Informació general

S’engega una campanya preventiva per a l’ús dels sistemes de retenció infantil

Per Franc Prats

Tríptic de la campanya
Sota el títol genèric de “Projecte per la mobilitat segura a Cambrils”, la Policia Local i l’Àrea d’Ensenyament de Cambrils han engegat una nova campanya d’educació viària a Cambrils. Enguany, en el primer trimestre del curs i com a inici de les habituals activitats d’educació viària per a la mobilitat segura, es vol realitzar una campanya informativa específica de prevenció per a l’ús dels SRI (sistemes de retenció infantil). Jordi Savall –regidor de Seguretat Ciutadana–, Ramón García Mateos –regidor d’Ensenyament– i Ricard Abellà i Joan Capafons –dos agents de la Policia Local que fan d’educadors–, van ser els encarregats de presentar a la premsa la nova campanya, el passat 15 de novembre.

Les xifres

Segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT), l’any passat van morir a Catalunya 13 infants en accidents de trànsit. D’aquests 13, 12 no portaven cap sistema de retenció infantil. A més, 7 de cada 10 ferits greus menors de 12 anys tampoc no utilitzaven cap mena de protecció. En paraules de Ricard Abellà –un dels dos agents de la Policia Local que van ser presents a la roda de premsa de presentació de la campanya–, aquestes dades, els han fet pensar en la necessitat d’incidir “més en la part educadora i no només en la sancionadora, que també hi ha de ser” per convertir en un hàbit l’ús dels sistemes de retenció.

“Protegeix-me”

Una de les actuacions des de les quals s’atacarà aquesta campanya és el repartiment als centres escolars d’un tríptic editat per l’SCT. El lema d’aquest tríptic és “Protegeix-me” i conté, a més de les dades de les conseqüències de no fer servir els sistemes de retenció, explicacions gràfiques de quins són aquests sistemes i quin és l’adequat per a cada edat i talla. Ricard Abellà comenta: “es vol conscienciar els pares perquè els més petits no poden decidir si volen anar lligats o no; a més, la tendència natural és no voler anar lligats”. Amb aquest lema –“Protegeix-me”– es pretén incidir a través dels sentiments “perquè tenen més permanència que els coneixements”.

Una altra de les actuacions serà una campanya informativa a través dels mitjans de comunicació locals i dels panells lluminosos informatius que hi ha repartits pel municipi, i una campanya d’informació als AMPA dels centres educatius cambrilencs.

A més, la campanya es complementarà amb les classes habituals d’educació viària que des de fa 14 anys està duent a terme la Policia Local de Cambrils als alumnes de preescolar i primària. També, com l’any passat, es repartirà entre els escolars un videojoc d’educació viària facilitat pel Servei Català de Trànsit.

Comenta aquest article