Informació general

El govern municipal fa marxa enrere en el tema de l'ARE

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Terrenys on es projectava la construcció de l'ARE
Terrenys on es projectava la construcció de l'ARE | Lluís Rovira i Barenys

Aspecte d'una part dels terrenys on es volia construir l'ARE


El govern municipal ha canviat el discurs i el posicionament que fins fa menys d'una setmana encara mantenia sobre l'Àrea Residencial Estratègica que s'havia de construir al costat del barri dels Ametllers. Ahir, primer en roda de premsa i desprès en el plenari, l'alcalde, Robert Benaiges, va anunciar "un replantejament global" de tota aquesta qüestió al·ludint al "canvi de cicle econòmic" que estem vivint.
Cal dir que aquest passat dilluns l'alcalde i el regidor d'ICV, Salvador Matas, es van reunir amb els representants dels partits de l'oposició per tal d'informar-los d'aquest replantejament sobre la construcció de l'ARE i demanar-los que retiressin la moció que havien presentat per al plenari d'ahir. Els partits de l'oposició, finalment, van decidir presentar la moció sobre l'ARE i han convocat una roda de premsa per avui en la què explicaran "els fets que han tingut lloc les últimes 24 hores al voltant d'aquest tema".

Sense viabilitat econòmica

El perquè d'aquest replantejament del govern municipal, segons va dir Benaiges ahir, té a veure amb "els estudis de la Generalitat als quals hem tingut accés i que posen en dubte la viabilitat d'aquest pla des del punt de vista econòmic". Tot i això, l'alcalde va afirmar que "l'ARE era una oportunitat per a resoldre algunes qüestions, sobretot l'accés a l'habitatge protegit. En cas que l'ARE no tiri endavant, el govern municipal treballarà amb els mecanismes que tenim per a desenvolupar aquest tipus d'habitatge".
En segons lloc, l'alcalde es va referir a "la millora de la viabilitat que representa l'ARE. Tinc una entrevista amb el secretari general de Mobilitat, Manel Nadal, per plantejar-li el tema de la connexió de la carretera de Misericòrdia amb el vial del Cavet". I pel que fa als equipaments previstos, com és el de la construcció d'un centre d'INEF, "l'objectiu és mantenir-lo a Cambrils i, per tant, a partir d'ara ens posarem a treballar per a la reubicació d'aquest espai. Altres temes com la residència per a la gent gran o el centre cívic, intentarem reubicar-los". Benaiges també va dir que és molt important l'acord entre els quatre col·lectius relacionats: l'Ajuntament, la Generalitat, els propietaris dels terrenys i la resta de veïns de Cambrils" i que "s'ha de prendre una decisió conjunta, col·lectiva i consensuada".

El regidor d'ERC, Joan Recasens, va manifestar que l'Ajuntament ja disposa "d'instruments a les mans per tal de solucionar la necessitat d'habitatge protegit. La disfunció econòmica actual fa que tot el planejament parcial que tenim aprovat pugui donar sortida a tota aquesta necessitat d'habitatge protegit i als equipaments. Haurem de treballar més en arribar a un consens amb totes les parts".

Per la seva part, el regidor d'ICV, Salvador Matas, va dir que "s'ha parlat amb tothom però, darrerament, amb els estudis realitzats, veiem que la viabilitat no està garantida i, per tant, farem un darrer esforç". Segons Matas, "haurem de garantir el consens amb totes les parts afectades".

Moció dels partits de l'oposició reclamant la suspensió de l'ARE

Els partits de l'oposició havien presentat, feia dies, una moció conjunta per a ser tractada en el ple que es va celebrar ahir. En aquesta moció es demanava al govern de la Generalitat la suspensió de l'ARE de Cambrils. També es demanava que, en cas que el posicionament de la Generalitat es mantingui, que sigui un procés de participació ciutadana el que decideixi com ha de ser el futur ARE i que l'Ajuntament respecti les corresponents decisions derivades d'aquest procés.
Finalment, la moció proposava la construcció de les àrees de serveis i d'equipaments previstes a l'actual projecte d'ARE, ubicades en zones considerades com a altament inundables, a altres indrets del municipi. La proposta dels partits de l'oposició és la de construir la llar de jubilats proposada a l'ARE al solar municipal que l'Ajuntament té a la plaça de Carles Roig i ubicar la futura seu de l'INEF prop de les zones esportives ja existents actualment, ja sigui a l'àrea dels camps de futbol o a la pista d'atletisme.

En la moció, els partits de l'oposició han considerat que les ARE són una figura urbanística que imposen un model urbanístic no consensuat entre les formacions polítiques representades a l'Ajuntament i que deformen el planejament local del municipi que ja disposa dels seus organismes propis, com és el POUM. Un altre dels arguments esgrimits a la moció és que aquest ARE planifica un nou barri amb una densitat excessiva al costat de barris de baixa densitat i que aquest nou barri, a l'estar allunyat dels centres de producció, comerços i equipaments, comportaria problemes de mobilitat i sostenibilitat.
Segons s'explica a la moció, els grups municipals que la presenten, consideren molt important el parer i el posicionament dels cambrilencs al voltant de l'ARE i que les al·legacions que s'hi han presentat, per part dels diferents col·lectius, a la Comissió Territorial d'Urbanisme s'han de tenir en compte.

Robert Benaiges: "Les formes com es presenta aquesta moció no són les adequades"

La moció va ser llegida al plenari per la regidora de la PLIC, Mar Roca. Un cop presentada va ser l'alcalde qui va respondre anunciant el replantejament del govern municipal sobre aquesta qüestió i explicant l'intent que s'havia fet a darrera hora per a que aquesta moció es retirés del ple i se'n consensués una de nova entre tots els partits polítics. Com que aquest intent havia resultat infructuós, l'alcalde va dir que "les formes com es presenta aquesta moció no són les adequades. Amb l'oposició vam fer una junta extrordinària de portaveus per parlar-ne i per a que l'oposició s'incorporés a aquest diàleg i debat per tal d'arribar a la reconsideració de l'ARE, però a l'oposició l'interessen altres coses que no pas l'acord amb el govern, els interessa més el debat polític".

El regidor d'ERC, Joan Recasens, i el d'ICV, Salvador Matas, també es van referir, en la roda de premsa prèvia al ple, a la moció presentada per l'oposició. Recasens va dir que "l'urbanisme no es pot fer a base de mocions sinò que es fa a base de parlar amb tots els agents per arribar a un consens". Per la seva part, Matas es va referir a la informació i al consens que havien ofert a l'oposició, "però sembla que no és el seu objectiu. Creiem que hem fet el que havíem de fer, que era oferir consens i diàleg. Si no s'hi han acollit, cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats polítiques".

Comenta aquest article