Tema del mes

Les intervencions en l’homenatge a Josep M. Queral, primer alcalde de la democràcia

Per Ignasi Martí, Josep Maria Ferrando, Marcel Blàzquez

Jordi Mariné
“Sempre volia convèncer, sempre volia el consens i no desqualificar ningú”

El primer en parlar va ser Jordi Mariné, exregidor i membre de la candidatura independent que va guanyar les eleccions l’any 1979. Jordi Mariné va parlar de la figura del doctor Josep M. Queral i la seva passió per Cambrils. L a manera com havia confeccionat la llista electoral i el seu tarannà obert i dialogant. També va parlar del que per ell representava la seva família, present en aquell moments, i de la qual va elogiar el coratge per continuar endavant. En el transcurs de la seva intervenció va demanar un aplaudiment, que va durar uns quants minuts, per al doctor Josep M. Queral.
A continuació, Jordi Mariné va parlar de la seva experiència en aquell primer ajuntament i la manera de governar del doctor Queral, de qui va dir: “sempre volia convèncer, sempre volia el consens i no desqualificar mai ningú”.

Magda Sellarès:
“Vaig poder constatar dia a dia la profunda estimació i respecte que li tenien els seus pacients”

La Magda Sellarès és infermera i va treballar durant molt anys amb el doctor Queral. Va començar el seu parlament així: “el meu lligam personal ve des de la seva arribada a Cambrils, primer com a pacient seva i uns anys després com a ajudant a la seva consulta”. Magda Sellarès va explicar la seva experiència al seu costat: “al llarg dels anys que vam treballar junts vaig poder constatar dia a dia la profunda estimació i respecte que li tenien els seus pacients, i que avui en dia li continuen tenint. Per a mi parlar del doctor Queral és parlar d’una persona entranyable, tendra, sensible, carinyosa, incondicional dels seus amics, bromista, amb sentit de l’humor, i per damunt de tot era treballador incansable, tenaç i amb un gran sentit del deure”.

Pilar Pérez:
“Sempre va ajudar els metges de Cambrils i gràcies a ell vam tenir l’ambulatori, que tant desitjàvem”

La doctora Pilar Pérez, companya de professió i amiga del doctor Queral, va dir que com a metge sempre l’havien admirat per la seva dedicació a tothom les vint-i-quatre hores del dia. I sobre el seu vessant d’alcalde va dir: “sempre va ajudar els metges de Cambrils i gràcies a ell vam tenir l’ambulatori, que tant desitjàvem”. La doctora Pilar Pérez va donar rellevància també a la posada en funcionament del servei d’urgència. I finalment va voler donar les gràcies al doctor Queral i a la seva família per haver estat sempre amb els cambrilencs.

José Luís Notario:
“Tenia un tracte exquisit envers els seus pacients, als quals tenia acostumats a prestar-los la seva atenció i dedicació en qualsevol moment”

El doctor Notario es va declarar emocionat per aquest homenatge al doctor Queral i va rememorar els seus inicis a Cambrils, on el va conèixer un dissabte a casa del seu amic i col·lega el doctor Pere Mestres. Recordava el doctor Queral explicant amb aquestes paraules: “tenia un tracte exquisit i delicat envers els seus pacients, als quals tenia acostumats a prestar-los la seva atenció i dedicació en qualsevol moment”. Va dir també que era una persona encoratjadora, “tant el doctor Mestres com el doctor Queral van ser uns grans mestres per a mi, van ser anys de companyonia entre els metges de Cambrils, que donaven a un principiant com jo la possibilitat d’estar aprenent contínuament”. Va agrair també al doctor Queral quan era alcalde la iniciativa de lliurar al doctor Mestres la medalla d’or de la vila de Cambrils”.

Josep M. Aragonès:
“Vas ser un company que em va ajudar molt, així vaig aprendre”

L’exalcalde de Mont-roig, Josep M. Aragonès, va agrair haver pensat en ell a l’hora d’homenatjar el doctor Queral i va recordar les bones relacions que van tenir en el període en què el doctor Queral va ser l’alcalde de Cambrils. També va anomenar especialment el secretari cambrilenc Marius Viadel pel suport que va donar també a l’Ajuntament de Mont-roig. Va dir que “aquesta primera legislatura va ser una legislatura de il·lusió” i que no va ser fàcil assumir la nova manera de governar els ajuntaments. Va recordar també els viatges que havien fet junts a Barcelona i també a Madrid per parlar sobre temes que afectaven els dos pobles. Josep M. Aragonès, dirigint-se al doctor Queral, va dir-li: “vas ser un company que em va ajudar molt, així vaig aprendre”.

Josep M. Sabaté:
“Ara ens toca continuar fent grans aquelles obres que van iniciar aquesta etapa democràtica amb més il·lusió que mitjans”

El representant institucional va ser Josep M. Sabaté, gerent de la regió sanitària de Tarragona, que va elogiar la tenacitat i constància dels primers ajuntaments democràtics i va dir que “en essència la política és l’art de fer possible el que de vegades sembla impossible”. I va continuar dient: “sabem el que costa fer gran un poble, de vegades anant contra corrent, però amb el repte de deixar importants llegats per a la ciutadania. Ara ens toca continuar fent grans aquelles obres que van iniciar aquesta etapa democràtica amb més il·lusió que mitjans”

David Queral Martí:
“Parlo en nom del meu pare, que com sabeu no pot expressar tot el que ell voldria a causa de la seva malaltia”

En representació de la família del doctor Josep M. Queral, va intervenir el seu fill David Queral Martí. Va dir en primer lloc: “parlo en nom del meu pare, que com sabeu no pot expressar tot el que ell voldria a causa de la seva malaltia, i de tota la meva família, la mare i els meus germans”. I va agrair a totes les persones que van ser al costat de Josep M. Queral en la primera legislatura i a tothom que havia col·laborat i participat en l’homenatge.
David Queral va parlar del perfil humà del seu pare i de la seva il·lusió i tenacitat quan va decidir presentar-se com a alcalde. Com a exemple d’aquesta tenacitat va llegir un fragment de la carta que va dirigir als cambrilencs quan es va posar al davant del projecte de construir un nou CAP per a Cambrils.
En un altre moment de la seva intervenció, David Queral va tenir un sentit record pel seu germà Josep M. i va dir que també hauria estat orgullós del seu pare. També va tenir paraules d’agraïment per la seva mare.

Robert Benaiges:
“Voldria agrair públicament la gran tasca realitzada pels membres del primer ajuntament democràtic i especialment a la figura del seu alcalde, Josep M. Queral”

La intervenció final va tenir com a protagonista l’actual alcalde, Robert Benaiges, que en les seves primeres paraules va recordar les primeres eleccions democràtiques d’ara fa vint-i-cinc anys, i va llegir una conclusió del segon congrés de municipis, “Catalunya és construeix des dels municipis”. Va continuà dient que “Catalunya ha estat capaç de créixer i progressar, mantenir la cohesió social com a principal objectiu, la societat que hem estat construint ha situat les persones com a nuclis de les polítiques públiques”.
Robert Benaiges va voler remarcar la construcció del CAP, una obra impulsada gràcies a la tenacitat de l’alcalde Josep M. Queral, “voldria agrair públicament la gran tasca realitzada pels membres del primer ajuntament democràtic i especialment a la figura del seu alcalde, Josep M. Queral, sempre al servei de Cambrils”. Aquest agraïment el va fer extensiu als 125 regidors i regidores que al llarg d’aquests vint-i-cinc anys han treballat per Cambrils i per la democràcia.

Comenta aquest article