Societat

Emotiu reconeixement a Josep Salceda pels seus 55 anys amb Revista Cambrils

Per Cristina Sierra

Durant l'acte es va emetre una entrevista en la que Josep Salceda Castells parlava sobre la seva trajectòria a la Revista, enregistrada fa uns 5 anys

El cambrilenc Josep Salceda va rebre ahir al migdia un emotiu reconeixement públic, organitzat per la Revista Cambrils, a la Cripta de l'Ermita. L'acte va comptar amb la presència de més de 100 persones i amb les intervencions del delegat de Prisa a Catalunya, exdirector de Ràdio Reus i professor titular del departament Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Martí; del delegat de TV3  a Madrid, Josep Capella; del regidor de Joventut i Festes, Jordi Savall i del vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira que va enviar, en format audiovisual, el seu missatge de felicitació a Salceda gravat al mateix Palau de la Generalitat.

El president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Marcel Blàzquez, va obrir l'acte afirmant que “avui no seriem aquí si no fos pel Josep i el seu esforç per tirar endavant la Revista”. Blàzquez va explicar que a l'associació li venia “molt de gust” fer aquest reconeixement a l'amic Salceda i que la Revista ara tenia molts reptes però que “continua amb la mateixa essència de les persones que la van fundar. No ens devem a res més que a la ciutadania de Cambrils, als subscriptors, i mentre aquests vulguin, continuarem sortint cada mes”. El president va acabar la seva intervenció recordant la trajectòria de Josep Salceda al llarg dels 55 anys amb la Revista Cambrils i es va adreçar a l'homenatjat dient-li que “sempre” serà present a l'entitat.

“En Josep simbolitza el periodisme local”

Josep Maria Martí va encetar la seva intervenció fent una reflexió sobre el periodisme local i recordant anècdotes de Salceda durant l'època en que Salceda va ser corresponsal de Ràdio Reus i Martí n'era el director. “Avui he fet el que el Josep feia quan venia a la ràdio, portar la crònica correctament escrita”. Martí va remarcar les virtuts de Salceda: “la curiositat, la faceta d'historiador, el rigor i la prudència”, i va destacar que “malgrat no haver viscut mai de la professió, en Josep simbolitza el periodisme local”. El periodista va donar una lliçó de periodisme local dient que és la “millor escola” i que "és el periodisme més exigent i difícil que hi ha per la mateixa proximitat de les notícies amb la gent". També va afirmar que “Cambrils sempre ha tingut una gran vitalitat periodística, gràcies al Josep i altres persones que han sorgit i la Revista ha rebut un reconeixement ciutadà gràcies al seu rigor i a la seva continuïtat”.
Martí va voler deixar patent l'estimació de Salceda cap al seu poble explicant que quan estaven junts a la ràdio denunciava allò que no li semblava bé i de tant que s'estimava a Cambrils s'enfadava, ja que veia que no es feien les coses de la manera que s'havien de fer. “En Josep és un exemple de valors i virtuts exigibles pels periodistes i que ha estimat com ningú el seu poble”, va concloure.

“El Salceda és el meu mirall”

El delegat de TV3 a Madrid, Josep Capella, va elogiar les paraules de Josep Maria Martí i va destacar el tarannà de Salceda: “casa seva sempre era oberta. Hi té un material curiòs, extraordinari, gràcies a ell coneixem la molts aspectes de la història de Cambrils”, va dir. Capella va destacar que la tasca de periodista d'en Josep els ha fet compartir varies coses, entre elles, “la passió per la Revista Cambrils i el cambrilenquisme que porto allà on vaig”. El cambrilenc va afegir que “vaig tenir l'honor de fer el pròleg de les Estampes Cambrilenques”.
El periodista va voler recordar la sensació que va tenir el primer cop que va veure els qui formaven la Revista quan hi va entrar a col.laborar amb 13 anys. “Va ser la mateixa sensació que vaig tenir quan vaig conèixer a un periodista de 'El Correo Catalán a qui havia estat llegint des de feia 30 anys'”, va explicar. Capella va acabar la seva intervenció recordant l'aposta del Josep pels joves i demanant que es poguès recuperar el so de l'època en que el Salceda treballava a Ràdio Reus, ja que feia unes cròniques que tenien molt de ressò.

“És un profeta a la seva terra”

El regidor de Joventut i Festes, Jordi Savall, va donar les gràcies, en nom de l'Ajuntament de Cambrils, a Josep per “l'interès” que sempre ha mostrat per Cambrils. “Coneixem el passat del nostre poble gràcies a ell, ell és profeta a la seva terra”, va afirmar. Savall va remarcar la persistència de Salceda quan se li posa alguna cosa al cap, com quan va demanar la pista d'atletisme, i la seva vinculació amb les associacions cambrilenques.
L'acte va continuar amb un videomissatge del vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod Rovira, que va afirmar que “és un orgull ser del mateix poble” i va destacar la feina elaborada pel Josep amb “cos i ànima”.
A continuació, els presents van gaudir d'un documental de 10 minuts que estava encapçalat amb frases i fotografies del mateix Salceda i que contenia un extracte d'una entrevista realitzada per Revista Cambrils Audiovisuals a Josep Salceda, ara fa quatre anys. El reportatge va ser molt emotiu i va fer saltar les llàgrimes a molts dels presents.
El reconeixement va acabar amb unes breus i emotives  paraules de l'homenatjat, que va voler donar les gràcies a tots  els presents i amb l'entrega d'una placa commemorativa i un ram de flors de part de tots els membres de Revista Cambrils.

Comenta aquest article