Informació general

Comunicat de l'Ajuntament de Cambrils enviat per Robert Benaiges al mitjans de comunicació

En relació al debat organitzat per la Cadena SER ahir dilluns, 19 de gener, on s’hi van convidar alguns dels principals alcaldes del Camp per tractar dels temes que afecten el territori,  vull manifestar el meu profund malestar pel fet que no s’hagi comptat amb Cambrils per intervenir en aquest programa.

-Perquè no comparteixo els criteris elegits per l’emissora que argumenta que, per qüestions tècniques, no hi pot haver més de cinc convidats al debat. Per descomptat que la Cadena pot fer el que li sembli, però l’argument que un debat de més de cinc no és viable no l’he trobat en cap text de referència en relació a l’organització d’aquest tipus de programes.

-Tampoc no comparteixo un altre dels arguments, basat en la representativitat política del territori, perquè entenc que aquest no era un debat ideològic sinó que es tractava d’una plataforma on tractar els temes que afecten el Camp. Si al nostre territori la representació política es decanta cap a un grup polític, aquesta realitat hauria de ser reflectida al debat i no mutilar-la en funció d’un criteris suposadament plurals que, en realitat, han resultat ser del tot parcials i injustos. Cal pensar que la representativitat, a més, canvia a partir de l’estiu, quan es produiran canvis importants en funció dels pactes electorals. Les ciutats o els pobles són els seus ciutadans, més enllà de qui sigui el seu màxim representant.  I a més, si els ciutadans han elegit democràticament i de manera majoritària una opció política, altres criteris sempre seran partidistes.

-Em sorprèn que un mitjà de comunicació que al llarg de la seva trajectòria s’ha caracteritzat per la seva imparcialitat i el seu bon fer, basi aquest debat en uns criteris que al nostre entendre no tenen fonament. Entenem que qualsevol decisió que es prengui que afecti el territori sense comptar amb Cambrils, és una decisió parcial. Avui en dia, el Camp de Tarragona, per la voluntat expressa dels seus habitants, ha canviat la tradicional figura del triangle per la del rombe, amb el vèrtex sud situat a Cambrils.

-Vull posar de manifest que qualsevol paràmetre de representativitat posa la ciutat de Cambrils en un dels primers llocs del rànquing. Sense menysprear les altres ciutats convidades al debat, Cambrils n’està per davant en aspectes com les xifres de població o el volum d’activitat econòmica. A més, en els darrers anys, la ciutat ha iniciat un camí sense volta enrere per dotar-se de serveis d’àmbit territorial en temes clau, com són els serveis d’aigües i de recollida d’escombreries, de seguretat amb la Caserna dels Mossos, d’informació amb la TDCamp, d’educació amb el Centre de Recursos Pedagògics, el nou Registre de la Propietat, de comunicacions amb la nova estació ferroviària de l’alta velocitat, comercials (Cambrils és la tercera ciutat de tota la província de Tarragona en volum d’activitat comercial), etc.  Només cal preguntar als municipis de la comarca.

-Davant el tema que va centrar bona part del debat, la reactivació del Consorci del Camp, voldria posar en evidència que es torna a cometre el mateix error que va portar a aquest organisme al fracàs.
Un organisme com el Consorci només es manté per voluntat política, i aquesta està obligada a cercar el consens dels integrants del territori que vol representar. Certament, algú ha de fer d’impulsor, però, vist l’èxit del passat, no es pot repetir la mateixa fórmula.
Avui en dia existeixen organismes que són, des del punt de vista de la legalitat, veritables representants del territori, com els Consells Comarcals, i sobretot, la Diputació. En el futur, la nova Vegueria del Camp.
És curiós comprovar com en el cas de la Diputació la voluntat política de consens difereix 180º de l’expressada en altres espais, més per imatge que per convenciment. Si això es vol interpretar com una crítica al meu partit, o a algun dels seus membres, em sembla bé. A més d’alcaldes de les nostres ciutats, formem part d’una opció política i hem de ser conseqüents.

-Finalment, voldria que aquesta postura no s’interpretés com una pataleta personal ni com un afany de protagonisme de l’alcalde de Cambrils per aparèixer als mitjans de comunicació. Més enllà d’això, es tracta del dret legítim que té Cambrils a ser present en tots els àmbits on es tracten qüestions territorials pel fet de ser la tercera ciutat del Camp de Tarragona.


Robert Benaiges i Cervera,
Alcalde de Cambrils

Comenta aquest article