Informació general

L’Ajuntament aprova una moció d’adhesió a la proposta d’Estatut amb l’oposició del PP

Per Josep Maria Ferrando

Durant el ple, el regidor d’ERC Jordi Savall va desplegar una senyera
La moció d’adhesió a la reforma de l’Estatut va ser el punt que va generar més discussió en el ple, sobretot pel vot negatiu dels regidors del Partit Popular. Tots els altres grups municipals van votar a favor del suport a l’actual text estatutari. En el moment de passar a aquest punt, el regidor Jordi Savall, d’ERC, va desplegar una senyera amb el lema “som una nació”. La lectura de la proposta la va fer l’alcalde, Robert Benaiges, que va incidir en l’important paper que tindran els estaments locals si finalment l’Estatut s’aprova al Congrés de Diputats. L’alcalde va defensar la moció exposant que “Catalunya està vivint uns moments històrics, el Parlament ha aprovat per una àmplia majoria un projecte d’Estatut que suposa un gran avenç per a l’autogovern i el reconeixement nacional de Catalunya. Un estatut que té per objectiu la millora del benestar de totes les persones que viuen i treballen a Catalunya”. Al mateix temps, la moció defensava el reconeixement del nou text al paper cabdal dels municipis com l’administració més propera a la ciutadania, millorant el finançament i regulant l’encaix de Catalunya a l’Estat i a Europa. Robert Benaiges va reiterar: “Catalunya ha estat i és una nació i qui no ho vulgui veure així no coneix la realitat del nostre país”.

§ ANTON CALLAU [REGIDOR DEL PP] “Segons el nostre partit, es tracta d’una proposta inconstitucional i intervencionista”§

La rèplica va venir del regidor del PP, Anton Callau, que va dir: “la nostra manera de pensar no és aquesta. El Grup Parlamentari Popular va ser l’únic grup que va votar en contra del text, però a dia d’avui aquella soledat no és tan real i un mes després ja són moltes les veus de diferents sectors socials, econòmics i culturals que s’han afegit a la veu del Partit Popular, moltes són les persones que veuen aquesta proposta més com un risc que com un avenç, més com un problema que com una solució a Catalunya. Segons, el nostre partit, es tracta d’una proposta inconstitucional i intervencionista”.

L’alcalde va contestar que entenia la postura del senyor Callau però que era molt diferent de les crítiques i els menyspreu de Mariano Rajoy a la sobirania del Parlament de Catalunya dient: “el que no es pot fer mai és fomentar els diferents pobles d’aquest Estat utilitzant arguments decimonònics”. Anton Callau va contestar “quan sento per televisió el senyor Ibarra, vostè no s’hi assembla”.

El regidor Salvador Matas, d’ICV, va intervenir per lamentar la manca de propostes del PP a la comissió del Parlament, fent una crida a la necessitat de debatre democràticament el text estatutari i dient “no és de rebut fer aquest joc de la por”.

També va intervenir el regidor de la PLIC Xavier Martí per dir que, malgrat que el seu grup no té grup parlamentari, “creiem que hi ha d’haver llibertat per triar quin és el nostre futur. Catalunya ha demostrat que ha estat solidària i ho continuarà demostrant després de l’Estatut”. Va anunciar també que el seu grup havia donat llibertat de vot als seus regidors. A l’hora de la votació, tots tres regidors van votar a favor de l’Estatut. El darrer a intervenir va ser el regidor d’ERC Joan Recasens, que va dir “és un Estatut presentat pel 90% de les forces polítiques de Catalunya, o sigui, per la majoria del poble català”.

Comenta aquest article