Informació general

El comitè local de CiU denuncia "manca de transparència en la política de contractació de les empreses municipals"

Per Berta Ruiz

Membres del comitè local de CiU, ahir en la roda de premsa realitzada al carrer de la Verge del Camí. Al centre de la imatge, el president del comitè local, Josep Miró

El comitè local de CiU a Cambrils, encapçalat pel seu president –Josep Miró– va oferir ahir al migdia una roda de premsa força peculiar, a peu de carrer, i davant de les oficines de l'empresa municipal Aparcam, situades al carrer de la Verge del Camí. El motiu d'aquesta compareixença amb diferents membres del comitè local va ser, segons va dir Miró, per "denunciar la manca de llibertat d'expressió que pateixen els nostres regidors de l'Ajuntament", i també per denunciar "la inexistència d'un manual per a la selecció de personal a l'empresa Aparcam", així com d'altres empreses municipals.

"L'alcalde no va deixar acabar la intervenció de Mercè Dalmau al ple"

El president local de CiU va llegir un manifest en el què va transmetre el "malestar" del seu grup donat que en el passat ple celebrat el dia 30 de juny, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, "no va deixar acabar la intervenció de la portaveu del grup municipal de CiU –Mercè Dalmau– quan s'estava tractant el tema de l'aprovació del pressupost de l'any 2008 de la societat municipal Aparcam. No va deixar acabar la seva intervenció i va instar-nos a utilitzar altres mitjans per denunciar-ho. Ell pot barrejar naps i cols en les seves intervencions al ple sempre que ho cregui convenient i la resta no pot parlar de cap tema que està relacionat amb el que s'està tractant".

Manca de transparència en la política de contractació de les empreses municipals

En la seva intervenció, Josep Miró també va voler denunciar públicament "la manca de transparència en la política de contractació de les empreses municipals. En especial ens referim a la societat Aparcam, que no compta amb un manual de procediment de selecció de personal que reguli l'accés de nou personal a l'empresa. No existeix un sistema de control intern per al coneixement del Consell d'Administració". Segons el comitè local de CiU, "la creació de societats municipals i entitats públiques empresarials locals (EPEL) creades per l'equip de govern, en realitat s'han convertit en unes eines per augmentar encara més el personal al servei de l'administració local, amb un sistema poc transparent".
Sobre aquestes contractacions de personal, en el manifest de CiU s'apunta que, "el president de les Joventuts Socialistes de Cambrils és una de les persones contractades a través d'aquesta societat municipal. No dubtem que pot fer bé la seva feina, però si existís un sistema clar i transparent de contractació no hi posaríem cap inconvenient".

En aquest mateix punt, CiU també va afegir que cinc de les vuit persones de l'executiva de les Joventuts Socialistes de Cambrils, "estan treballant per l'Ajuntament: un a l'Àrea de Joventut, dos a l'empresa Aparcam, un altre a la Policia Local i un altre membre a la llei de barris. Miró va assenyalar que això "no creiem que sigui una casualitat".

Increment de la despesa en personal

En relació a aquesta mateixa qüestió, Josep Miró també va criticar que, "la despesa en personal s'ha vist incrementada tot i que l'Ajuntament ha cedit serveis a empreses públiques i s'han creat societats municipals per a gestionar diferents aspectes. És a dir, per una banda l'Ajuntament contracta més serveis fora de l'Ajuntament, però en canvi la despesa de personal segueix augmentant". De fet, segons van afegir, les despeses de personal s'han vist incrementades percentualment molt per sobre de l'increment de població.

Pel que fa a dades, segons CiU, en el període entre 2003 i 2009, les despeses de personal s'han vist incrementades un 110% aproximadament. En canvi, l'increment d'habitants ha estat d'un 34%. D'altra banda, en el període de 2007-2009, la població ha augmentat un 10%, mentre que la despesa ha pujar un 35%. El pressupost de personal per l'any 2009 és de 19.312.543,26 euros; 7,66% més que l'any anterior.

CiU també va apuntar que el pressupost ordinari de l'Ajuntament de Cambrils per l'any 2009 és de 43.790.332,35 euros dels quals un 44% correspon a despeses de personal i un 39% a despeses en béns corrents i serveis.

Comenta aquest article