Informació general

Durant la temporada d'estiu 2008 s'ha produït un descens de l'ocupació hotelera i del nombre de pernoctacions

Per Anna Fargas



Albert Savé, Maria Eugènia Arbó i Joan Antoni Padró, ahir, en roda de premsa
L'Associació Hotelera Salou - Cambrils - La Pineda va presentar ahir al matí l'informe de l'Observatori de la Fundació d'Estudis Turístics Costa Daurada relatiu a la temporada juliol-agost-setembre de 2008. L'estudi es va fer sobre els turistes que van visitar Salou, Cambrils i la Pineda Platja durant els mesos d'estiu i que es van allotjar en establiments hotelers. En la presentació d'aquest estudi hi van ser presents els dos vicepresidents de l'Associació Hotelera –Joan Antoni Padró i Albert Savé– i la seva presidenta –Maria Eugènia Arbó–.

Pel que fa a la valoració de la temporada, Maria Eugènia Arbó la va qualificar de correcta, "hem fet bona feina, però encara tenim molt a fer". En aquest sentit, Arbó va demanar encara més col·laboració amb els ajuntaments i administracions, "la col·laboració és important, però encara ho ha de ser més, el nostre sector té 8.000 treballadors, necessitem més implicació de les administracions i els ajuntaments, perquè el client no només es queda a l'hotel sinó que surt a conèixer l'entorn". Per aquesta raó Eugènia Arbó va demanar  coherència amb aquestes administracions posant com a exemple "que les actuacions es facin tan ràpid com sigui possible".

Fent referència a la crisi, Arbó va comentar que el factor psicològic ha estat important a l'hora de programar les vacances, ja que "si no saps el que passarà estalvies pel que pugui passar". De cara a l'any que ve, la presidenta va comentar que "si al 2009 tot s'estabilitza potser la gent torna a programar les vacances amb tranquil·litat". Per la seva banda, Albert Savé, referint-se també a la crisi, va demanar a les administracions que "facin un esforç i no redueixin el que es destina a promoció i menys en anys com aquests".

Descens de l'ocupació i del nombre de pernoctacions

En aquests mesos d'estiu s'ha observat un petit descens en l'ocupació als establiments hotelers de la Costa Daurada central (Salou - Cambrils - La Pineda), s'ha passat del 91% del 2007 al 88% el 2008. Centrant-se en Cambrils, l'ocupació d'aquest any ha estat del 84% mentre que la de l'any passat va ser del 85%.  Pel que fa a l'allotjament en els establiments hoteleres respecte a tota l'oferta d'allotjaments, s'ha patit un descens de l'11,7%, s'ha passat del 55,4% del 2007 al 43,7% aquest any.

El nombre de pernoctacions també ha canviat, així han augmentat les estades curtes de 3 a 7 nits i han  baixat les estades llargues de 8 a 15 nits. Les estades de 6 nits han pujat un 17% i les de 10 nits han baixat un 17,7%, així l'any 2007 les estades de 6 nits representaven un 9% i aquest any s'ha arribat al 26%, en canvi les de 10 nits han passat d'un 28,5% a un 10,8%.

Augmenten els turistes de l'Estat i els qui més ens visiten són els procedents del País Basc

Pel que fa a l'origen dels turistes, el 50,1% prové de la resta de l'Estat i ha augmentat en 1,8 punts respecte a l'any passat. Els turistes provinents de l'estranger han sofert un descens de 3,2 punts. Tot i això fora de temporada vénen més turistes estrangers que no pas procedents de l'Estat.

Fent referència als turistes de l'Estat, la majoria vénen del País Basc, un 13,9%, els segueixen Castella-Lleó, Castella-la Manxa, Aragó, Catalunya i Madrid. Pel que fa al turisme estranger, els que provenen del Regne Unit són els que més ens visiten, igual que l'any passat, tot i que en aquesta ocasió s'ha sofert un descens de 9 punts. França i Alemanya també han baixat, però per contra han pujat els visitants d'Irlanda, Holanda, Rússia, Bèlgica i Portugal.

La principal motivació per visitar la Costa Daurada continua sent amb un 88,3% la platja. Pel que fa a la fidelitat dels turistes, un 57,3% dels enquestats ja havien visitat els municipis, en aquest sentit Arbó va comentar  que "és un volum important de clients que ja creuen en el nostre producte". Tot i això, aquesta xifra ha baixat en un 11% respecte a l'any anterior, i els nous visitants representen un 42,1%.

Pel que fa a la contractació del viatge, la forma més utilitzada continua sent amb un 59% l'agència de viatges. Tot i això, aquest any ha augmentat la contractació per Internet, s'ha passat d'un 2% l'any 2007 a un 17,2%. També s'ha reduït el temps de decisió del viatge, s'ha passat de planificar-lo amb 72,5 dies de mitjana d'antelació a fer-ho amb 40 dies. El factor de la reducció del temps en la decisió del viatge i l'augment de l'ús d'Internet per contractar-lo van molt lligats, ja que és més fàcil contractar els viatges d'última hora a través d'Internet.

Les previsions per a Nadal són molt similars a les de l'any anterior

Les previsions de cara a les festes de Nadal són molt similars a les de l'any anterior, així del 24 al 28 de desembre es preveu el mateix 45% d'ocupació que l'any anterior, en aquestes dates hi ha 5.600 places ofertades de les 45.000 de què es disposa. Del 31 de desembre al 4 de gener s'espera un 50% d'ocupació, l'any passat es va arribar al 60%, però existeix la possibilitat que a última hora s'iguali, en aquestes dates el nombre de places ofertades augmenta fins a 12.700.

Comenta aquest article