Informació general

Cambrils acull la tercera marató de donació de sang al pavelló el proper 27 de maig

Per Raquel Samaniego



El director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona —Enric Contreras— i la regidora de Polítiques Socials i Salut —Maricel Llaveria— a l'Ajuntament
La tercera marató de sang que s'organitza a Cambrils arribarà el proper 27 de maig. Des de les 10 del matí fins les 10 de la nit, ininterrompudament, el pavelló d'Esports habilitarà una sala on es realitzaran les extraccions de sang a tots aquells voluntaris que s'hi acostin. Es tracta d'una acció impulsada pel Banc de Sang i Teixits amb la col·laboració de l'Ajuntament. Degut a la coincidència amb el partit de Champions que disputa a les 20.45 hores el Barça i el Manchester, a la sala també s'instal·larà una pantalla de televisió per poder seguir aquest esdeveniment esportiu tan seguit per la ciutadania.

L'objectiu del Banc de Sang i Teixits és batre rècords. Segons va explicar el director general del Banc al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre —Enric Contreras— "les donacions que es fan són importants però mai suficients, perquè tenen un període de caducitat". Aquest dia hi haurà un servei de guarderia pels nens i nenes que acompanyin als seus pares, així com un petit refrigeri per tots els voluntaris.

Cambrils, una ciutat de referència a la comarca

El doctor Contreras va donar les dades de les últimes maratons de donació de sang a Cambrils, admetent que són de referència en tota la zona. La primera va ser el 2004, quan es van fer 545 donacions i més de la meitat van ser la primera vegada; i el 2007 es van fer 412, amb un terç de nous donants. Respecte l'hàbit de donar sang dels cambrilencs, el doctor va manifestar que és de 23 habitants de cada mil els anys que no hi ha hagut marató, i de 32 per cada mil quan sí n'hi ha. No obstant, aquestes xifres no arriben a l'òptima determinada per l'Organització Mundial de la Salut, que l'estipula en 50 per cada mil habitants.

Segons va dir el director, l'extracció que es realitza es igual per a totes les persones, de 450 centímetres cúbics, que és un 10% de la sang que tenim, "però que no comporta cap perjudici per a la persona". Aquest volum de sang es regenera aproximadament a les dues hores d'haver fet la donació, però el nombre de glòbuls vermells triguen fins a dos mesos en regenerar-se. "És per això que els homes poden fer només fins a quatre extraccions l'any i les dones tres".

Comenta aquest article