions en menys d'un mes. Van ser 6.486 objectes, que es dividien en 1.139 DVD, 1.646 CD i 3.701 objectes diversos, com cinturons, ulleres, bosses, gorres i complements de vestir. Aquestes són dades molt per sobre del que estaven acostumats en aquest cos policial, ja que enguany s'han superat tots els rècords, tant de material interceptat com de venedors ambulants. El cap de la Policia —Josep Muñoz— assegurava ahir que en els primers vuit mesos de 2008 s'havien interceptat 8.162 objectes en 108 incautacions, i en aquests mesos de 2009, en porten 14.548 en 141 ocasions.

El cap va explicar que "és molt difícil eradicar aquest problema. Tenim nou quilòmetres de litoral i un tipus de client o turista amb un poder adquisitiu superior als de les poblacions veïnes com Salou o Miami. Nosaltres fem moltíssima pressió, tant o més que aquests veïns, però tot i la feina que fem, estem patint una autèntica marea humana de venedors ambulants". Com a explicació a aquest fet, Muñoz apunta diversos factors sociològics que han fet augmentar la seva presència: "S'han de tenir en compte fenòmens com la crisi econòmica, la manca de feina en la construcció o en l'hosteleria o la manca de feina de temporers en la recollida de fruita a Lleida i Osca. Tot això ha fet que enguany hi hagi més venedors que mai".

La tipologia del venedors i la seva procedència també ha canviat. Aquest fet ja el va avançar Revista Cambrils Diari Digital fa unes setmanes, quan el mateix cap de la Policia assenyalava que procedeixen de països subsaharians més diversos, com Mali, Sierra Leona, Gàmbia o Nigèria, i que tenen uns comportaments més agressius que han comportat diversos incidents amb els propis agents policials.

"Seria l'home més feliç del món si poguéssim donar la roba a ONGs"

Muñoz va sentenciar que seria l'home "més feliç del món" si poguessin carregar el material i enviar-lo directament a ONGs "tant de Cambrils, com de la comarca, com del tercer món". Però "ens trobem amb l'ordenança municipal de Cambrils, que si ens pogués donar una petita oportunitat per fer-ho, ho faríem. Tot i així, les lleis són molt proteccionistes, i tot allò que tingui imprès un distintiu o el nom d'una marca no es pot regalar a les ONG. Per tant, hauríem de poder descosir o desfer la lletra, el que significa que el 90% de la roba la faríem malbé. Intentarem fer-ho, ja en tenim algunes retirades sense logotip i sense marca, i per poc que podem ho enviarem a alguna ONG".

Comenta aquest article