Informació general

El camp de treball rep diverses visites institucionals

Per Èlia Bellmunt

Felip Font de Rubinat, delegat territorial de Cultura de la Generalitat, i Raül Font, delegat territorial de Joventut de la Generalitat, van visitar la vil·la romana de la Llosa el dimarts 15 de juliol. En aquest van poder visitar les runes romanes acompanyats per l’alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, la regidora de Cultura, Neli Queral, i el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí. Els delegats territorials van dur una samarreta per a cadascun dels joves catalans que participen en el primer torn del camp de treball de la Llosa.

Les arqueòlogues de Codex encarregades de les excavacions van guiar els visitants per les runes mentre els explicaven l’evolució de les funcions de la vil·la i d’altres detalls i curiositats. Tot seguit van visitar els diversos grups de treball dels joves catalans, que es divideixen en dos que piquen, un que renta i l’altre que cataloga. Així, en un treball encadenat, primer s’extreu terra que traslladen en carretons fins al grup que renta. Aquests renten peça per peça totes les restes i les posen en una caixa a assecar al sol. Un darrer grup sigla amb tinta i plumilla, mètode que s’ha mostrat com el més eficaç, cadascuna de les restes. L’objectiu d’aquest treball minuciós és que, en el cas de trencar-se una bossa o barrejar-se les peces, sempre es pot localitzar en quin sector s’ha extret un determinat fragment, que s’etiqueta de la següent manera: CLL-03-0000; CLL correspon a Camp de la Llosa, 03 és l’any de l’excavació i les quatre darreres xifres indiquen el sector del qual s’ha extret. El material més delicat, joies, monedes, vidres o altres, es posen a banda en bosses petites etiquetades. Els joves disposen d’una mànega a la qual van a refrescar-se de tant en tant, ja que el sol els toca de ple tot el dia, i quan aturen les tasques a la una, sota l’ombra de l’olivera, els fan xerrades sobre urbanització, ceràmica, jocs o cuina romanes.

Joves internacionals a la llosa

 Ketlin Ilau
20 anys
Tallinn, Estònia
Estudiant d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica

La Ketlin estava interessada en les tasques arqueològiques, especialment en excavar, i aquesta és la tasca que més li ha agradat del treball fet a la Llosa. Va conèixer el camp de treball per internet i va decidir venir per l’oferta arqueològica i pel clima. Cambrils li ha agradat molt com a ciutat, però el que més, les platges. La Ketlin no parla català i diu que no n’ha après gens, però sí entén el castellà encara que no el parla; malgrat tot ha utilitzat l’anglès per comunicar-se amb la resta de joves del camp. L’experiència li ha agradat tant que potser repetirà l’any vinent.

 Minna Harmanen
22 anys
Hèlsinki, Finlàndia

La Minna, que havia estat a Barcelona, volia fer nous amics, conèixer una cultura i parlar anglès i castellà. A través d’internet va conèixer el camp de treball de la Llosa i va interessar-se pel projecte tot contactant amb l’associació que se n’encarrega. Destaca la terrible calor que han passat en el camp, però, el que més li ha agradat és excavar. El que més li ha agradat de Cambrils és la gent, la platja i el fet que sigui una ciutat petita. La Minna parla anglès, entén el castellà i fins i tot el parla una mica, però no s’atreveix amb el català perquè el troba molt difícil. Té ganes de tornar a un camp de treball, encara que dubta tornar a Cambrils, perquè prefereix conèixer altres països.

 Veronika Jahatkova
21 anys
Praga, República Txeca
Estudiant de Relacions Exteriors

La Veronika havia estat a Andalusia i encara que mai havia participat en un camp de treball li ha agradat molt l’experiència. Un amic seu havia participat en un altre camp de treball l’estiu passat, en va quedar tan satisfet que va animar-la a participar-hi; va ser ell mateix qui li va parlar de l’associació que a Praga organitza els camps de treball. Així va conèixer l’oferta de la Llosa i va venir-hi per practicar i millorar el castellà que va aprendre a l’escola, encara que li agradaria aprendre català. El que més li ha agradat a la Veronika ha estat l’atmosfera internacional del camp i l’oportunitat de conèixer gent de diferents països. Li agradaria tornar a participar en un camp de treball.

 Maciek Sawitus
21 anys
Varsòvia, Polònia
Estudiant d’Enginyeria Informàtica

En Maciek tenia moltes raons de pes per venir a Cambrils: li agrada molt el mar, les platges i la gent. A més, volia conèixer gent d’altres països i practicar el castellà que ha estat aprenent durant dos anys. Encara que l’any passat ja va participar en un altre camp de treball a prop de València, en Maciek ha satisfet les seves expectatives i pensa repetir l’estiu vinent canviant de destinació. Cambrils li ha agradat molt, sobretot les platges i la gent, i també les tasques realitzades en el camp arqueològic de la Llosa, especialment excavar. Ha utlitzat l’anglès com a llengua vehicular amb la resta de joves, fins i tot el castellà amb algun d’ells, però en cap cas el català.

Comenta aquest article