Informació general

Mor l’exregidor cambrilenc Alphonse Arcelin, conegut per la polèmica retirada del "negre de Banyoles" del Museu Darder

Per Redacció

Arcelin, el segon per l'esquerra, va ser regidor de l'Ajuntament de Cambrils del 1999 al 2003. A la imatge, el mes de maig del mateix any, quan va aconseguir que Cambrils s'agermanés amb la població d'Haití, Miragoane

Ahir va morir a Cuba el metge i exregidor cambrilenc Alphonse Arcelin Tadal, a l’edat de 73 anys. Arcelin va néixer el 1936 a Miragoane (Haití), ciutat amb la que va aconseguir que Cambrils s'agermanés el maig del 2003, i va ser regidor durant la legislatura 1999–2003, ocupant la cartera de Sanitat i Llicències d'Establiments en el període que va del gener al juny de 2003, és a dir, després de prosperar la moció de censura presentada pel PSC, ERC, ICV i ACI.

L'exregidor cambrilenc havia realitzat els seus estudis de Medicina a l'Estat Espanyol. Durant 25 anys va fixar la seva residència al municipi i va tenir els seus dos fills, Pierre i Helene. Es va afiliar durant la transició democràtica al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), participant en diferents llistes electorals i sent delegat als seus respectius congressos com a representant de Cambrils. Va arribar a ser Secretari d'Organització i Primer Secretari de la mateixa Agrupació Local de Cambrils. Durant la Legislatura 1999—2003 també va ser escollit Conseller Comarcal del Baix Camp.

Arcelin va ser conegut a nivell mundial, durant la dècada dels 90 i part de la dècada del 2000, per la denúncia que va interposar contra el Museu Darder de Banyoles per exhibir l'anomenat "negre de Banyoles", un guerrer de Botswana dissecat. Finalment va aconseguir la mediació de l’Organització de la Unitat Africana perquè aquest cos fos repatriat i enterrat al continent Africà, d'on procedia. Les coses, però, no li van sortir prou bé a Arcelin, que en un d'aquests processos sobre aquesta qüestió, va ser condemnat a pagar unes costes per un valor de 10 milions de pessetes. Aquest, va ser un dels motius que va propiciar la seva marxa, inicialment cap a Haití, el 8 de setembre de 2004, després de ser a Cambrils durant 25 anys.

Comenta aquest article