Societat

L'ONG Ixmucané presenta el seu projecte educatiu per a les dones guatemalenques de Huehuetenango

Per Berta Ruiz



Un moment de la presentació, ahir al matí. La presidenta d'Ixmucané –Cèlia Clua–, a la dreta de la imatge
Com cada any, l'Àrea de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils atorga subvencions als projectes de cooperació i desenvolupament. Durant aquest 2008, un dels projectes subvencionats pels consistori cambrilenc va ser el presentat per l'ONGd Ixmucané, amb un Projecte d'educació integral per a les dones de Huehuetenango (Guatemala).
Ahir, la seva presidenta –Cèlia Clua– va ser present a Cambrils per explicar com es troba actualment aquest projecte i quins són els propers reptes de futur. En aquesta mateixa trobada també hi va ser present el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– que va destacar la necessitat d'explicar a la població com i en què es destinen els recursos dirigits a ajudar diferents col·lectius d'arreu del món.

Educació i formació per a les nenes

Tal i com va explicar la presidenta d'Ixmucané –Cèlia Clua–, l'esforç d'aquesta ONGd es dedica a contribuir en la formació i educació integral de les nenes i les dones maies en situació de pobresa, mitjançant la dotació de beques i acompanyament constant i permanent per tal que puguin iniciar o continuar els seus estudis. De fet, tal i com es va explicar ahir durant aquesta xerrada, a les zones rurals de Guatemala són les dones les que pateixen un major índex d'analfabetisme perquè s'han d'encarregar de cuidar les cases i a les seves famílies, i quan poden, els pares només solen invertir en l'educació dels seus fills barons.

Els principals objectius d'Ixmucané és dissenyar i executar programes d'educació integral a través de beques, en règim d'internes o en les pròpies comunitats, ja sigui a través de l'Educació Formal –és a dir, cursant els estudis de primària i educació bàsica– o bé, educació no formal, a través de tallers molt diversos sobre sexualitat, cuina, biblioteca, elaboració d'adobs orgànics, horticultura o elaboració de productes en conserva. Amb aquestes activitats, es pretén formar aquestes dones, millorar les seves condicions de vida i les seves perspectives de futur.

Una nova residència

Des del passat mes d'agost, Ixmucané compta amb una residència –després de remodelar una vella escola– per tal de dur a terme aquest projecte d'educació integral. Aquesta ONGd ajuda a les nenes i joves de Huehuetenango a través de diverses vies: a algunes se'ls hi paga el transport per tal que puguin desplaçar-se des de les seves cases fins a la residència per dur a terme els seus estudis; a d'altres que viuen en llocs més llunyans se'ls hi paga l'allotjament a zones properes a la residència per tal que puguin desplaçar-se amb més facilitat; i d'altres noies s'allotgen a la residència. Durant la seva estança a la residència d'Ixmucané les noies reben una estudis formatius per tal que puguin valdre's per sí mateixes. Des de la seva posada en marxa, unes 200 nenes s'han graduat a través d'aquest projecte, i enguany, hi haurà una primera noia que es llicenciarà. De fet, un dels principals reptes, segons va explicar ahir Cèlia Clua, "és ampliar la cobertura universitària" d'aquestes nenes, per tal que puguin cursar estudis superiors, "tot i que és força complicat, perquè suposen molts diners".

Comenta aquest article