Informació general

Catalunya és la comunitat amb més banderes blaves portuàries gràcies a la recuperada per Cambrils

Per Redacció

Manel Nadal va lliurar ahir les 21 banderes blaves portuàries que onejaran aquest estiu a Catalunya

La distinció de qualitat recuperada pel port de Cambrils enguany ha fet possible que Catalunya sigui la comunitat autònoma amb més banderes blaves portuàries de tot l'Estat, amb un total de 21. Els ports catalans certifiquen així un any més el bon nivell de qualitat ambiental i de serveis de les seves instal·lacions. Ahir, el secretari per a la Mobilitat del DPTOP —Manel Nadal— va lliurar les banderes blaves als ports guardonats.  

Nadal, acompanyat del director general de Ports, Aeroports i Costes —Oriol Balaguer— van lliurar ahir la bandera blava a 21 ports catalans. La Bandera Blava l’atorga anualment l’organisme europeu ADEAC-FEEE (Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor-Fundació Europea d’Educació Ambiental), que distingeix el treball dut a terme pels ports en la protecció del medi ambient i l’entorn natural i en la prestació de serveis d’alt nivell.

21 ports guardonats, un més que l’any passat

Els ports guardonats aquest any són els següents: Llançà, Port de la Selva, Roses, Marina Empuriabrava, l’Escala, l’Estartit, Marina de Palamós, Blanes, Mataró, Marina Port Vell de Barcelona, el port Olímpic de Barcelona, Port Ginesta, Garraf, Port d’Aiguadolç, Torredembarra, Salou, Cambrils, Segur de Calafell, Hospitalet de l’Infant, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. D’aquesta manera, les instal·lacions catalanes representen un 28% dels ports amb bandera blava del total de 78 ports de tot l’Estat guardonats aquest any.

Criteris de bandera blava

Les banderes blaves s’atorguen a ports esportius o dàrsenes esportives que estiguin dins d’altres ports que desenvolupin activitats diferents a l’esportiva. En aquest darrer, la bandera blava s’ha d’hissar i ha de romandre al sector esportiu per diferenciar-se de la resta d’activitats del port. Els recintes portuaris que no poden optar a aquest guardó són els ports comercials i els ports pesquers.

Entre els criteris que han de complir els ports catalans per aconseguir la bandera blava destaquen els següents: proporcionar formació ambiental als treballadors sobre zones marines i terrestres i organitzar un mínim de tres activitats ambientals adreçades als usuaris del port;  tenir un codi de conducta ambiental que eviti els vessaments al mar; impulsar una política ambiental que inclogui aspectes com la gestió de residus o l’estalvi de consum energètic i d’aigua; disposar de punts de recollida d’escombraries i de recollida selectiva de residus; tenir les instal·lacions netes, ben senyalitzades i amb les reixes interceptores a les àrees tècniques; disposar d’equipaments contra incendis i primers auxilis, així com un Pla d’emergència en cas de contaminació, incendi o altres accidents en el recinte portuari; o tenir habilitades les instal·lacions per a persones amb mobilitat reduïda.

Comenta aquest article