Societat

Es presenta la Guia d'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda després de valorar 200 establiments privats i públics

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Adolf Quetcuti, Maricel Llaveria, Anna López i Julio Baixauli, ahir en roda de premsa
La regidoria de Polítiques Socials i Salut de l'Ajuntament de Cambrils i el Patronat de Turisme de Cambrils, juntament amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona a través de la Fundació Tarragona Unida van presentar ahir la "Guia d'accessibilitat de Cambrils per a persones amb mobilitat reduïda". Una guia que està adreçada als ciutadans i visitants amb problemes de mobilitat, per tal de facilitar-los les dades d'interès general del municipi.
La roda de premsa de presentació de la reedició de la guia va tenir lloc ahir al matí i va comptar amb la presència de la regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria–, la regidora de Turisme –Anna López–, el president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona –Julio Baixauli– i el vicepresident del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona i president de la Fundació Tarragona Unida, Adolf Quetcuti.

Informació sobre l'accessibilitat d'establiments privats d'ús públic i equipaments públics

Tal i com es va detallar ahir durant la presentació, la Guia informa sobre l'accessibilitat d'alguns establiments privats d'ús públic –com restaurants, hotels, càmpings, farmàcies o esglésies– i edificis públics, com equipaments de l'administració pública, serveis sanitaris i socials. D'altra banda també inclou altres dades d'interès com zones d'aparcament, parcs i zones públiques com platges, passejos, zones de vianants o rutes turístiques. Per a l'elaboració d'aquesta guia s'han valorat prop de 200 establiments. Durant la primera quinzena del mes d'abril es van avaluar a través d'un treball de camp; posteriorment es va fer l'avaluació de les dades i durant el passat mes de maig es va treballar en l'elaboració de la guia. Tal i com va detallar Adolf Quetcuti, 126 d'aquests són 100% accessibles o bé han de realitzar petites modificacions. La resta d'establiments són inaccessibles i hauran d'adaptar-se segons els requeriments establerts.

La guia s'ha publicat en cinc llengües –català, castellà, francès, anglès i alemany– i es podrà consultar a la pàgina web de l'Ajuntament i es trobarà en els edificis municipals. També es distribuiran exemplars entre els establiments que han participat en la reedició de la Guia. D'altra banda, es comunicarà als establiments els resultats de la visita de valoració de l'accessibilitat que ha estat realitzada pels tècnics i s'indicarà si l'establiment està adaptat, si és practicable o inaccessible. Per altra banda, els establiments classificats com adaptats rebran un segell distintiu d'accessibilitat, que es podrà col·locar en un lloc visible del local.

Eliminar les barreres arquitectòniques

La regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria– va explicar que és important "conèixer les necessitats del municipi per tal d'eliminar les barreres arquitectòniques. És una aposta per conèixer les mancances dels establiments i equipaments públics per tal que puguin millorar els seus accessos pensant en les persones amb mobilitat reduïda". Per la seva banda, la regidora de Turisme –Anna López– també va destacar que un dels objectius fonamentals d'aquest projecte "és trencar amb la barrera de la desinformació, perquè moltes vegades la gent no sap quin grau d'accessibilitat tenen els equipaments. L'Ajuntament ha estat valent perquè en aquesta guia s'explica el grau d'accessibilitat i és una radiografia de com està la part pública, ja que encara s'ha de fer un llarg recorregut per tenir espais públics sense cap mena d'exclusió. Això ens serveix per saber quin camí hem de començar a traçar". Tal i com va apuntar López, "aquesta és una guia àgil i millorada i hem afegit informació d'altres activitats que es fan des de l'Ajuntament per a que la gent se senti millor acollida i sense cap tipus d'exclusió, com la ruta dels sentits o l'itinerari al barranc de la Verge del Camí. També s'inclou un plànol per incloure de manera fàcil tota la informació".

Finalment, el president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona –Julio Baixauli– va agrair la col·laboració de l'Ajuntament per tal de tirar endavant el projecte i va apuntar la importància de seguir treballant en d'altres temes d'accessibilitat.

Comenta aquest article