Societat

Cambrils reviu el Setge del desembre de 1640

Per Èlia Bellmunt

Traüt Companyia d'Espectacles va oferir un espectacle en què van escenificar els fets ocorreguts el desembre de 1640

El Setge de Cambrils de 1640 va ser commemorat, un any més, ahir diumenge 14 de desembre. Un centenar de cambrilencs es van aplegar al portal del Carrer Major per rememorar els fets més tràgics de la història local.

“Acosteu-vos i escolteu”

Els Amics de la Sardana de Cambrils i la Cobla Reus Jove van amenitzar l’espera, abans d'iniciar-se l'acte de commemoració, tot ballant sardanes. Passades les dotze del migdia, la comitiva provinent del carrer Major va entrar a la plaça. Els primers a actuar van ser Traüt Companyia d’Espectacles, que van presentar un espectacle de teatre i música que repassava els fets ocorreguts el 12 de desembre de 1640. “Acosteu-vos i escolteu” era la tornada de la cançó que feia de fil conductor de la història, com a al·legoria del passat cambrilenc que encara és viu en el patrimoni local. I és que diu que, si t’acostes a la muralla, es poden sentir els crits i gemecs dels cambrilencs que van morir en aquest tràgic capítol de la història local.

El parlament del conseller

A continuació van fer els parlaments l’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya –Joan Manuel Tresserras–. El conseller va fer un discurs en què, prenent el testimoni del passat, repassava la història de Catalunya fins a situar-se en el moment actual. Tresserras va incidir en el paper cabdal de les classes populars en la lluita per la defensa del país i la seva identitat. Segons el conseller, cal plantejar-se quin és el futur que es vol per a Catalunya i la seva identitat perquè les persones que viuen avui a Catalunya tenen orígens i històries molt diferents però la supervivència de la identitat depèn de la capacitat d’engrescar-se tots plegats en projecte comú de futur.

Fi de festa

Després dels parlaments institucionals, els diversos polítics presents en l’acte van penjar tres corones de llorer a la muralla. La Coral Verge del Camí va oferir a continuació un recital que va concloure amb el Cant dels Segadors, que va ser entonat per tots els presents. Els darrers a actuar van ser el Ball de Bastons de Cambrils i va cloure la festa una traca del Ball de Diables "Els Cagarrieres" de Cambrils. Els Amics de la Sardana de Cambrils i la Cobla Reus Jove van prendre el relleu en les actuacions per cloure aquesta jornada festiva i commemorativa.

Comenta aquest article