Informació general

L'Ajuntament edita una guia detallant el significat i l'origen dels noms dels carrers de Cambrils

Per Raquel Samaniego

El Departament de Cultura del consistori ha elaborat una guia amb l'explicació del significat, o bé l'origen, de tots els noms dels carrers del municipi. Aquesta, pot trobar-se a la web municipal, a l'apartat 'Cultura i lleure' i 'Ciutat cultural'. Segons fonts municipal, aquesta guia pretén ser un element viu i interactiu, ampliable amb les aportacions de tots els ciutadans i ciutadanes.
 
La guia de topònims és una eina que pot descarregar-se de manera gratuïta a la web www.cambrils.org. Tot i haver estat un treball exhaustiu, que ha exigit més d’un any de documentació, la guia vol ser una eina viva, que pugui ampliar-se amb informació aportada per tots els ciutadans i ciutadanes. Aquelles persones interessades en contribuir, o que localitzin qualsevol manca, poden enviar un e-mail a cultura@cambrils.org o trucar al 977.36.84.84 amb els seus suggeriments.

Uns exemples de la guia

En aquesta guia tothom podrà conèixer quin és el significat del seu carrer o plaça o si té alguna relació directa amb Cambrils. Per exemple, cercant la plaça d'Espanya, trobem la següent descripció: "Estat de la Peninsula Ibèrica. També comprèn enclavaments a l’oceà Atlàntic (Illes Canàries) i al nord d’Àfrica (Ceuta i Melilla). Té com a països fronterers França al nord, Portugal a l’oest i la colònia britànica de Gibraltar al sud. Té una extensió de 504.783 quilòmetres quadrats i una població de més de 44 milions d’habitants. A la nostra vila, la plaça és un dels llocs urbans més interessants i importants de l’arquitectura cambrilenca, ja que durant segles s'hi va ubicar l’Ajuntament".

D'altra banda, també n'hi ha de curiosos, com el carrer de Maria Teresa Ribero: 1935. Dona del famós empresari José M. Ruiz Mateos, un dels primers promotors immobiliaris de Vilafortuny i antic propietari del grup d’empreses Rumasa, el qual li fou expropiat. Actualment és presidenta de l'equip de futbol Rayo Vallecano".

I també d'altres que aporten un fil històric, com el del carrer de Sant Plàcid, que descriuen de la següent manera: "Sant que, procedent de Roma, va arribar a Cambrils l'any 1778. Hi ha qui afirma que es tracta de Sant Eustaqui, soldat romà, que també era conegut amb el nom de Plàcid. El que sembla que és cert es que un cambrilenc, Josep Borràs, en el curs de les seves estades a Roma, va demanar al Papa Pius VI el cos d’un màrtir perquè pogués ser venerat a la parròquia del nostre poble. El pontífex va concedir-li el cos incorrupte de sant Plàcid, soldat romà, vestit així a la seva urna. Arribat a Cambrils per mar des de Roma, se li va fer una rebuda apoteòsica. La festa és el 24 de gener, que honora l’aniversari de la seva arribada a Cambrils".
 
Per a la realització de la guia, s'ha tingut en compte la de la Comissió de Toponímia de Catalunya, la que s’estableix en els Criteris Lingüístics per a la Senyalització Viària, així com bibliografia específica de la Toponímia Cambrilenca.

Comenta aquest article