Informació general

El Projecte Educatiu de Ciutat segueix treballant en projectes educatius i formatius i presenta el seu Pla d'Actuacions 2009

Per Berta Ruiz



Salvador Matas i Gerard Nogués durant la roda de premsa de presentació de les actuacions pel 2009
El Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) segueix treballant en projectes educatius i formatius que arribin a tota la ciutadania, i que, impliquin de manera transversal a tots els agents educatius i a tots els departaments de l'Ajuntament de Cambrils. De fet, ahir es presentava en roda de premsa el Pla d'Actuacions del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC '09), a càrrec del regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– i el responsable del PEC, Gerard Nogués.

Cinc comissions de treball

Tal i com va detallar Matas, el PEC es divideix en diverses comissions de treball que proposen actuacions i projectes prioritaris. Alguns d'aquests projectes ja estan en marxa i en d'altres s'hi està treballant, tal i com va comentar Salvador Matas. Per exemple de la comissió anomenada "Una ciutat que educa en valors", hi destaca el Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar a través d'eines com el programa formatiu "Eines de convivència", centrat en la formació de la gestió de conflictes, tant en l'Educació Primària com Educació Secundària. També dins de la xarxa d'Estudi i Aprenentatge hi destaca el projecte de potenciar el Barri Antic a través del projecte "Memòria de la Pau", amb itineraris guiats pel Barri Antic per a les escoles. Sobre aquest projecte, Matas va dir que s'ha demanat una subvenció a la Generalitat per posar-ho en marxa. D'altra banda, també s'està treballant en la creació del Consell dels Infants de Cambrils, l'Anticoncurs per treballar diferens valors amb els joves a través de les lletres de hip-hop i els graffitis o les diferents accions de foment dels hàbits alimentaris saludables a totes les escoles cambrilenques.

Projectes per a tots els sectors socials

Dins de la comissió "Una ciutat a la mida de les persones", Matas va destacar el treball de participació que s'està fent en el Pla de Mobilitat de Cambrils. També s'està treballant en accions per a la millora de la mobilitat amb el projecte pilot "Agents Cívics" o la creació de camins escolar segurs per anar a l'escola a peu o a través del transport públic. Per altra banda, en la comissió de treball anomenada "Una ciutat inclusiva i cohesionada" cal destacar el suport donat des de l'Ajuntament de Cambrils per tal d'aconseguir una Jornada Integradora per a tots els centres escolars cambrilencs, que permeti millorar i ampliar les activitat extraescolars.
A banda, Matas també va explicar que és important i necessari aconseguir una major implicació de les entitats i els barris amb els centres educatius del seu entorn.
Dins d'aquesta comissió també s'està treballant en el projecte d'Enriquiment d'Altes Capacitats Intel·lectuals, en col·laboració amb l'Equip d'Assessorament Psicopedagògic del Baix Camp, i que va dirigit als nens que tenen capacitats intel·lectuals per damunt de la mitjana. Juntament amb el suport de la regidoria de Polítiques Socials i Salut també s'està elaborant un catàleg de recursos inclusius.

Pel que fa a la comissió anomenada "Una ciutat que educa al llarg de la vida", Salvador Matas va destacar el bon funcionament de l'Escola de Pares i Mares, que ja s'està fent a través de tallers i grups de diàleg. També està en projecte un programa de formació intercultural a través de l'Antena del Coneixement de la URV, per conèixer d'altres cultures o la creació d'una pàgina web d'educació i formació del PEC.

Finalment, en la comissió "Una ciutat que genera treball estable i de qualitat", cal destacar que va ser el grup de treball amb menys participació i amb més dificultats per proposar projectes. No obstant, tal i com va explicar Matas, es va proposar crear una Mesa de la Formació de Cambrils, amb impuls d'un Consell Econòmic i Social de Cambrils (CESC), amb l'objectiu de treballar en la reactivació econòmica, proposar mesures per fer front a la crisi, concretar accions en el marc de les Polítiques Actives d'Ocupació i dinamitzar dels sectors productius cambrilencs.

Comenta aquest article