Informació general

Francesc Mauri: "El canvi climàtic és com el futbol, tothom n'entén"

Per Anna Fargas

Francesc Mauri en un moment de la xerrada que es va dur a terme ahir al vespre a l'IES Cambrils

Francesc Mauri –meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio– va realitzar ahir al vespre una xerrada sobre el canvi climàtic a l'IES Cambrils. L'acte va estar organitzat pel mateix IES Cambrils i estava obert a tota la població.

"Cada vegada que hi ha un fenomen meteorològic que ens sembla que no l'havíem vist no necessàriament és culpa del canvi climàtic"

En iniciar la xerrada, Francesc Mauri va disculpar la seva afonia i va comentar que havia preferit no anul·lar la xerrada ja que li agrada sortir de Barcelona i a més no era la primera vegada que venia a Cambrils. Tot i això, la seva afonia va produir situacions curioses que van provocar una interacció més gran amb el públic i que aquest es mostrés més atent.

Francesc Mauri va distribuir la xerrada en dos vessants, un de meteorològic i sobretot un de mediambiental, centrant-se en el que cada persona pot fer de forma individual, "tothom hi ha d'estar implicat per combatre el canvi climàtic, administracions i la gent de carrer; a nivell de casa es poden fer coses tan senzilles i fàcils, teòricament, com el reciclatge, un ús més racional del vehicle o de les energies a casa; és molt senzill, però molts granets de sorra junts farien molta força".

Per situar el públic en el tema, Mauri va iniciar la xerrada amb un resum dels canvis que ha viscut el clima des de l'inici del planeta fins a l'actualitat. D'aquesta manera va voler mostrar que a l'hora de parlar del canvi climàtic s'han de conèixer els precedents, "el canvi climàtic és com el futbol, tothom n'entén". En aquest sentit, Francesc Mauri va comentar que "és molt fàcil carregar les culpes a un altre, donar la culpa dels temporals o els canvis de temperatura al canvi climàtic no hauria de ser així. El temps sempre ha estat variable i a l'àrea del Mediterrani encara més, i sí que és veritat que hi ha una tendència a uns determinats fenòmens, però cada vegada que hi ha un fenomen meteorològic que ens sembla que no l'havíem vist no necessàriament és culpa del canvi climàtic, ni molt menys".

Potenciar un vesant més cultural a l'IES Cambrils

Amb aquest acte l'IES Cambrils té la intenció, tal i com va comentar Jaume Borràs –professor del centre–, de potenciar un vessant més cultural dintre les activitats del centre. Borràs explica que aquesta decisió va sorgir arran de la xerrada que el sociòleg Salvador Cardús va realitzar amb motiu dels 25 anys del centre, "això està pensat de cara als alumnes i a la població, però també als pares i exalumnes; volem que l'IES Cambrils sigui alguna cosa més".

Comenta aquest article