Informació general

Salou comença a desenvolupar urbanísticament la zona més propera a Cambrils

Per Raquel Samaniego

Plànol general de Salou, amb la descripció de cada sector urbanístic proper al terme de Cambrils

La construcció de l'Escola Elisabeth i l'obertura de l'avinguda de Pau Casals, que connecta el vial del Cavet amb el centre urbà de Salou, han estat els primers passos que han permès visualitzar el desenvolupament urbanístic que el municipi veí té previst als polígons més propers al terme de Cambrils, i que contemplen nombrosos serveis d'oci, turisme, esports, cultura i educació, així com la construcció d'un gran nombre d'habitatges.

Si mirem anys enrere, el creixement urbanístic de la zona de ponent i la de llevant de Salou podem comprovar que no ha estat del tot equilibrada. Mentre llevant concentra la major part de l'activitat turística del municipi, ponent s'ha caracteritzat per la manca de serveis i de turisme. Malgrat això, Salou ha estat una de les poblacions del Camp de Tarragona que més ha crescut, passant dels 7.400 habitants del 1991 als quasi 28.000 que hi ha a l'actualitat. A més, és una destinació turística de primer ordre i molts són els estrangers de nombroses nacionalitats els que decideixen quedar-s'hi a viure.

Aquesta proximitat amb la nostra ciutat ha fet que siguin molts els cambrilencs els que decideixen acostar-s'hi sovint. Un dels exemples clars el tenim en l'educació, ja que la remodelada Escola Elisabeth aplega un bon nombre d'alumnes procedents de Cambrils. Un altre dels exemple el trobem en l'oferta lúdica i nocturna que Salou té, i de la què cambrilencs i cambrilenques són assidus.

El sector 03: turisme, esport i empresa

El sector urbanístic 03 és el primer que trobem al límit amb Cambrils, al costat de Vilafortuny, i correspon amb la zona de ponent de Salou. Aquest és l'únic procés urbanístic que falta desenvolupar per tal d'equiparar la zona de llevant i la de ponent en quant a serveis. D'aquesta manera, tal com ha explicat el regidor de Planificació Urbanística de Salou, Pablo Otal, "es tracta de solucionar aquest desequilibri històric que sempre hi ha hagut, perquè si féssim un eix al carrer de Barcelona, que divideix Salou en dues parts quasi simètriques, llevant concentra un 80% de l'activitat turística i, en canvi, a ponent quasi no n'hi ha". Ara, segons ha dit, "és l'oportunitat de desfer aquest desequilibri gràcies a un pla de serveis".

El 03 té una disposició nord-sud i "és molt extens", amb 837.486 metres quadrats. Aquest es divideix en dues zones ben diferenciades i amb usos també completament dispars. En primer lloc, tocant amb el límit amb Vilafortuny, es té plantejada una zona hotelera de resorts, és a dir, "un model completament diferent al que hi ha actualment a Salou", segons ha assegurat el regidor. En aquell indret es contempla la construcció de dos o tres complexos hotelers, que podrien tenir fins a 20.000 metres quadrats cadascun i, en total, unes 3.500 habitacions. "Amb això, articulem un matalàs de construcció hotelera que ben bé donaria per acabada la xarxa del sector hoteler a Salou, amb una setantena d'ells en actiu a tota la població", apunta.

A la banda nord del sector 03 hi haurà "un polígon de naus de servei, principalment per a l'hostaleria, amb zones enjardinades i de molt bon accés a través de l'autovia de Reus a Salou", explica Otal. També donarà cabuda a una nova zona esportiva que ja està en estudi, i a la reubicació d'una benzinera que actualment es troba a l'entrada del municipi, concretament al sector 05.

