Informació general

Salvador Matas i Daniel Pi aborden les propostes d'ICV per fer front a la crisi econòmica

Per Redacció



Salvador Matas i Daniel Pi, en la xerrada del passat divendres a Tarragona
El passat divendres al matí, el president d'ICV del Camp de Tarragona –Salvador Matas– i el diputat d'ICV Daniel Pi van oferir una xerrada a la seu local d'ICV de Tarragona, en la què van presentar les propostes d'ICV per fer front a l'actual crisi econòmica.

Durant la seva intervenció, Salvador Matas va defensar la postura activa d'ICV davant la crisi econòmica, i "la necessitat d'actuar-hi amb la màxima responsabilitat política, cercant, en tot moment, el diàleg i el consens de tots els agents per tal de tirar endavant propostes conjunturals però també estructurals per tal de convertir la crisi en una oportunitat per apostar per un nou model de desenvolupament econòmic més just i sostenible". Per Matas, "ICV creu que la resposta a la crisi no ha de ser equidistant entre els més vulnerables i els més poderosos que són els que han provocat la crisi".

Exigències al govern de l'Estat

Des d'ICV s'exigeix al govern de l'Estat: "un canvi radical en els seus plantejaments de política econòmica i fiscal"; "prou de mesures errònies i erràtiques que han adoptat en els darrers mesos que han reduït el marge de maniobra de l’Estat a l'hora d'incrementar les dotacions a les polítiques socials"; "exigim una política fiscal més justa i progressiva"; "una actuació coordinada amb la UE cap a l'eliminació dels paradisos fiscals existents"; "la reforma de la Llei d'Estabilitat Pressupostària que permeti nivells d'endeutament importants a totes les administracions públiques, especialment en èpoques de recessió com l’actual"; "proposem destinar aquests majors recursos a incrementar els serveis públics i les polítiques socials. Especial atenció al serveis socials, educació, salut i desplegament de la Llei de la Dependència"; "és imprescindible ampliar les ajudes socials a les persones en atur. Dotar d’una prestació de 600€ a les persones sense feina que perdin la prestació d’atur, durant 6 mesos mentre assisteixen a cursos de formació i reciclatge"; "creiem que cal fer un replantejament de la compra d'actius financers per part de l'Estat: cal apostar per la compra d'actius que permeti obtenir uns drets polítics dins l'entitat".

Responsabilitats al govern de la Generalitat

Pel que fa a les responsabilitats del govern de la Generalitat, des d'ICV es proposa una "revisió del pacte d'entesa" per a la segona meitat de la legislatura que ha de focalitzar-se en reforçar i, si s'escau revisar, alguns dels acords inicials per donar una resposta ràpida i contundent al greu deteriorament de l'ocupació a Catalunya; "establiment d'una prestació bàsica de 600 euros mensuals (incompatible amb PIRMI) durant el període de capacitació de les persones aturades sense prestació d'atur, amb l'objectiu de que cobreixi aquest període de formació i reciclatge laboral; "redisseny de la Renda Mínima d'inserció (RMI) per tal d'elevar el límit d'ingressos per accedir-hi, fins a 7.488 euros anuals (SMI) donant cobertura a 9.000 famílies més, amb l'objectiu de seguir treballant amb l'horitzó de pobresa zero; "acceleració de les actuacions del pacte nacional per l'habitatge. Compra selectiva de part de l'estoc d'habitatges construïts i en construcció paralitzada, per destinar íntegrament a habitatge social de lloguer i " increment de la partida destinada a beques-menjador i transport escolar".

Reclamacions a l'administració local

Pel que fa a l'administració local, des d'ICV es demana "escoltar a la ciutadania i detectar les seves necessitats sobrevingudes per la crisi". L'administració local haurà de fer dues coses: "una diagnosi de les necessitats" i la "racionalització de la despesa".

Durant la seva intervenció, Daniel Pi també va destacar que l'atur s'ha incrementat un 70% en el darrer any al Camp de Tarragona, i que per tant cal actuar. També va recordar que durant el govern de CiU, "la inversió en equipaments i obra pública suposava el 8% de l'ocupació en el sector de la construcció i que a data de 2009, aquestes inversions han crescut i s'han triplicat, suposant un 25% del volum d'ocupació del sector de la construcció a Catalunya. Amb això es pot reactivar l'economia i tirar endavant les empreses".


Comenta aquest article