Informació general

La Junta Local de Seguretat fa balanç i apunta un lleuger increment dels petits furts i dels maltractaments en l'àmbit de la llar

Per Berta Ruiz

Moment de l'inici de la reunió de la Junta Local de Seguretat, ahir al matí

La Junta Local de Seguretat es va reunir ahir al matí per analitzar la situació actual de la seguretat a Cambrils, així com les accions efectuades en el darrer període –entre els mesos de gener i maig– i les properes campanyes policials que es duran a terme en els propers mesos. La darrera reunió de la Junta Local de Seguretat va tenir lloc el passat mes de desembre, i seguint la periodicitat establerta, ahir tocava passar comptes novament, entre els diferents cossos de seguretat que actuen a la zona.

A la reunió, que va durar més de dues hores, hi van assistir el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació Ciutadana –Hortènsia Grau–, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament de Cambrils –Laura Forcadell–, així com els caps dels tres cossos de seguretat: Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Local. També hi va ser present el representant veïnal.

Lleuger increment dels petits furts i increment del nombre de maltractament en l'àmbit de la llar

Després de la reunió, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell– va fer un repàs dels diferents temes tractats davant dels mitjans de comunicació. En primer lloc, Forcadell va destacar que l'encontre havia resultat molt productiu i fructífer amb un anàlisi exhaustiu de les dades obtingudes en el darrer període, i va ressaltar "l'excel·lent col·laboració que existeix entre els diferents cossos de seguretat". Pel que fa a les dades, Laura Forcadell va apuntar que en aquest període entre gener i maig hi ha hagut "una lleugera tendència a l'alça pel que fa a delictes relacionats amb petits furts". Sobre aquesta qüestió, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat va recordar que "és important que la gent tingui molt de compte, ja que moltes vegades són furts al descuit". En relació a aquest lleuger increment dels petits furts, Forcadell va apuntar que "l'increment de població suposa un increment de les incidències".

Laura Forcadell també va explicar que en aquest darrer període també s'ha produït un increment en el nombre de maltractaments en l'àmbit de la llar. Sobre aquesta problemàtica, la regidora va afirmar que s'està treballant intensament i coordinadament des dels tres cossos de seguretat i va recordar que des del consistori cambrilenc ja es va crear la Xarxa d'Atenció a la Víctima (XAV). Un servei que ofereix atenció directa a les persones que ho pateixen, i amb el qual "es visualitza que aquest és un problema molt important en la nostra societat".

Reducció en el nombre d'accidents

Pel que fa a la sinistralitat viària, Forcadell va destacar que en el darrer període s'ha produït una important reducció del nombre d'accidents de circulació, així com de la gravetat dels ferits, tant en les vies urbanes com interurbanes. Sobre aquesta reducció del nombre d'accidents, Laura Forcadell va apuntar a la importància i incidència de les darreres campanyes de conscienciació i als controls de velocitat i d'alcoholèmia efectuats.
Sobre aquest tema, Hortènsia Grau va destacar que s'ha produït una disminució del nombre d'accidents respecte el mateix període de 2008, en un 38,5%. També hi ha hagut una davallada en el nombre de ferits, tant greus com lleus.

Disminució del nombre de diligències i informes de la Policia Local

Segons va dir Forcadell, en aquest període també hi ha hagut una disminució en el nombre de diligències i informes elaborats per la Policia Local. Sobre aquest aspecte, Forcadell va explicar que això és degut a "la reducció dels processos burocràtics, a la implantació de les noves tecnologies –com la utilització de PDA's–, a l'elaboració dels informes a càrrec dels tècnics i també als hàbits dels ciutadans que són més correctes i més ajustats a les normes".

Pel que fa al funcionament de la figura de la policia de barri, Forcadell va destacar que en aquest primer anàlisi es detecta una bona rebuda per part de la ciutadania. La regidora també va afegir que en el darrer període s'han produït diferents reunions amb la comunitat, tant amb col·lectius com associacions veïnals.

Reforços d'estiu

De cara a la campanya d'estiu, Forcadell va explicar que s'incrementarà el nombre d'efectius tant en els Mossos d'Esquadra com en la Policia Local. De fet, es coordinaran patrulles mixtes que treballaran sobre els punts més conflictius. Forcadell va dir que, "això és un reflex de la bona coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra".
També hi haurà més vigilància per reduir la venda ambulant i també hi haurà més vigilància a les zones de platja.

D'altra banda, la regidora també va apuntar que des de la Guàrdia Civil també es potenciarà la patrulla fiscal que treballa en la vigilància dels delictes fiscals i la lluita contra la droga.
Durant aquest estiu, la patrulla verda també reforçarà la vigilància al terme, tenint en compte els horaris en què els pagesos no hi estan treballant.

Menys multes i sancions

Laura Forcadell també va apuntar que en aquest període entre gener i maig s'han tramitat menys multes i sancions que en el mateix període de 2008. Això, segons Forcadell, "es deu a que cada vegada més, la ciutadania és més responsable".

Comenta aquest article