Informació general

Es proposa una reordenació viària al barri de la Llosa que convertiria el carrer de les Orquídies en sentit únic

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte del carrer de les Orquídies en el seu primer tram

Els veïns del barri de la Llosa celebren, aquest proper diumenge a les 5 de la tarda al Casal de la Gent Gran, una assemblea extraordinària en la que es determinaran uns canvis en la circulació viària pel barri. Des de la junta de l'associació de veïns del barri es va demanar a l'ajuntament que es fes alguna actuació per a solucionar els problemes de circulació del carrer de les Orquídies, el principal eix viari del barri i que serveix de connexió entre el centre de la població i les urbanitzacions de ponent. Aquest carrer, de poc més d'un quilòmetre de llargària, té fins a tres trams amb amplades diferents per als carrils de circulació i fins i tot hi ha un tram de carrer que no disposa de voreres en un dels dos costats.
La resposta de l'Ajuntament a les demandes de l'associació de veïns ha estat elaborar un informe, des de l'àrea de Mobilitat, en el que es plantegen dues alternatives per "pacificar el trànsit al carrer de les Orquídies", segons diu el mateix informe.

Sentit únic al carrer de les Orquídies

Les dues alternatives proposades per l'Ajuntament contemplen la conversió del carrer de les Orquídies en sentit únic, en direcció cap a ponent. La diferència entre una i altra alternativa, però, és que l'anomenada Alternativa A  proposa convertir en sentit únic el tram de carrer de 110 metres comprès entre els carrers de Gervasi Artigues i el de Simón Bolívar mentre que l'Alternativa B proposa un tram molt més llarg de sentit únic, el comprès entre el carrer de Gervasi Artigues i el passeig de les Acàcies.
En qualsevol dels dos casos, es delimitaria l'espai per a vianants amb uns pilons a banda i banda.
Aquest proper diumenge, doncs, es posaran damunt la taula aquestes dues propostes per a que els veïns hi diguin la seva.

Recollida de signatures en contra de la reordenació d'altres carrers del barri

La reordenació viària del carrer de les Orquídies comporta, a més la reordenació de la circulació dels carrers de les Liles, de la Via Làctia i de José San Martín, és a dir, una sèrie de carrers que estan per sota del carrer de les Orquídies, més a prop de la línia de la costa. En aquests carrers s'establiria un sentit de circulació únic en direcció al centre urbà i és per això que un sector dels veïns d'aquests altres carrers han començat a fer una recollida de signatures per demanar que no es desviï el trànsit cap a aquesta zona.
Tal com diuen aquests veïns, les propostes de l'Ajuntament solucionarien l'espai per a la circulació de vianants al carrer de les Orquídies però traslladarien el problema als carrers de sota ja que també hi ha algun tram sense voreres a més de certs punts amb molt poca visibilitat. Un altre argument de pes contra el desviament del trànsit cap a aquests carrers és que aquesta zona del barri de la Llosa és on es concentra la major quantitat d'habitatges de tot el barri amb l'urbanització l'Estrella, amb 216 apartaments, el Residencial Golf Sant Jordi, amb 289 apartaments i l'edifici Olímpic, amb 80 apartaments. A part hi ha l'Escola d'Hoteleria que concentra uns 400 estudiants i el càmping "la Llosa", amb 400 parcel·les.
La reordenació, doncs, significaria que tot el trànsit provinent de les urbanitzacions de ponent, amb el transport públic inclós, passaria per aquests carrers i per evitar aquesta situació aquests veïns proposen que es col·loqui un semàfor en el tram més estret del carrer de les Orquídies, entre els carrers de Simón Bolívar i de Gervasi Artigues, per a regular el pas de vehicles.

Comenta aquest article