Cultura

Sant Jordi a Cambrils, dies de llibres i roses

Per Lluís Rovira i Barenys

La façana del port va ser novament l'escenari de la festa de Sant Jordi, amb les tradicionals parades de llibres i roses

Per segon any consecutiu, la diada de Sant Jordi ha tingut el seu pròleg en la presentació a Cambrils d'unes quantes novetats editorials per part dels seus autors. Sota l'enunciat de "Dies de llibres a Cambrils", la Regidoria de Cultura i la llibreria Galatea han promogut aquestes presentacions, que es van iniciar el 13 d'abril amb la presentació del llibre El càntir per l'aigua, de Ramon Violant i Simorra al Centre Cultural i Ocupacional. Després, el 16 i el 19 d'abril, es va fer la presentació de dos dels llibres d'autors mediàtics que han tingut més vendes aquest Sant Jordi. En primer lloc va ser l'Andreu Buenafuente qui va ser a Cambrils per presentar el seu darrer llibre, No sé si m'explico, cinquè llibre de monòlegs de la factoria El Terrat i que en aquest cas ha protagonitzat el mateix Buenafuente en el seu programa de TV3 Una altra cosa. L'expectació per veure i sentir l'humorista reusenc, i al mateix temps cambrilenc, com ell mateix va dir en la seva intervenció, va fer que la sala d'actes s'omplís d'un públic ben heterogeni. Cal dir que el que en podríem dir sector infantil es va fer notar amb decisió sobretot a l'hora de fer preguntes a l'Andreu.

La presentació del llibre del cambrilenc d'adopció Andreu Buenafuente va ser una de les més esperades

'Cuina per a solters' i 'Un fusell i un biberó...'

El 19 d'abril es va presentar el llibre de receptes Cuina per a solters a càrrec del cuiner Ismael Prados que en aquests moments protagonitza, amb el mateix nom, un programa de cuina per a TV3. En aquest cas l'expectació també va ser molt destacada. Finalment, i emmarcat en els actes previs a la trobada general de la Lleva del Biberó a Cambrils, es va fer la presentació del llibre Un fusell i un biberó. A la guerra amb 17 anys, basat en el dietari que va escriure al front de guerra el "biberó" Joan Cardona, ja traspassat. La presentació del llibre va anar a càrrec de Jordi Ferré, de Cossetània Edicions.

§ Es convoquen els premis Martí i Pol, i Vázquez Montalbán§

Amb motiu de la celebració de la festivitat de Sant Jordi, el Departament d'Ensenyament i Formació de l'Ajuntament ha convocat els premis literaris Miquel Martí i Pol, en la modalitat de poesia, i Manuel Vázquez Montalbán, en la modalitat de prosa, en record i homenatge a aquests dos escriptors traspassats aquest any passat. Aquests premis van dirigits a tots els centres escolars de Cambrils. El Departament d'Ensenyament es compromet a la publicació de les obres premiades. El lliurament de premis coincidirà amb la presentació del llibre en un acte literari que es convocarà coincidint amb el final del curs acadèmic.

§ 'Receptes del món en català'§

Els alumnes de l'Oficina Local de Català han editat un receptari de la cuina dels seus països d'origen i van preparar uns quants plats per a la presentació
En motiu de la diada de Sant Jordi l'Oficina Local de Català va presentar les seves Receptes del món en català. Es tracta d'un recull de 32 receptes de cuina corresponents a diferents països d'arreu del món que han aportat els alumnes que estudien català en els cursos que imparteix l'Oficina Local actualment. El treball previ es va fer en grup. Cadascun dels grups d'alumnes va elaborar una recepta. La recepta escollida, del lloc d'origen dels alumnes, s'havia d'explicar tant dins el recull escrit com també el mateix dia de la presentació en públic. A banda, els diferents plats, elaborats també pels mateixos alumnes de català, es van poder tastar a l'acabar la presentació del recull de receptes, en l'acte que es va celebrar el passat 22 d'abril al Centre Cultural. Aquesta iniciativa va tenir una gran acollida.

§ Festa al carrer§

En el mateix espai del Mercat de Sant Jordi, van tenir lloc durant la tarda espectacles al carrer, com aquesta llegenda de sant Jordi
El port de Cambrils es va convertir, un any més, en l'epicentre de la diada. Durant tot el dia va acollir el Mercat de Sant Jordi, una iniciativa de la Unió de Botiguers que va aplegar les parades de llibres i de roses que els diferents establiments comercials cambrilencs d'aquests dos rams hi van instal·lar. Per la tarda, aquesta zona va ser tot un esclat de festa. Al costat de les parades es va fer una ballada de sardanes amb els Amics de la Sardana de Cambrils, que va comptar amb l'actuació de la cobla Reus. A continuació es va escenificar l'espectacle infantil titulat "La llegenda de sant Jordi", a càrrec de la companyia Rovell de l'Ou. El punt i final el van posar el nou Ball de Diables "Els Cagarrieres", que van fer la seva estrena a Cambrils amb una encesa de carretilles.

Comenta aquest article