Informació general

Els comerciants reclamen l'obertura de la plaça d'Espanya motivats per la davallada de vendes

Per Raquel Samaniego

Diversos establiments de la plaça d'Espanya tenen a l'entrada un cartell amb la seva reivindicació

Els comerciants i diversos veïns de la plaça d'Espanya van tornar a reclamar el passat dimecres al consistori que obrin la plaça al trànsit en un horari establert durant el matí. Tots ells van manifestar no saber res de que la junta de l'associació veïnal del Nucli Antic havia negociat amb l'Ajuntament el tancament definitiu de la plaça durant les 24 hores del dia a canvi de la posada en marxa de les 33 places de zona blava del passeig d'Albert. La seva reivindicació ve motivada per la davallada de clients i la conseqüent pèrdua econòmica que estan patint les botigues de la zona.

Tot i que a la trobada amb el regidor de barri —Joan Mas— hi van assistir bastants comerciants, només es van poder reunir amb ell tres representants, que van ser la presidenta de l'associació comercial Vilacentre —Tere Recasens—, el propietari de la Bodega Prim —Joan Prim— i la del supermercat Matas del carrer Borràs —Lluïsa Matas—. Segons van explicar, l'Ajuntament de moment no fa marxa enrere en la decisió presa a principis de febrer de fer peatonal la plaça, però Mas va manifestar ahir a Revista Cambrils Diari Digital que traslladarà a l'equip de govern aquesta petició dels comerciants i veïns i intentaran combinar tots els interessos. "El consistori haurà de mirar diferents propostes i que hi hagi consens entre tots", afirmava, tot recordant que "va ser l'entitat comercial qui va demanar la rotació de vehicles en zona blava, una proposta que finalment també van acceptar la junta de veïns i, aquests, a canvi, van aprovar el tancament de la plaça".

Joan Prim: "Si ens toquen la butxaca haurem d'actuar"

Joan Prim va explicar que Mas els va mostrar un document signat per l'alcalde —Robert Benaiges— i el president de l'associació veïnal —Eleuteri Pinyol— conforme tancaven la plaça a condició de que es fiqués en marxa la zona blava, sense consultar cap comerç de la plaça. "És absurd prendre decisions d'aquestes sense el nostre consentiment, així que busquin la solució que sigui. Per nosaltres seria poder entrar a la plaça en un determinat temps durant l'horari comercial, perquè pel comerç és fatal. Estem totalment decebuts perquè no han comptat amb nosaltres, i som la part afectada, ja que la clientela ha baixat molt i els ingressos no són els mateixos. Si ens toquen la butxaca haurem d'actuar", assegurava.

La propietària del supermercat Matas del carrer Borràs, Lluïsa Matas, creu que sí s'arribarà a algun acord, ja que "el consistori ha de ser conscient del nostre estat, que és greu, i ens interessa molt que s'obri la plaça. Hem notat una baixada d'un 40 o 50%, pràcticament tenim la meitat de feina que abans. La gent ve amb cotxe a comprar, no venen a passejar, i que tinguin un aparcament proper al comerç és molt important. Nosaltres, si no es troba una solució, haurem de veure si podem anar tirant, perquè perdent diners no es pot continuar amb un negoci".

Per la seva part, Montse Domènech, d'Electrodomèstics Expert, va manifestar que hi ha molta gent gran que abans venien expressament a comprar a la plaça amb cotxe, perquè si havien de comprar un microones o una estufa, per exemple, no la podien prendre sense vehicle. "Les vendes també han baixat per la crisi i no podria dir quantes han estat repercutides per tancar la plaça, però el que sí que veig és que la gent està incòmode, perquè no poden agafar coses amb pes". També va afirmar que quan els possibles clients passen per davant la plaça i la veuen tancada "segur que no tornen, perquè no deuen saber que al passeig d'Albert també hi ha més aparcament. Ara estem en una època dolentíssima, i no ho han tingut en compte per a res", explicava.

Núria Martí: "Estem molt nerviosos perquè la gent no ve i perdem diners"

Núria Martí, de la botiga de pinsos Martí, va expressar que "tots estem molt nerviosos, ja que la gent no ve a comprar i estem perdent diners. El que volem és que s'arregli el més aviat possible". La Núria, com la resta de comerciants, ha notat una davallada de clients en les últimes setmanes, des de que van tancar al trànsit la plaça. "Nosaltres lluitarem per aconseguir el que sigui, perquè nosaltres no teníem constància de que s'havia signat un document amb l'associació de veïns. Ens ha vingut de nou".

Per la seva banda, Sergio Llorente, el vicepresident de Vilacentre, creu que "l'Ajuntament ha pres aquesta decisió quan ells pensaven que era millor, però el problema està en que no han comptat amb nosaltres. No han fet bé de tancar les 24 hores perquè, a banda de que pugui perjudicar el comerç, pot perjudicar a molta gent gran que hi viu. A més, crec que la posada en marxa de la zona blava no va ser tan estricta com la prohibició d'entrar a la plaça, i si s'ha de ser estricte s'ha de ser amb tothom per igual". Llorente, de la botiga Llogos, va manifestar com la resta de comerciants que s'hauria d'obrir determinades hores al dia, i arribar així a un consens entre tots els implicats.
Llorente també va criticar l'actuació policial de les primeres setmanes a la zona, "perquè es ficaven als pilons de l'entrada i únicament deien als conductors que no podien entrar, sense informar que podien donar la volta i al passeig d'Albert trobarien aparcament".

Comenta aquest article