Societat

La Festa Major de Sant Pere arriba carregada de propostes de caire tradicional, popular i mariner

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Leandre Garcia, Josep Oliva, Joan Recasens, Robert Benaiges, Jordi Savall i Jordi Piqué
La Festa Major de Sant Pere 2009 s'acosta i arriba carregada d'actes de caire tradicional i popular per a totes les edats. En total seran vuit intensos dies d'actes festius i activitats que s'encetaran aquest proper dilluns 22 de juny amb una taula rodona sobre "La pesca avui" al centre Les Basses. Ahir es presentava en roda de premsa el programa d'actes, amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Joventut i Festes –Jordi Savall–, el regidor de Cultura i Esports –Joan Recasens–, un representant de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Jordi Piqué– i dos membres de la junta dels Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils, Josep Oliva i Leandre Garcia.

Arribada de la flama del Canigó

Després d'això, una de les principals novetats d'enguany, que servirà per engegar les festes de Sant Joan i de Sant Pere serà l'arribada de la flama del Canigó a Cambrils. Un acte que es recupera després de molts anys d'absència. El dia de la revetlla de Sant Joan, el dimarts 23 de juny, tindran lloc tot un seguit d'actes entorn la flama. Per la tarda, s'anirà a buscar el foc fins a Reus, i cap a dos quarts de vuit arribarà la torxa fins a l'entrada de Cambrils. Allí serà recollida pels atletes del Club Atletisme Cambrils que la portaran en relleus fins la plaça del Setge. En aquest espai es muntarà un espectacle d'animació per rebre la flama amb el grup Patim-Patum, i posteriorment s'engegarà un cercavila fins a la plaça de l'Ajuntament. Cap a dos quarts de nou del vespre tindrà lloc la rebuda de la flama i l'encesa de la foguera al mig de la plaça. També hi haurà espectacle amb el Ball de Diables de Cambrils, ballada conjunta d'una sardana i es repartirà coca i vi dolç.
El dia de Sant Joan, a partir de les 16 hores, també es farà el 3r Raid d'Aventura Popular a l'Horta de Santa Maria.

Actes relacionats amb el mar i la tradició marinera

Després dels actes de Sant Joan arribaran els actes més tradicionals de caire mariner. El dijous 25 de juny hi haurà jornada de portes obertes, de les 11 a les 15 hores, a la barca "Marinera" que està instal·lada al Parc del Pescador. Aquell mateix dijous també s'inaugurarà l'exposició "Retrats de mar" a la Torre del Port i hi haurà ball-concert a la plaça del Pòsit amb The Beaties.

IV Trobada de vela llatina de Cambrils

La jornada de divendres 26 de juny portarà la IV Trobada de vela llatina, amb tot un seguit d'actes relacionats amb aquest tipus de navegació. Les activitats s'iniciaran a les 18 hores amb una demostració de navegació a vela llatina i seguiran amb un taller didàctic al passeig de les Palmeres. En aquesta ocasió, l'Agrupament Escolta Gent de Mar elaboraran barques de vela llatina amb una capseta de sèpia. Posteriorment es farà una demostració del tallat d'una vela llatina i cap a les 20 hores es farà l'inici de la IV Trobada de vela llatina a la platja de la Riera. A la nit també hi haurà lloc per l'espectacle familiar amb "Pirats: Els joglars flotants" al Parc del Pescador i la música i el ball amb l'Orquestra Girasol a la plaça del Pòsit.
Durant la jornada de dissabte seguiran les activitat de la Trobada de vela llatina a partir de les 9 del matí. Al migdia tindrà lloc la sortida de les embarcacions participants i s'iniciarà una navegada conjunta.

IV Festa de l'Ormeig

Un any més, tindrà lloc la "Festa de l'Ormeig. Pesca tradicional a Cambrils", a partir de les 18 hores a la platja de la Riera d'Alforja i el passeig de les Palmeres. Primer hi haurà un cercavila des de les escales Reials amb la Xaranga La Farola i després hi haurà la tradicional recreació d'oficis antics, l'estesa de l'art a la platja amb un carro, navegació tradicional, tirada de l'art o subhasta de peix a l'antiga. A partir de dos quarts de nou del vespre també hi haurà fideuada popular a càrrec de la Confraria de Pescadors.

Per la nit, el passeig de les Palmeres serà l'escenari del concert "Pepet i Marieta"; mentre que la platja del Regueral acollirà una nova edició de la Revetlla Jove de Sant Pere amb els grups Raggatuning i Traffic.

IV Regata de la Lliga Catalana de Llaguts

Diumenge 28 de juny, Cambrils serà seu de la IV Regata de la Lliga Catalana de Llaguts, a partir de les nou del matí a la platja de la Riera. També hi haurà sardinada popular i hissada conjunta de veles llatines en la segona edició de la "Navegada Josep Lluís Savall". Per la tarda, hi haurà les ja tradicionals regates populars de llaguts. Per tancar la jornada, a partir de les 23 hores, se celebrarà la revetlla de Sant Pere a la plaça del Pòsit amb "Cadillac i la Salseta del Poble Sec".

Diada de Sant Pere

La diada de Sant Pere, el 29 de juny, s'encetarà amb un seguici popular pels carrers del port, missa major a l'església de Sant Pere i ballada dels elements festius a la sortida de missa. Per la tarda, a la plaça del Pòsit, l'Agrupament Escolta Gent de Mar organitzaran cucanyes pels més petits. A continuació també hi haurà una actuació d'animació infantil amb el grup Koloraines i a la nit, havaneres també a la plaça del Pòsit amb el grup "Mar Endins".

El dia 30 de juny es tancaran els actes de Sant Pere amb la presentació del llibre "Moros a la costa", primer premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils "Josep Lluís Savall", de David Gomariz.

Comenta aquest article