Informació general

Rebutjada al ple una comissió d'investigació a l'àrea de Mobilitat i Seguretat reclamada per l'oposició

Per Raquel Samaniego



Laura Forcadell, Robert Benaiges i Joan Berguedà, en la presentació de la campanya d'imatge de la Policia Local, l'abril del 2008
L'oposició va entrar un últim punt de l'ordre del dia en el plenari d'ahir dimarts. Es tractava de la proposta de creació d'una comissió d'investigació a l'àrea de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, promoguda després de les presumptes irregularitats que venen denunciant públicament en les darreres setmanes. Aquesta vegada, l'alcalde —Robert Benaiges— va proposar fer un debat polític per esclarir els fets amb la presència de tots els membres del consistori.

La portaveu de CiU —Mercè Dalmau— va explicar a l'equip de govern que volen investigar la dimissió del cap de la Policia —Joan Bergadà—, i seva forma de contractació ara fa dos anys. Segons assegurava ahir, va ser de lliure designació per càrrec de confiança, quan hauria d'haver estat una oposició o bé mobilitat interadministrativa. "Es tracta d'un càrrec a llarg termini per sobre de la política", puntualitzava Dalmau. En el seu discurs va continuar afirmant que "hi ha diversos processos judicials oberts que afectaven al cap de la Policia", i va tornar a posar sobre la taula la contractació d'un curs de formació policial en el que 9 dels 12 professors estaven vinculats directament amb el PSC. Per concloure la seva argumentació, la convergent va dir que "les decisions professionals haurien d'estar per sobre de les decisions polítiques".

Una rebutja "radical" a la comissió

En el seu torn de paraula, després d'escoltar les de Dalmau, Benaiges va iniciar també el seu llarg discurs. El primer que va dir per desfer il·lusions als de l'oposició va ser que rebutjaven "radicalment" la proposta: "Això és més propi de parlar-ho en d'altres lloc, no en un ple. És del tot artificial". El batlle va insistir també en la intenció dels altres grups "en fer soroll mediàtic".

"Proposeu una comissió d'investigació mai vista en aquest Ajuntament. És més, no conec cap que hagi creat una comissió per un tema puntual. Tot això és més propi del Parlament o les Corts", deia. Per això, "ja hi ha les comissions informatives en aquests consistori". Segons exposava, CiU, PP i la PLIC es mouen per modes: "Primer va ser l'àrea de Benestar Social, després la d'Educació, posteriorment va ser l'Escola d'Adults i els seus professors, i ara toca parlar de la policia".

Sobre la dimissió de Joan Bergadà

Sobre la dimissió del cap, repetia una vegada més que era "una decisió personal", tot i que va dubtar que "això realment li importi molt a la ciutadania". Va instar a l'oposició que presentin proves per demostrar que veritablement van haver pressions polítiques, perquè sinó el que estan mostrant és una "actitud deplorable". Amb tot això, segons deia, "es demostra que tenen mania a la regidora Laura Forcadell. Però ho sento, fa molt bona feina i ha portat endavant una reconversió important en l'àrea de la policia, i té tot el recolzament del govern. Ha fet moltes coses durant aquests dos anys, i ella està per damunt de molts temes, aquesta és la nostra obligació".

Respecte el procés de contractació, l'alcalde va dir que "no és veritat que hagi estat de lliure designació, perquè van entrevistar a 13 persones". Va esmentar, a més, que "sí hi han hagut pressions polítiques, però les de l'oposició". Benaiges va assegurar que a ell no li va agradar que marxés Bergadà, perquè es va comprometre a tirar endavant un projecte de quatre anys que ara ha quedat a mitges. Però tot i així, "s'ha de respectar i personalment crec que ha volgut tornar als Mossos d'Esquadra per créixer professionalment dins l'àrea de Mobilitat al Camp de Tarragona".

Per acabar la seva exposició d'arguments, el batlle va llençar pilotes fora: "Que investiguin els misteris que vulguin. Podran accedir a la documentació que necessitin i assistir a les comissions informatives que desitgin. Però també és un misteri que quatre legislatures consecutives el tercer regidor del PP plegui", fent referència a la renúncia d'Iñaki Carnero, que passa a ser regidor no adscrit.

Cal esmentar que la regidora Laura Forcadell no es va pronunciar en cap moment i va ser l'alcalde qui va respondre totes les acusacions de l'oposició.

Sobre l'Escola d'Adults

L'alcalde va recordar la polèmica viscuda fa un temps amb els professors de l'Escola d'Adults. Segons va dir, per les pressions que van exercir sobre ells els membres de l'oposició n'hi ha quatre que encara estan asseguts als bancs dels acusats per una querella que va interposar-los l'Ajuntament. El portaveu de la PLIC —Xavier Martí— va exaltar-se en escoltar com l'alcalde pronunciava aquestes paraules, i va manifestar que ells "mai" havien anat a buscar a ningú i que no havien fet cap declaració inventada, així com tampoc havien instat a ningú a dir res que no volien. Aleshores, Benaiges va llegir una part de la declaració que un dels professors va fer al jutjat d'instrucció número 3 de Reus, en la que assegurava que un dels regidors de la PLIC l'havia trucar per conèixer com estava la situació.

Martí va dir que sí que havia trucat aquella persona per saber quin era el problema, però que això defugia molt de les insinuacions que havia fet anteriorment l'alcalde respecte les pressions als professors. "Vostè ha fet una acusació molt greu que no s'ajusta a la realitat. Nosaltres vam estar interessats en la situació que vivia aquesta gent", afirmava l'independent. Benaiges, en aquest cas, no va contestar.

Per acabar el tema de la policia, el dirigent de l'equip de govern va demanar arguments contrastables i va reclamar a l'oposició que digués en aquell moment què és el que han fet malament, "més enllà del sistema de contractació", que hagi provocat la dimissió de Bergadà. El silenci, aleshores, va sorgir al plenari després de molts moments tensos.

La votació final es va tancar amb 8 vots a favor, amb 3 de la PLIC, 3 de CiU i 2 del PP; i amb 12 vots en contra, amb 8 del PSC, 2 d'ERC, 1 d'ICV, i del regidor no adscrit, Iñaki Carnero.

Comenta aquest article