Informació general

Es posa en marxa el servei de radiologia al nou hospital de proximitat

Per Raquel Samaniego

Les tècniques visualitzen a la pantalla de l'ordinador les imatges digitals d'una radiografia

El nou hospital de proximitat de Cambrils ja ha posat en funcionament les consultes mèdiques d'atenció primària i el nou servei de radiologia. Aquest últim serà un dels grans reclams dels habitants cambrilencs i el de les poblacions dels voltants, perquè fins aquesta setmana havien de marxar a fer les seves radiologies a l'hospital de Reus. Segons explicava el passat divendres la directora del CAP de Cambrils —Lídia Ríos—, en una visita institucional a l'equipament sanitari, fins ara els metges d'atenció primària demanaven unes 400 radiografies al mes, "el que suposa que aquestes persones ja no hauran de marxar, sinó que es quedaran a Cambrils".

El sistema que s'utilitza és del tot pioner. Hi ha dues sales en les que es realitza la radiografia simple, que és la que habitualment demanen més els metges, i una sala de radiologia per fer proves de contrast, per exemple, per saber com treballa un budell o un tub digestiu. Una vegada fet el treball, el suport informàtic crea una imatge digital de la radiografia que es pot veure al moment a la consulta del metge que passa visita. Ara, per tant, han desaparegut les clàssiques plaques que tothom s'emportava a casa. El que el pacient pren és, en el seu lloc, un CD amb la imatge gravada. Per fer aquest treball hi ha un total de 6 professionals que treballen en torns les 24 hores del dia de tot l'any.

Les especialitats i quiròfan, després de l'estiu

Les urgències es van posar en marxa el passat desembre de 2008. El dilluns de la setmana passada, dia 15, es va posar en marxa el servei de radiologia i les consultes d'atenció primària. Però no serà fins passat l'estiu quan s'inauguri el quiròfan, situat a la planta baixa, o les consultes més especialitzades. Segons va dir Ríos, les especialitats "no s'oferirarn totes els mateixos dies ni en la mateixa dedicació horària. Hi haurà les especialitats que més necessiten els pacients, com traumatologia, oftalmologia i dermatologia. També hi haurà otorrino i cirurgia, i altres com urologia, cardiologia o pneumologia. Aquestes últimes seran especialitats que les portarà el mateix metge de capçalera però amb el suport del metge especialista".

Així doncs, la setmana passada el personal del CAP Gimbernat es va traslladar per complet al nou hospital de proximitat, per tal de començar les obres de remodelació de l'antic equipament, que es troba tot just a tocar del nou.

"Capacitat per una població de 60.000 habitants"

Diversos regidors i tècnics municipals van acompanyar l'alcalde —Robert Benaiges— i al director del Servei Català de la Salut —Josep M. Sabaté— durant la visita que van fer a les instal·lacions sanitàries. Benaiges va assegurar que "és una enorme satisfacció poder posar en marxa aquest nou hospital de proximitat per atendre als actuals i futurs ciutadans de Cambrils". Segons va especificar, aquest equipament "té capacitat per una població de 60.000 habitants, tant en atenció primària com especialitzada". Per la seva banda, Josep M. Sabaté apuntava que "és un projecte totalment diferent als altres que es plantegen, i a més trobem professionals que són molt responsables amb la salut dels seus pacients". Sabaté va voler anar una mica més enllà i va encoratjar a aquells que disposen d'una segona residència al municipi que ara, tenint un equipament com aquest, "facin de Cambrils la seva ciutat de residència".

Diversos representants municipals, el director del Servei Català de la Salut i la directora del CAP de Cambrils, van fer el passat divendres 19 de juny una visita a les noves instal·lacions sanitàries

Comenta aquest article