Pendent del barranc de Barenys

Aquest pla estava pendent de desenvolupament perquè el barranc de Barenys travessa el terreny de forma diagonal. Però l'equip de govern actual, format per PSC, CiU i RDS (Renovació Democràtica de Salou), té un nou projecte tècnic i un conveni ja signat amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal de solucionar les nombroses inundacions que pateix Salou quan plou amb certa intensitat. El projecte preveu que, a la zona compresa entre la via del tren fins a la platja, "hi hagi un distribuïdor, amb capacitat per 198 metres cúbics per segon, que articularà cinc sortides d'aigua cap al mar. I a la zona nord del barranc, és a dir, des del vial del Cavet fins aquesta via del tren, es faria una nova construcció en perpendicular que conduiria en canal aquesta aigua cap al distribuïdor", explica Otal. D’aquesta manera, "a banda d'evitar les inundacions a la zona de ponent, s’evitaran les 19 expropiacions del carrer de Barenys que volia fer l'antic equip de govern, i que estaven valorades en 7 milions d’euros".

L'ACA ha redactat el projecte i cofinanciarà amb l’Ajuntament les obres que es faran des de la via cap a la platja, és a dir, les cinc sortides, "que resulta la part més costosa". Pel que fa de la via del tren cap al vial del Cavet, el cost de les obres les hauran de pagar els promotors dels terrenys.


El sector 01 s'està urbanitzant i aplega l'Escola Elisabeth i, en un futur, l'Escola Oficial d'Idiomes

El sector 01: educació i habitatge protegit

Aquest pla de desenvolupament urbanístic també es troba a la zona de ponent de Salou, molt aprop del terme cambrilenc. En aquests terrenys es té projectat un centre educatiu "molt important conjunt entre les dues poblacions, que és l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI)", ha assegurat Pablo Otal. "És un encert intentar portar serveis descentralitzats de la província", apunta.
 
Per la seva banda, el regidor d'Educació de Cambrils, Salvador Matas, ha qualificat l'EOI de necessària perquè "és una bona inversió tractant-se de dos municipis tant turístics. Els ajuntaments posarem els diners per fer l'obra i després el Departament d'Ensenyament de la Generalitat se n'ha d'encarregar de la gestió pública en quant a professorat, material, criteris educatius, etc.".

Si és possible o no aquesta dualitat del centre ho ha de decidir el Departament d'Ensenyament, però és una resposta que encara no han rebut cap dels dos consistoris. "Estem pendents de que Ensenyament doni el vist-i-plau al conveni que tenim amb els alumnes de Cambrils, per tal de que ells tinguin preferència al centre ubicat a Salou", manifesta Otal.

El finançament de l'obra, però, no es repartirà en parts iguales si finalment el projecte compartit tira endavant. El terreny està situat al terme de Salou, concretament a aquest sector 01 i darrera de l'actual Escola Elisabeth. Per tant, Salou posaria el solar així com dues terceres parts del cost de les obres, mentre que Cambrils hi aportaria la tercera part. Traduït en euros, Salou invertiria uns 2.200.000 i Cambrils, aproximadament 1.000.000.

Més de 7.000 habitatges als sectors 01, 04 i 05

Salou té planificat el seu creixement en el POUM que es va aprovar l'any 2003. En un període de 10 anys, segons preveu Otal, "s'edificaran més de 7.000 vivendes entre els sectors 01, 04 i 05. Ara estem tots patint l'aturada general, però jo crec que això sortirà endavant. El sector 01 i el 05 ja estan fets i urbanitzats i al 04 s'està preparant el projecte de reparcel·lació. La crisi ens ha afectat molt i està clar que no va al ritme de bogeria d'aquests anys enrere, però jo crec que en uns tres o quatre anys s'iniciarà de nou un cicle d'evolució normal de la construcció".

Aquest últim any, la Generalitat ha projectat les àrees residencials estratègiques (ARE) a diverses poblacions catalanes. Es tracta de la creació de nous barris amb construccions del mateix nombre d'habitatges de protecció oficial i de lliure. Segons Otal, "nosaltres no hem tingut la necessitat de crear una ARE perquè tenim en desenvolupament tres plans enormes d'habitatge protegit i ja aprovats. Entre els sectors 01, 04 i 05, es preveu que es construeixin uns 1.200 d'aquests habitatges". A banda, la població veïna també té en marxa un altre tipus de vivenda protegida que està impulsant la Caixa. Són, en aquest cas, "més de 80 pisos de lloguer que van molt avançats i que se suposa que, de cara a la tardor, ja podrem començar a inscriure-hi gent".

Pablo Otal, regidor de Planificació Urbanística de Salou

Comenta aquest article