Informació general

El govern municipal presenta un pla de 42 mesures extraordinàries per fer front a la crisi econòmica

Per Berta Ruiz



Joan Recasens, Robert Benaiges i Salvador Matas en la roda de premsa
El govern municipal de l'Ajuntament de Cambrils va presentar ahir en roda de premsa, un pla de mesures extraordinàries per fer front a la crisi. L'alcalde –Robert Benaiges– i els regidors Joan Recasens i Salvador Matas van ser els encarregats de fer públic tot aquest paquet de "mesures concretes i contundents". S'han previst un total de 42 propostes.

El pla contempla una sèrie de principis que tenen com a objectiu "gestionar d'una manera eficaç i efectiva la crisi econòmica que afecta tant a l'Ajuntament com als ciutadans"; "fer una revisió dels objectius del pla de mandat i prioritzar aquells que es creguin imprescindibles dotant-los dels recursos existents"; "transmetre a tots els membres de l'organització el missatge de que l'estalvi i l'eficiència en la gestió seran la praxi habitual"; "els projectes planificats a mig i llarg termini s'avançaran en el temps perquè siguin efectius en el 2009".

Austeritat, inversions, estalvi energètic, polítiques de formació i impuls econòmic

Amb tot això, es crearà un equip de treball que tindrà com a missió fer un seguiment pressupostari exhaustiu. Tal i com va matissar Benaiges, els eixos principals d'aquestes mesures extraordinàries se centraran en l'austeritat pressupostària; la fiscalitat i els tràmits administratrius; les inversions i l'estalvi energètic; les polítiques de formació i d'ocupació i l'impuls a l'activitat econòmica.
Des del govern s'ha redactat un document amb un total de 42 mesures, de les quals es farà un seguiment periòdic per part del grup de treball especial per fer front a la crisi. Aquest estarà gestionat per la regidoria d'Hisenda i Gestió Estratègica.

Mesures d'austeritat pressupostària

En l'apartat de mesures d'austeritat pressupostària es plantegen tot un seguit de mesures. Entre aquestes hi destaquen: "la centralització del 100% de les compres de l'Ajuntament; l'elaboració d'un informe econòmic dels costos de les noves activitats que es vulguin portar a terme i la valoració per part de la regidoria d'Hisenda abans de la seva posada en marxa". També s'elaborarà "un pla de subvencions, anàlisi de les mesures per a l'optimització dels recursos humans dins de l'Ajuntament; congelació dels sous dels càrrecs electes de l'Ajuntament; reducció del 100% de la retribució del 100% de les hores extraordinàries dels caps i responsables (llevat dels motivats per raons de seguretat); la limitació del correu postal; limitació del servei de missatgeria; reducció de les publicacions en suport paper; reducció de les despeses per usuari a festes, inauguracions, fires i despeses de representació i protocol; així com la despesa en telefonia".

Fiscalitat i tràmits administratius

Algunes de les mesures en aquest apartat són "l'acompliment dels terminis de pagaments; la difusió de l'actual programa especial de pagaments per al fraccionament dels tributs i taxes o el desenvolupament de l'e-administració".

Inversions i estalvi energètic

En aquest àmbit s'elaboraran plans municipals d'estalvi energètic dels edificis municipals; la revisió dels horaris d'enllumenat municipal i també es farà una auditoria energètica.

Polítiques de formació i ocupació

Algunes de les mesures en aquest apartat seran l'elaboració d'un projecte integral d'ocupació, amb un programa per a l'escola taller; un programa de formació municipal professionalitzadora o la potenciació dels serveis actuals, com la Borsa de Treball, el SOEP, el Club de feina, etc.

Impuls a l'activitat econòmica

Dins de l'àmbit de l'activitat econòmica, el govern municipal preveu la creació d'un consell consultiu per donar impuls a l'activitat econòmica; amb la realització d'actuacions coordinades per a la dinamització del turisme; els projectes impulsats des del programa Cambrils Emprèn; o la potenciació i ampliació de sòl industrial, amb les actuacions que es realitzaran als polígons de Belianes i Vilagrassa.

Comenta aquest article