Cultura

Els jardins del Parc Samà acullen l'actuació de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra

Per Gerard Ballester

Imatge de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra en un moment de la seva actuació al Parc Samà


Ahir dimarts, 11 d'agost, a partir de les 22 hores, els jardins del Parc Samà van acollir el concert de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, l'ONCA. Un dels concerts més esperats dins de la programació que ofereix aquesta 35a edició del Festival Internacional de Música, tal com demostrava la gran assistència de públic que omplia tota la platea i part de la graderia.

El concert es va estructurar en dues parts; en la primera es va interpretar obres de Mozart, començant per l'Obertura de les Noces de Fígaro, un fragment d'una de les òperes més importants en la història de la música. Seguidament li va seguir un concert de tres moviments per a violí i orquestra amb el violinista Gerard Claret com a solista. Començant per un engrescador Allegro, amb cadenza inclosa, seguit d'un Andante Cantabile molt melodiós i acabant amb un Rondeau.

La segona part del concert va anar dedicada exclusivament a la interpretació de l'obra "El amor brujo" del compositor espanyol Manuel de Falla. Una obra dividida en 13 cançons mitjanament curtes, tres de les quals eren cantades per la mezzosoprano manresana Mireia Pintó. Les cançons eren d'estil variat, amb grans contrastos en la dinàmica per tal de recrear a la ment dels oients ambients ben diversos com el d'una cova o el foc, entre d'altres.

Història de l'Orquestra

L'ONCA es va crear a l'any 1992, i d'aleshores ençà ha assolit un lloc de prestigi dins del panorama musical. Ha actuat arreu d'Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal. Participant en festivals com el Pau Casals de Prada i del Vendrell, Serenates de València, Festival Castell de Peralada, Festival del Mil·lenni tant de Madrid com de Barcelona, entre d'altres; acompanyant solistes reconeguts internacionalment com Josep Carreras, Carlos Núñez, Caetano Veloso, Claudi Arimany... Li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a l'any 2004. I a partir del 2006, a part de la vessant d'orquestra clàssica també actua en format de cambra.

L'orquestra va ser dirigida per Marzio Conti, brillant flautista nascut a Florència però que va donar un tomb a la seva carrera com a solista professional per dedicar-se plenament a la direcció orquestral. És un col·laborador habitual de diverses orquestres italianes i internacionals, i també d'artistes de renom com Barbara Hendricks, Boris Belkin, Renato Bruson... Actualment a més a més de ser el director principal de l'ONCA, també és el director artístic de l'Orquestra Simfònica de San Remo.

El violinista Gerard Claret va néixer a Andorra i és reconegut arreu tant per la seva faceta d'intèrpret com de pedagog. Ha tocat amb orquestres d'Espanya, França, Itàlia, Turquia, Rússia, Japó, etc. L'any 2000 va fundar la Jove Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra (JONCA). Al 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i des de l'any 2000 fins al 2005 va ser director de l'Escola Superior de Música de Catalunya.

Comenta aquest article