Cultura

El jaciment romà de la Llosa serà un parc arqueològic d'una hectàrea de superfície

Per Gerard Ballester



Gerard Martí, Joan Recasens i Robert Benaiges durant la roda de premsa de presentació del pla
El Pla Director de La Llosa preveu una reconversió i un nou enfocament del jaciment i tota la zona propera a aquest, donat el gran volum d'informació tècnica que s'hi ha obtingut i la previsió de futur que se'n té. L'objectiu és crear un parc arqueològic obert a la ciutadania, complint amb les tasques de difusió científica i integració social.

"El Pla per la creació del parc arqueològic de la vil·la romana de la Llosa" es va iniciar el maig de l'any passat havent pactat un conveni entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), per tal de poder planificar de manera acurada el potencial científic, didàctic i turístic que ofereix el jaciment. De fet, al 2007 ja es va signar un conveni entre ambdues institucions per qüestions de col·laboració científica en la producció final del projecte de reconstrucció virtual de la vil·la romana de la Llosa.

Per tal de poder garantir un total compliment d'aquest conveni, es va establir una Comissió Institucional de Seguiment que ha efectuat tres reunions de control; la tercera va tenir lloc ahir mateix, on finalment es va lliurar el pla director.

La creació del Pla Director suposa un abans i un després pel jaciment

El coordinador del Pla Director i investigador de l'ICAC —Josep M. Macías—, afirmava que la realitat del jaciment ha obligat a elaborar-ne "un status quo sociològic". La seva feina ha estat la d'ordenar tota aquesta realitat arqueològica, fer els itineraris de cara als visitants, pensar les maquetes que s'hi podrien introduir per tal de fer-ho més didàctic, programar els tallers d'arqueologia que en un futur s'hi puguin fer, tanmateix estructurar alguna reconstrucció del segon triclini de la Llosa, com ja s'ha fet recentment.
Per acabar va voler remarcar la bona entesa que hi ha entre arqueòlegs investigadors i arqueòlegs museògrafs, amb molt bones perspectives de cara a futures tasques de museïtzació de la zona.

Taller arqueològic per a joves d'entre 14 i 17 anys

Seguidament va intervenir la directora de l'ICAC —Isabel Rodà—, que va voler transmetre als presents el potencial que suposa engegar una obra com aquesta. "El Pla Director ens permetrà saber més i poder exposar tot el que tenim a la Vil·la; no tot és recerca arqueològica, que també hi és, sinó que cal saber-la exposar", manifestava. També va parar esment en l'imminent execució dels treballs a la zona pendent de ser excavada. Durant les properes setmanes d'agost, joves d'entre 14 i 17 realitzaran treballs d'excavació a la zona d'actuació del Pla Director. El taller d'arqueologia s'anomena "Romans vora el mar", que ja s'havia realitzat en darreres edicions i havia comptat amb un gran èxit de participació; forma part del conjunt d'activitats d'estiu que ofereix l'Ajuntament. En aquests moments, tot aquell interessat pot dirigir-se al Palau Municipal d'Esports per inscriure's.

Rodà va apuntar que el Pla Director "és un valor afegit més que ens ajudarà a enriquir el turisme que busca alguna cosa més que només sol i platja", una afirmació que també va compartir el regidor de Cultura —Joan Recasens—. El regidor, a més, va esmentar que la gent podrà conèixer què es feia entre el segle I a.C i el segle VI d.C al jaciment. Per la seva part, l'alcalde —Robert Benaiges— destacava que és una obra important pel municipi ja que contempla diversos aspectes, "des de la dinamització social fins a la difusió del nostre patrimoni. D'aquesta manera es consolidarà el barri de La Llosa com a punt cultural, juntament amb el futur ateneu juvenil i el teatre-auditori que s'hi estan duent a terme", afegia.

El director del Museu d'Història de Cambrils —Gerard Martí— va detallar que s'ha escollit l'antiga pagesia a Cambrils com a tema vinculant per relacionar-ho amb l'agricultura romana que es duia a terme a la Vil·la. L'objectiu final de tot plegat és aconseguir la implicació de la ciutadania en aquest jaciment i el futur parc arqueològic.

Subvenció de 20.000 euros; cost estimat de l'obra d'1,3 milions d'euros

El cost que ha tingut l'elaboració del Pla Director ha estat de 36.731 euros. Dintre d'aquest cost també s'inclouen els treballs d'estudi geofísic aplicat a l'arqueologia que es van realitzar l'octubre passat, per tal de comprovar l'estat del subsòl. El finançament dels treballs ha anat a càrrec del Museu d'Història de Cambrils, que ha rebut 20.000 euros de subvenció per part de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.
D'altra banda, el cost total de l'obra s'estima que sigui d'1,3 milions d'euros, un pressupost que no està tancat i que es podrà modificar segons convingui a mesura que avanci l'execució del projecte. Esperen a més, poder rebre més subvencions per portar endavant aquest parc.

Els treballs pendents d'execució s'estructuren en quatre fases

La manera de treballar-hi serà gradual, tot i que no s'han establert terminis per finalitzar les obres que contempla el Pla Director. El futur parc urbà de la Llosa s'estendrà des del Passeig Marítim de Ponent fins el carrer de Manuel Hidalgo, proper al carrer de les Orquídies, i tindrà una extensió total d'1 hectàrea. Actualment, hi ha 2.500 metres quadrats excavats.

L'equip que hi treballarà són gent propera, "arqueòlegs que s'hi dediquen professionalment", tal com marca el Pla Director, afirmava en Gerard Martí: "Volem que les persones que hi treballin es facin seu el jaciment". Així que no s'hi destinaran voluntaris estrangers per treballar solament durant els mesos d'estiu, tal com s'havia fet anys enrere.


Mapa dels voltants del jaciment romà de la Llosa. S'hi observa la part ja excavada, en blau, la que s'ha d'excavar en properes campanyes, en rosa, i la superfície total que ocuparà el parc, en groc

Comenta aquest article